Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - parkiet/deska podłogowa - opinie posiadaczy

fiodork

Recommended Posts

• Odpowiedzi 312
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Formaldehydy są rakotwórcze ale tak jak promieniowanie radioaktywne w małej ilości dopuszczalne. Każdy produkt lakierowany w tym podłogi bambusowe mają przeprowadzane badania na emisję formaldehydów określanych E), E1...etc co oznacza ich przydatność zdrowotną ( a w sumie ilością emisji związków do atmosfery najczęściej w przypadku reakcji tupu woda, ogień ). Z tego co mi wiadomo, producenci na całym świecie są zobligowani to prowadzenia takich badań przed wypuszczeniem produktu na rynek. W przypadku podłóg surowych tego się nie robi. Drewno używane do wyrobu podłóg jest niealergizujące a niektóre gatunki drewna wytwarzają nawet korzystny mikroklimat w pomieszczeniach.

Jeśli chcesz poczytać to najlepiej wygooglić np formaldehydy w domu i poczytać na ten temat.

Z drugiej strony ludzie latami żyli na podłogach klejonych subitem, które są również rakotwórcze...

Proszę nawet nie próbować myśleć o teaku na ogrzewaniu podłogowym. Stabilność tego materiału polega na pewnym drobiazgu...wilgotność powietrza musi wynosić 45% i więcej a w przypadku ogrzewania podłogowego przy włączonym układzie wynosi ona 20-30% max...chyba, że szczeliny pomiędzy deskami nie będą nikomu przesadzały... Zamontowałem u klienta deski z teaku...wąskie bo tylko 15x70xmix i zimową porą ( bez ogrzewania podłogowego ) przy włączonych kaloryferach na 22 st pojawiły się szybciutko widoczne szczeliny na całej powierzchni. Dopiero nawilżacze powietrza przywróciły humor klientowi.

Przy podłogówce jednak na niewiele się zdadzą chyba, że będą miały autonapełnianie. Tutaj jest ściąga dotycząca ogrzewania podłogowego i preferowanych gatunków drewna itp http://www.parkiet.nas.pl/index.php?i4,ogrzewanie-podlogowe

Teak jest bardzo stabilnym rodzajem drewna i to nie ulega wątpliwości, natomiast czy łazienka jest pomieszczeniem najbardziej wilgotnym - tu bym podyskutował.

Subiektywnie łazienkę postrzegamy jako pomieszczenie wilgotne a to wynika z odczuwania podwyższonej wilgotności podczas użytkowania tegoż pomieszczenia. Jak długo korzystamy z łazienki? Co dalej, dalej łazienka w znacznie, znacznie dłuższym czasie żyje swoim życiem, gdzie korzysta z przywileju podwyższonej temperatury i znacznie lepszej wentylacji niż inne pomieszczenia a to przekłada się na wilgotność drewna. Co innego łażnia, ale to temat na inny post. Pozdrawiam.

Warstwówki jak każde inne deski mają swoje wady i zalety.

... poprawnym od strony technicznej jest warstwówka na sklejce, ale co z formaldehydem, o czym pisał Jarekkur.

Na koniec powtórzę iż nie ma ideałów, wszytkie z powyżej prezentowanych rodzajów podłóg znajdują swoich nabywców, z czego znaczna większość jest zadowolona

Wielu "fachowców" z branży drzewnej twierdzi, że w warstwówkach (dwuwarstwówkach i trójwarstwówkach) występują śladowe ilości formaldehydów porównywalne z naturalnym stężeniem w drewnie.

W przyszłości naturalne materiały w różny sposób przetworzone, ze względu na cenę będą dostępne dla wielu, natomiast materiały w pełni naturalne również ze względu na cenę dostępne będą dla nielicznych.

Ekmir, dzisiaj w poszukiwaniu materiałów najlepszych pod każdym względem jesteś wyjątkiem, w przyszłości będzie Was więcej. Pozdrawiam.

No i już się doszukałem: http://www.drewno.pl/artykuly/2288,mniej-formaldehydu-w-plytach.html

"Formaldehyd zaliczany jest do substancji rakotwórczych, a jest składnikiem m.in. klejów używanych w produkcji np. OSB, MDF czy płyt wiórowych".

Czyli ta substancja po prostu nas otacza :(

z trochę babskiej strony - spojrzyj na skład kosmetyków -głupie mydło w płynie, czy szampon czy pastę do zębów

Może się okazać ,że formaldehyd w OSB, to niewielki problem.

W przyszłości naturalne materiały w różny sposób przetworzone, ze względu na cenę będą dostępne dla wielu, natomiast materiały w pełni naturalne również ze względu na cenę dostępne będą dla nielicznych.

Ekmir, dzisiaj w poszukiwaniu materiałów najlepszych pod każdym względem jesteś wyjątkiem, w przyszłości będzie Was więcej. Pozdrawiam.

Tak jest już dzisiaj, "panel" jest wszechobecny.

Wyjątkiem dzisiaj są dobrzy fachowcy - niestety :( a branża budowlana jest niestety na bardzo niskim poziomie. Mam nadzieje, że "poziom" się nie obrazi. Bo trzymać poziom w budownictwie to dla niektórych "fachowców" jest nie do osiągnięcia.

T

Wyjątkiem dzisiaj są dobrzy fachowcy - niestety :( a branża budowlana jest niestety na bardzo niskim poziomie. Mam nadzieje, że "poziom" się nie obrazi. Bo trzymać poziom w budownictwie to dla niektórych "fachowców" jest nie do osiągnięcia.

Problem moim skromnym zdaniem tkwi w cenie usługi.

naczytalem sie i nasłuchalem ze przykleic mozna w cenie około 50 zł z materiałem chemią i gruntem.

juz widzę ze ta cene jest nierealna bo

- trzeba przeszlifowac moja wylewke z brudu budowlanego

- trzeba nadlac jedno miejsce (małe bo małe ale jednak trzeba)

- trzeba spiąc też jedno miejsce (2 wylewki ktore nierowno pracują lub mogą nierowno zapracować)

plus chemia markowa i wychodzi z 8% vatem około 80 - 120 zl sama robocizna czyli moje skromne metry około 12 000 złociszy

Szlifowanie byc moze masz i gratis ale pamiętaj ze musisz zastosowac inną , chyba drozszą chemię.

ogolnie w przyszłym tygodniu mam dostać ostatnią wycenę i przychodzi nieuchronnie czas na zamowienie deski.

ogrzewanie odpalone jeszcze przed klejeniem suszę i podgrzewam atmosferę w domu.

po tym zabiegu tylko w kapciach. trzeba sie bedzie przyzwyczaić.