fiodork 24.01.2013 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Witam, Chciałbym prosić o podzielenie się opiniami, spostrzeżeniami i innymi radami osoby, które posiadają w swoich domach podłogówkę przykrytą parkietem lub deską podłogową (klejoną do podłoża). Myślę, że taki wątek zbiorczy będzie bardzo pomocndla całego forum, ponieważ w innych większość informacji jest raczej od strony teoretyków, a nie fizycznych posiadaczy takiego rozwiazania. W miare możwliwości prosiłbym o odpowiedź na pytania:1. Czy polecacie/drugi raz robilibyście takie ogrzewanie2. Jakie macie spostrzeżenia po eksploatacji3. Jakie rozwiązania materiałowe i "technologiczne" zastosowaliście. Jeśli był już taki wątek i go nie znalazłem to proszę o umieszczenie linka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofear 24.01.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 ja mam i nie wyobrażam sobie osobiście innej posadzki jak drewniana w salonie, bez względu na to czy bym miał podłogówkę czy nie, uważam że nie ma to wielkiego znaczenia, są zaawansowane technologicznie produkty z drewna, są producenci produkujący deski warstwowe rewelacyjnej jakości, co tam taka podłogówka dla nich.. osobiście też nie wyobrażam sobie innego ogrzewania w domu jak podłogowe.. dlatego mam i podłogówkę i drewno ad1 - oczywiście że tak, ja tak bo mam dobry produkt dobrze położony i jedno i drugie było drogie, jak chcesz szukać tanich rozwiązań to później nie będziesz polecać dalej ad2 - rewelacja, podłoga jest ciepła, jest miło, efektownie i efektywnie..ale spostrzeżenia są subiektywne, jak odwiedzi mnie jakiś dewiant i patrzy na tą podłogę to wytyka - "łoo ale masz szparki, czyli drewno jednak nie jest dobre na podłogówkę" itp oczywiście że jest tylko pracuje, mimo warstwowej konstrukcji i najwyższej klasy producenta pracuje.. w końcu naturalny materiał, któremu jeszcze serwuję barbarzyńskie szoki termiczne, bo nie przestrzegam zaleceń powolnego rozgrzewania itd ad3 - można co najwyżej pamiętać nazwę producenta podłogi, gatunek drewna, ale rozwiązania technologiczne? akurat je znam mniej więcej bo zajmując się podłogami oraz ich układaniem się orientuję, ale mimo to robotę zleciłem kolegom, wyspecjalizowanym parkieciarzom, bo klejenie drewna na podłogówce wymaga profesjonalisty jak ma być dobrze zrobione, jest mnóstwo detali których zwykły śmiertelnik, czy układacz paneli a nawet słaby/początkujący parkieciarz nie będzie znał, po co w nie wnikać, brać najlepszego profesjonalistę, odpowiednio zapłacić i masz spokój też pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.01.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 15mm zwykła deska merbau polecamnie zamieniłbym na nic innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 25.01.2013 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 ...ad2 - rewelacja, podłoga jest ciepła, jest miło, efektownie i efektywnie..ale spostrzeżenia są subiektywne, jak odwiedzi mnie jakiś dewiant i patrzy na tą podłogę to wytyka - "łoo ale masz szparki, czyli drewno jednak nie jest dobre na podłogówkę" itp oczywiście że jest tylko pracuje, mimo warstwowej konstrukcji i najwyższej klasy producenta pracuje.. w końcu naturalny materiał, któremu jeszcze serwuję barbarzyńskie szoki termiczne, bo nie przestrzegam zaleceń powolnego rozgrzewania itd Czyli rozumiem, że jednak efekty w postaci szpar i nieciągłości występują. Rozumiem, że w tym przypadku byly spowodowane nadmiernym i szybkim grzaniem, ale i tak ich prawdopodobieństwo jest całkiem duże. Pisząc rozwiązania technologiczne, miałem na myśli np. Specjalne kleje, podkłady, specjalne wykonanie wylewki. Wykonanie zabezpieczeń przeciwko nadmiernym wzroście temperatury wody ogrzewającej. Osobiście, byłbym "lekko" niezadowolony jakby, mi się pojawily po krótkim czasie takie szpary w podłodze, więc staram się uniknąć tego jak to tylko możliwe. A chciałem się jeszcze zapytać o ile mniej więcej jest droższy parkiet na podłogówce od takie na zwykłej podłodze ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 25.01.