Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda i C.O od podstaw sam POMOCY!!

maniek2231

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 weeks później...

Pozostałe informacje:

rury od pieca miedziane z miedzi twardej, od rozdzielaczy do grzejników z miedzi miękkiej w otulinie układane w warstwie styropianu, powierzchnia użytkowa 125m. Piec planowany na paliwo stałe (może z podajnikiem) o mocy ok 15kW

Edytowane przez Andrzej & Grażyna

Witam chciałbym wznowić wątek i (mam nadzieję że osoba zakładająca wątek się nie obrazi) i zapytać a raczej poprosić o weryfikację projektu który sobie wymyśliłem[ATTACH=CONFIG]173555[/ATTACH]

Na wstępie uwaga do podłączenia rury bezpieczeństwa między kotłem a naczyniem wzbiorczym- nie może być na tym odcinku żadna armatura a na Twoim schemacie jest zawór różnicowy. Przy tej mocy kotła jaka będzie potrzebna na Wasz dom (jeśli nowy, ocieplony to ok 10kW) można darować sobie rurę wznośną.

Druga sprawa to solary, tutaj nie wiem czy zakładasz napełnić całą instalacje c.o. glikolem aby to nie zamarzło w zimie i zamontować naczynie wzbiorcze nad nimi??? Chyba raczej nie.

Poszukaj jakiegoś gotowego schematu w necie ze zbiornikiem c.w.u z dwoma wężownicami, pełno tego, wtedy coś poradzimy.

Dzięki za odpowiedź ;) teraz moje pytanie (ostrzegam jestem laikiem w tym temacie) która to ta rura wznośna (ta za zbiornikiem wyrównawczym). Co do solaru to może za dużo powiedziane, ale znajomy stworzył sobie konstrukcję z rur miedzianych ułożył na dachu pomalował na czarno :) i w okresie letnim ma gorącą wodę, jako czynnik ma wodę którą spuszcza na zimę. Też chcę sobie coś takiego zrobić, dlatego te zawory przed bojlerem aby w lecie odciąć całą instalację żeby "solar" pracował sam i podgrzewał tylko wodę użytkową. Wydaje mi się że w momencie zastosowania wody jako czynnika wystarczy bojler z jedną wężownicą. Woda w zimę będzie spuszczana, ale tylko z "solara". Co o tym sądzicie.

Pozdrawiam

Edytowane przez Andrzej & Grażyna

[ATTACH=CONFIG]174580[/ATTACH]

powyżej schemat przyłączy grzejników do rozdzielaczy, czy jest to prawidłowe??? czy np. w przypadku najdalszych grzejników stosować jedną gałązkę i trójnik ???

Zadnych trójników, po co Ci niepewne połączenia w wylewce. Od rozdzielaczy do każdego grzejnika osobne rurki.

Dzięki za szybką odpowiedź :)

czytałem gdzieś że w przypadku małych elementów podłogówki (u mnie rozpatruję wiatrołap i kuchnię) można podłogówkę podłączyć do powrotu grzejnika, czy to prawda??

Pozdrawiam

Prawda, wiele osób tak ma jakoś to działa, ja jednak uważam to za "partyzantkę".

Robiąc nową instalacje za kilkanaście tysięcy pln. stówka czy dwie nikogo nie zrujnuje aby zrobić to chociażby (2 małe obwody) na rtl-ach.

Jeśli jeszcze mogę zapytać to w czym jest problem w takim wypadku ? chodzi o za wysokie temp. takiej podłogówki co ma związek z możliwym rozszczelnieniem PEXów (w przypadku takiej partyzantki zrobiłbym ją z miękkiej miedzi) czy może poprostu za dużej temp samej podłogi a co za tym idzie małego komfortu i innych problemów?? Edytowane przez Andrzej & Grażyna

Jeśli jeszcze mogę zapytać to w czym jest problem w takim wypadku ? chodzi o za wysokie temp. takiej podłogówki co ma związek z możliwym rozszczelnieniem PEXów (w przypadku takiej partyzantki zrobiłbym ją z miękkiej miedzi) czy może poprostu za dużej temp samej podłogi a co za tym idzie małego komfortu i innych problemów??

Już pomijając wysokie temperatury, w takim układzie tracisz możliwości komfortowej regulacji temperatury w pomieszczeniu. Bo w małym pomieszczeniu takim jak wiatrołap montując grzejnik i podłogówkę z rozstawem 15 cm, ogrzewając ciągle na bank przegrzejesz pomieszczenie. I co wtedy zrobisz, zakręcisz grzejnik (lub zrobi to głowica) zakręcisz jednocześnie również podłoge która z racji dużej bezwładności będzie grzać jeszcze parę godzin. Jak wszystko ostygnie otworzysz grzejnik który zaraz będzie ciepły, a podłoga będzie kilka godzin chłodna zanim się beton zagrzeje. I tak w koło.

Robiąc to osobno, ustawisz sobie ciągłe grzanie podłogi a grzejnik załączy się okazyjnie nie wpływając na podłogę.

[ATTACH=CONFIG]174721[/ATTACH]

projekt rozprowadzenia co do grzejników na poddaszu.

Czy jedna pompa przepcha mi wszystko tj. 7 grzejników na dole, i 5 na górze przy tak dalekich rozprowadzeniach.

Jeśli od pompy do rozdzielaczy będzie średnica dn 25 to 1 pompa 25/40 spokojnie da radę.

Jak zrobić regulacje przepływów to już chyba doczytałeś?

ten jest dobry.

nie umiesz nie radź,

tyn bardziej że twoje głupie porady mogą doprowadzić do tragedii:mad::mad::mad::mad::mad::mad:

swoją drogą, jak trzeba być zdeterminowanym, żeby w kwestiach w których można przy nieszczęśliwym zbiegu wypadków, można stracić życie,

szukać pomocy u niefachowców,

maniek co masz między uszami,

bo na pewno nie głowę,