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Czyli rozumiem, że jednak efekty w postaci szpar i nieciągłości występują. Rozumiem, że w tym przypadku byly spowodowane nadmiernym i szybkim grzaniem, ale i tak ich prawdopodobieństwo jest całkiem duże. Pisząc rozwiązania technologiczne, miałem na myśli np. Specjalne kleje, podkłady, specjalne wykonanie wylewki. Wykonanie zabezpieczeń przeciwko nadmiernym wzroście temperatury wody ogrzewającej. Osobiście, byłbym "lekko" niezadowolony jakby, mi się pojawily po krótkim czasie takie szpary w podłodze, więc staram się uniknąć tego jak to tylko możliwe. A chciałem się jeszcze zapytać o ile mniej więcej jest droższy parkiet na podłogówce od takie na zwykłej podłodze ? Pozdrawiam Moja rada, jeżeli nie przyjmujesz powstawania i znikania szczelin między deszczułkami, to raczej zrezygnuj z drewna. Profesjonalizm parkieciarza układającego drewno na ogrzewaniu, polega na wzięciu pod uwagę wszystkich parametrów związanych z samym ogrzewaniem, Jego rodzaju, ułożeniu rurek, odstępu między nimi, upodobań użytkownika. Wilgotności drewna, gatunku drewna jego grubości i szerokości (optymalny stosunek 1:4), jego szybkości i wielkości skurczu (im wolniej i mniej, tym lepiej). Wytrzymałości powierzchni podłoża na ścinanie i zrywanie, bezpiecznej wilgotności resztkowej podłoża, jego grubości. Przy podłodze w trakcie grzania występują wilgotności rzędu 20-25% rH. W takich warunkach w podłodze będą zawsze szczeliny. Ważne aby nie były masowo większe, niż 0,5mm. Te szczeliny znikną w pełni lata. Wilgotność resztkowa (bezpieczna) podłoża nie może być wyższa niż 1,0%. Pomiar podłoża z ogrzewaniem podłogowym należy wykonać przy wystudzonym podłożu, przyrządem DNS. Ten przyrząd nie reaguje na żadne metalowe zbrojenia i wodę w rurkach. Zbyt wysoka wilgotność (woda) podłoża w trakcie grzania podnosi bardzo ciśnienie pary wodnej w podłożu, która musi znaleźć ujście. Wtedy dochodzi do deformacji podłogi lub jej zniszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 26.01.2013 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 jarekkur Dzięki za odpowiedź. Pisząc szczeliny miałem na myśli troche większe niż 0,5 mm Ja nie wyobrażam sobie mieć innej podłogi niż drewniana i bardziej jestem skłonny do zrezygnowania z ogrzewania podłogowego W miarę jak czytam informacje na ten temat utwierdzam się w przekonaniu, że można zrobić parkiet/deskę na ogrzewaniu podłogowym, zwłaszcza jeśli zaczyna się od projektu. Zastosowanie odpowiedniego drewna , zabiegów oraz odpowiedniego reżimu temperaturowego powinno zminimalizować ryzyko nieporządanych "ruchów" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nofear 26.01.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Czyli rozumiem, że jednak efekty w postaci szpar i nieciągłości występują. Rozumiem, że w tym przypadku byly spowodowane nadmiernym i szybkim grzaniem, ale i tak ich prawdopodobieństwo jest całkiem duże. Pisząc rozwiązania technologiczne, miałem na myśli np. Specjalne kleje, podkłady, specjalne wykonanie wylewki. Wykonanie zabezpieczeń przeciwko nadmiernym wzroście temperatury wody ogrzewającej. Osobiście, byłbym "lekko" niezadowolony jakby, mi się pojawily po krótkim czasie takie szpary w podłodze, więc staram się uniknąć tego jak to tylko możliwe. A chciałem się jeszcze zapytać o ile mniej więcej jest droższy parkiet na podłogówce od takie na zwykłej podłodze ? Pozdrawiam Jeżeli będą Ci szpary przeszkadzały to drewno nie jest dla Ciebie, drewno to materiał naturalny i pracuje szczególnie w ekstremalnych warunkach ogrzewania podłogowego o rozwiązania ch technologicznych jakie musi uzględniać parkieciarz napisał poniżej jarekkur jeżeli chodzi o cenę to pytanie jest źle postawione w moim przypadku, parkiet na podłogówkę nie jest droższy dlatego że jest na podłogówkę, kupiłem renomowanego droższego austriackiego producenta bo chciałem mieć pewność odpowiedniej jakości produktu, to tak jak wiesz że będziesz jeździł zawodowo samochodem długie trasy to kupujesz nowe auto i bierzesz odpowiednie ubezpieczenie bo nie możesz sobie pozwolić na żadne wtopy, a jak wiesz że będziesz jeździł mało tylko po mieście, niedaleko od domu i jak auto się zepsuje wtedy nic wielkiego się nie stanie, to możesz sobie pozwolić na coś mniej pewnego, starszy, używany, ładna ale kapryśna alfa itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 26.01.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Przyłączam się do wypowiedzi poprzedników a swoje uwagi trochę teoretyczne ale oparte na zawodowych doświadczeniach zawarłem w poradach na www. parkietkomplex.eu Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.01.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 jarekkur Dzięki za odpowiedź. Pisząc szczeliny miałem na myśli troche większe niż 0,5 mm Ja nie wyobrażam sobie mieć innej podłogi niż drewniana i bardziej jestem skłonny do zrezygnowania z ogrzewania podłogowego W miarę jak czytam informacje na ten temat utwierdzam się w przekonaniu, że można zrobić parkiet/deskę na ogrzewaniu podłogowym, zwłaszcza jeśli zaczyna się od projektu. Zastosowanie odpowiedniego drewna , zabiegów oraz odpowiedniego reżimu temperaturowego powinno zminimalizować ryzyko nieporządanych "ruchów" zgadza się. To miałem zamiar przekazać w moim poście. Trochę więcej dowiesz się na http://www.parpo.pl ogrzewanie p[odłogowe. Możesz także odwiedzić stronę kolegi http://www.parkietkomplex.eu Dodam jeszcze, że nowa norma PN EN 12 226 2009r. zezwala producentowi na produkcję parkietu z tolerancją +-0,5mm na szerokości. To oznacza, że podczas montażu mogą wystąpić wynikające z dozwolonej tolerancji, szpary wielkości 1,0mm!!!??? Zwróć na to uwagę! Masz prawo sobie nie życzyć takiego montażu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fiodork 27.01.2013 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Oczywiście zachęcam dalej wszystkich do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami, w szczególności posiadaczy Czy możecie jeszcze napisać parę słów o tym jak najlepiej zrobić wylewkę pod parkiet/deskę z ogrzewaniem podłogowym ? Trochę informacji jest na podanych powyżej stronach, heh językiem baardzo technicznym Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 27.01.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Oczywiście zachęcam dalej wszystkich do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami, w szczególności posiadaczy Czy możecie jeszcze napisać parę słów o tym jak najlepiej zrobić wylewkę pod parkiet/deskę z ogrzewaniem podłogowym ? Trochę informacji jest na podanych powyżej stronach, heh językiem baardzo technicznym Pozdrawiam, Drewno na podłogówce to splot zależności i uwarunkowań, co wprowadza temat na nieco wyższą półkę techniczną. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika.Sz-a 27.01.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 a ja wszystkich tych, którzy mają podłogę drewniana na podłogówce i są z okolic Warszawy..proszę o namiary na sprawdzone ekipy parkieciarzy, którzy mają doświadczenie w układaniu parkietu na ogrzewaniu podłogowym i zrobią to fachowo:)planuję merbau w salonie i chciałabym pracę powierzyć zaufanej ekipie.. bo do drewna na podłogówce jestem przekonana (nie podoba mi się nic innego do salonu..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
merenwen 07.02.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Proszę o poradę.Mam ogrzewanie podłogowe, na które zamierzam położyć deskę warstwową (dwuwarstwową). Mam trochę ograniczony wybór, ponieważ grubość tej okładziny nie może przekroczyć 12 mm. Dwie różne firmy robiąc dla mnie wycenę kompleksowego wykończenia podłogi zaproponowały różnych producentów: DĄBEX i JP PROMIS. O ile o Dąbexie znalazłam jakieś opinie (nienajlepsze, jeśli chodzi o "warstwówkę") to o JPpromis nie znalazłam dosłownie nic - ani słowa od jakiegokolwiek użytkownika.Proszę zatem Was, wypowiadający się tutaj fachowcy, o jakiś komentarz na temat tych producentów. Co byście mi polecili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 07.02.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Proszę o poradę. Mam ogrzewanie podłogowe, na które zamierzam położyć deskę warstwową (dwuwarstwową). Mam trochę ograniczony wybór, ponieważ grubość tej okładziny nie może przekroczyć 12 mm. Dwie różne firmy robiąc dla mnie wycenę kompleksowego wykończenia podłogi zaproponowały różnych producentów: DĄBEX i JP PROMIS. O ile o Dąbexie znalazłam jakieś opinie (nienajlepsze, jeśli chodzi o "warstwówkę") to o JPpromis nie znalazłam dosłownie nic - ani słowa od jakiegokolwiek użytkownika. Proszę zatem Was, wypowiadający się tutaj fachowcy, o jakiś komentarz na temat tych producentów. Co byście mi polecili? dwuwarstwówka Dąbexu jest odpowiednim materiałem na ogrzewanie podłogowe, pod warunkiem, że położona zostanie na suche podłoże. Tutaj jest problem ponieważ jakakolwiek pomyłka w pojęciu "suche" czyli niegroźne dla parkietu deformuje te wyroby (wszystkie dwuwarstwówki) unosząc ich czoła lekko w górę. Jest to zjawisko nagminne, jak nagminny jest brak wiedzy w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 07.02.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Czy użytkownicy parkietu litego na podłogówce mogliby zamieścić fotki z pracą tego drewna w zimie. Chciałbym zobaczyć czy te szczeliny są do zaakceptowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.02.2013 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 u mnie brak czegoś takiegozobaczymy co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 08.02.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 (edytowane) Czy użytkownicy parkietu litego na podłogówce mogliby zamieścić fotki z pracą tego drewna w zimie. Chciałbym zobaczyć czy te szczeliny są do zaakceptowania. deska lita kempas 2 lamelowa grubosc 15 mm z frezem deska nie jest na ogrzewaniu podłogowym. pod mieszkaniem w ktotym sie znajduje są garaze w ktorych temperatura zimą to około 7-10 stopni w tej chwili jest uszkodzona brama wjazdowa i temperatora 2 do 4 stopni szpary zaczęły pokazywac sie 2-3 lata po połozeniu deski. http://images46.fotosik.pl/1948/10f0c8d4747977c6med.jpg http://images38.fotosik.pl/1938/08d2374053562fa8med.jpg http://images47.fotosik.pl/1712/ccc6a711a85c2b85med.jpg http://images48.fotosik.pl/588/bbd066bd0ed923eemed.jpg To najszersza szpara jaka jest w pomieszczeniu pomieszczenie to pokoj około 35 m2 Edytowane 8 Lutego 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 08.02.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 Kempas to jeden z najtrudniejszych materiałów podłogowych i w jego przypadku szczeliny są rzeczą naturalną. Dodatkowo znaczna różnica i zmienność temperatur nad i pod podłogą sprzyja migracji wilgoci co w efekcie powoduje szkodliwą pracę drewna. Dopóki spoina klejowa posiadała swoją wytrzymałość podłoga nie posiadała szczelin, natomiast z upływem czasu spoina uległa degradacji i powstały szczeliny. W Twoim przypadku szczeliny to efekt zespołu przyczyn w różnym udziale. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 08.02.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2013 deska lita kempas 2 lamelowa grubosc 15 mm z frezem deska nie jest na ogrzewaniu podłogowym. pod mieszkaniem w ktotym sie znajduje są garaze w ktorych temperatura zimą to około 7-10 stopni w tej chwili jest uszkodzona brama wjazdowa i temperatora 2 do 4 stopni szpary zaczęły pokazywac sie 2-3 lata po połozeniu deski. http://images46.fotosik.pl/1948/10f0c8d4747977c6med.jpg http://images38.fotosik.pl/1938/08d2374053562fa8med.jpg http://images47.fotosik.pl/1712/ccc6a711a85c2b85med.jpg http://images48.fotosik.pl/588/bbd066bd0ed923eemed.jpg To najszersza szpara jaka jest w pomieszczeniu pomieszczenie to pokoj około 35 m2 kiedy dokładnie pojawiły się szpary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 13.07.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 A co sądzicie o zastosowaniu parkietu (drewno lite) TEAK (15 mm) na ogrzewaniu podłogowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts