Parkiet 26.09.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 gora 1 mm ??? strzelam pytajac parkieciarzy usłyszałem zeby ustalic poziom na 15 mm kleju sie nie liczy. przy desce 15 mm f5 dobrze strzelasz. Ciekawe skąd Ekmir zakupił tak grube dechy ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 26.09.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 desce/warstwówce grubości 14 cm? no tak .... moze ekmir robi taras w salonie i to legary sa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 26.09.2013 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 pisałem szybko, oczywiście chodziło o [mm] żartownisie z Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 26.09.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2013 Jaką grubość podłogi (na gotowo) należy przyjąć przy desce/warstwówce grubości 14 mm? O ile klej podnosi podłogę? Jeżeli deska ma 14mm to sąsiadująca podłoga np. kafle powinny być na 15mm. W ten sposób zawsze jesteś w stanie podnieść o 1mm deski. Można równiez na 14mm. Deski przy sąsiednich podłogach się dociska w taki sposób, aby były na tym samym poziomie. Nalezy podłogę z kafli sprawdzić na całej długości kontaktu z deskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 27.09.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Po jakim czasie od położenia deski można włączyć podłogówkę?? W karcie technicznej kleju, brak takich informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 27.09.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Jeżeli deska ma 14mm to sąsiadująca podłoga np. kafle powinny być na 15mm. W ten sposób zawsze jesteś w stanie podnieść o 1mm deski. Można równiez na 14mm. Deski przy sąsiednich podłogach się dociska w taki sposób, aby były na tym samym poziomie. Nalezy podłogę z kafli sprawdzić na całej długości kontaktu z deskami. Na razie potrzebuję ten wymiar pod drzwi zewnętrzne, przy których będą kafle, a potem w salonie deska 14 mm. Czyli drzwi można osadzić na 14 mm od posadzki w lekkim plusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 27.09.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Na razie potrzebuję ten wymiar pod drzwi zewnętrzne, przy których będą kafle, a potem w salonie deska 14 mm. Czyli drzwi można osadzić na 14 mm od posadzki w lekkim plusie nie drzwi osadzasz ciut wyzej i pod prog wsuwasz płytkę - tak jest poprawnie . styk płytki i progu silikonujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 27.09.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 ile to jest "ciut"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 27.09.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 Po jakim czasie od położenia deski można włączyć podłogówkę?? W karcie technicznej kleju, brak takich informacji Jeżeli jest to klej dyspersyjny lub rozpuszczalnikowy to po około 2 tygodni. Przy klejach poliuretanowych od 36 do 72 godzin należy odczekać. Następnie bardzo lekko pogrzać i trzymać niską temperaturę przez około 5-7dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 27.09.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2013 ile to jest "ciut"? "ciut" to 1 do 2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 28.09.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Po jakim czasie od położenia deski można włączyć podłogówkę?? W karcie technicznej kleju, brak takich informacji nie bardzo rozumiem znaczy sie ze jeszcze nie masz ogrzewania ? czy to błąd ze pusciłem ogrzewanie przed klejeniem deski ? 2.Wykonawca oświadcza, że posiada niezbędne umiejętności, wiedzę, środki, sprzęt i doświadczenie do wykonywania prac będących przedmiotem umowy i zobowiązuje się do dokonania montażu zgodnie z wiedzą fachową, aktualnym poziomem wiedzy i techniki i stosownie do wskazań producenta podłogi. Uwaga: Podłogi drewniane zachowują stabilność (brak szczelin i wybrzuszeń) przy zapewnieniu w pomieszczeniu wilgotności powietrza 45-60% i temperatury 18-220C. i jeszcze 1. Wilgotność, równość i wytrzymałość podłoża Obowiązkiem wykonawcy robót parkieciarskich jest sprawdzenie parametrów podłoża. 1.1. Pomiaru wilgotności dokonuje się metodą karbidową(CM) Dopuszczalna wilgotność odpowiedniego podłoża mierzona tą metodą wynosi: - dla podłoża cementowo - betonowego: 2% - dla podłoża anhydrytowego, gipsowego: 0,5% Jeśli podłoga układana jest na innej posadzce drewnianej, jej wilgotność nie może przekraczać 9% (+/-2%) 1.2. Pomiaru równości płaszczyzny podkładu dokonuje się za pomocą poziomicy : -dopuszczalne nierówności dla każdego podłoża wg normy PN-ISO 7976-1 i 2:1994 wynoszą 2mm / 2 mb 1.3. Pomiaru wytrzymałości powierzchni podkładu dokonuje się za pomocą : –stalowego rylca – metoda orientacyjna –presometru – metoda szczegółowa wg normy PN-EN 13813:2003 powinna wynosić „F3” - 3 N/mm2 ( Mpa ) i jeszcze 2.Temperatura powietrza W pomieszczeniach, w których wykonuje się prace parkieciarskie temperatura powietrza powinna wynosić 20 +/-2 stopni C. 3. Wilgotność powietrza Wilgotność względna powietrza powinna wynosić 45-60% Warunki cieplno-wilgotnościowe powinny być zapewnione również po wykonaniu posadzki, aż do czasu oddania mieszkania, budynku do użytku. Nie może być sytuacji, że po skończeniu prac pomieszczenie zostaje zamknięte na dłuższy czas bez żadnej wentylacji, gdyż wiadomo, że drewno jest materiałem bardzo wrażliwym na każdą zmianę wilgotności, a pozbawione naturalnej wentylacji może mocniej pracować i stwarzać wiele problemów. MALKA PRZEMYSL TEMAT KOMINKA O KTORYM MOWIŁ FOREST MAM POZIOMY WKŁAD WIEC COS O TYM CI MOGE POWIEDZIEC I POKAZAC FOTKI....... Jeżeli jest to klej dyspersyjny lub rozpuszczalnikowy to po około 2 tygodni. Przy klejach poliuretanowych od 36 do 72 godzin należy odczekać. Następnie bardzo lekko pogrzać i trzymać niską temperaturę przez około 5-7dni. Panie Jarku jak z ty ogrzewaniem poproszę kilka słów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 28.09.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 Jeżeli jest to klej dyspersyjny lub rozpuszczalnikowy to po około 2 tygodni. Przy klejach poliuretanowych od 36 do 72 godzin należy odczekać. Następnie bardzo lekko pogrzać i trzymać niską temperaturę przez około 5-7dni. Bardzo dziękuję nie bardzo rozumiem znaczy sie ze jeszcze nie masz ogrzewania ? czy to błąd ze pusciłem ogrzewanie przed klejeniem deski ? 2.Wykonawca oświadcza, że posiada niezbędne umiejętności, wiedzę, środki, sprzęt i doświadczenie do wykonywania prac będących przedmiotem umowy i zobowiązuje się do dokonania montażu zgodnie z wiedzą fachową, aktualnym poziomem wiedzy i techniki i stosownie do wskazań producenta podłogi. Uwaga: Podłogi drewniane zachowują stabilność (brak szczelin i wybrzuszeń) przy zapewnieniu w pomieszczeniu wilgotności powietrza 45-60% i temperatury 18-220C. i jeszcze 1. Wilgotność, równość i wytrzymałość podłoża Obowiązkiem wykonawcy robót parkieciarskich jest sprawdzenie parametrów podłoża. 1.1. Pomiaru wilgotności dokonuje się metodą karbidową(CM) Dopuszczalna wilgotność odpowiedniego podłoża mierzona tą metodą wynosi: - dla podłoża cementowo - betonowego: 2% - dla podłoża anhydrytowego, gipsowego: 0,5% Jeśli podłoga układana jest na innej posadzce drewnianej, jej wilgotność nie może przekraczać 9% (+/-2%) 1.2. Pomiaru równości płaszczyzny podkładu dokonuje się za pomocą poziomicy : -dopuszczalne nierówności dla każdego podłoża wg normy PN-ISO 7976-1 i 2:1994 wynoszą 2mm / 2 mb 1.3. Pomiaru wytrzymałości powierzchni podkładu dokonuje się za pomocą : –stalowego rylca – metoda orientacyjna –presometru – metoda szczegółowa wg normy PN-EN 13813:2003 powinna wynosić „F3” - 3 N/mm2 ( Mpa ) i jeszcze 2.Temperatura powietrza W pomieszczeniach, w których wykonuje się prace parkieciarskie temperatura powietrza powinna wynosić 20 +/-2 stopni C. 3. Wilgotność powietrza Wilgotność względna powietrza powinna wynosić 45-60% Warunki cieplno-wilgotnościowe powinny być zapewnione również po wykonaniu posadzki, aż do czasu oddania mieszkania, budynku do użytku. Nie może być sytuacji, że po skończeniu prac pomieszczenie zostaje zamknięte na dłuższy czas bez żadnej wentylacji, gdyż wiadomo, że drewno jest materiałem bardzo wrażliwym na każdą zmianę wilgotności, a pozbawione naturalnej wentylacji może mocniej pracować i stwarzać wiele problemów. MALKA PRZEMYSL TEMAT KOMINKA O KTORYM MOWIŁ FOREST MAM POZIOMY WKŁAD WIEC COS O TYM CI MOGE POWIEDZIEC I POKAZAC FOTKI....... Panie Jarku jak z ty ogrzewaniem poproszę kilka słów. Przecież dasz radę osiągnąć takie parametry temperatury i wilgotności, nie załączając ogrzewania w łazience (ja nie mam jeszcze drzwi - więc tym łatwiej ) NIe mam innego ogrzewania niż podłogowe, stąd moje pytanie - kiedy mogę włączyć pętle w łazience. F5 co do kominka, nie mam przekonania do wertykalnych, chcę poziomy - jak Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 28.09.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) Bardzo dziękuję Przecież dasz radę osiągnąć takie parametry temperatury i wilgotności, nie załączając ogrzewania w łazience (ja nie mam jeszcze drzwi - więc tym łatwiej ) NIe mam innego ogrzewania niż podłogowe, stąd moje pytanie - kiedy mogę włączyć pętle w łazience. F5 co do kominka, nie mam przekonania do wertykalnych, chcę poziomy - jak Ty Jesli piszesz o łazience to rozumiem tez nie mam jeszcze drzwi---ale drewno wen tak. ale co w całym domu mam wyłaczy ogrzewanie na czas klejenia dech wczoraj było 4 stopnie u nas jak wyłacze po 2-3 dniach bedzie zimno ale ale co do kominka to jest mniej wiecej tak. szeroki kominek na , na przykład metr i jest fajnie. tylko jak palisz to wykorzystujesz i cieszysz oko tylko srodek kominka 30 -40 - 50 cm reszta jest czorna okopcona jak twarz gornika ktory wraca z przodka z fedrowania. dodam ze jak hardcorowo napalę to widze tylko kulę ognia a nie spektakl płomieni ktore koncząc sie zmieniają kolor i tanczą igrając ze sobą w tej chwili ostro zastanawiał bym sie własnie nad pionowym. w poniedziałek kupiłem 8 m3 drewna bukowego prosiłem aby pocieli po szczapy poł metrowe aby jakos to wyglądało w tym metrowym kominku ale i tak widzę ze palą sie srodkiem jak jest popielnik reszta sie ciezko pali i trzeba drewno obracac aby koncowki przestawiac do popielnika jednym słowiem mieszac w kominku. stając sie poniekąd palaczem co inni krytykują i wysmiewają na tym forum.... ja akurat lubie byc palaczem we własnym kominku i jesli by płacili przynajmniej 5 koła to bym objął takową posadę. http://images63.fotosik.pl/221/dc0ed6c4851af44fmed.jpg Edytowane 28 Września 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 28.09.2013 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2013 ogrzewanie podkładu ogrzewanego cementowego zaczyna się najwcześniej po uzyskaniu pełnej wytrzymałości podkładu na ściskanie tj, 30-35 dzień po ułozeniu podkładu. Wygrzewanie wykonuje się zgodnie z protokołem. Oczywiscie przed robi się pomiar wilgotności w kilku miejscach dla rozpoznania rozrzutu wilgotności podkładu zaleznego także od grubości podkładu i innych czynników. Po wygrzewaniu i wystudzeniu około 7-10dni pomiar wilgotności. Wynik pomiaru powinien byc na poziomie 1,0%. W innym przypadku nalezy ponownie wygrzewać podkład w skróconym rytmie. Znowu wystudzić i pomiar. Im więcej miejsc się zmierzy tym bezpieczniej dla podłogi. Po wyklejeniu i czasie wiązania kleju (różny zalezny od rodzaju kleju). Włączamy ogrzewanie na kilka dni przy niewysokiej pracy pieca ok. 40W.Poza tym nie bardzo podoba mi się pkt 1.1 i 1.3 umowy.cytat...Uwaga: Podłogi drewniane zachowują stabilność (brak szczelin i wybrzuszeń) przy zapewnieniu wpomieszczeniu wilgotności powietrza 45-60% i temperatury 18-220C. A co będzie jezeli drewno nmie będzie miało wymaganej wilgotności czyli 8,5-9,5%, a podkład przy pomiarze metodą CM z dopuszczalnych 2,0% będzie wysychał do np. 0,9%. Wtedy na pewno nie będą wybrzuszenia, a raczej wyłódkowania. Ostatnio parkieciarz układał na ogrzewaniu podłogowym parkiet przy 1,6CM%, po włączeniu na tydzień ogrzewania parkiet jest do usunięcia w całości. Po prostu wstał!Wyłódkowania lub przy dwuwarstwówce uniesione czoła, są codziennością na ogrzewaniu podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 29.09.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Wyłódkowania lub przy dwuwarstwówce uniesione czoła, są codziennością na ogrzewaniu podłogowym. Parkieciarze i to nawet Ci polecani z SPP twierdzą, że nie mieli nigdy reklamacji w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 29.09.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Parkieciarze i to nawet Ci polecani z SPP twierdzą, że nie mieli nigdy reklamacji w tym temacie Ja również nie słyszałem aby jakiś parkieciarz miał kiedyś reklamację. Poza tym wielu klientów nie reklamuje, bo: 1. mają to gdzieś... 2. nie chcą się użerać... 3. parkieciarz powiedział, że to ich wina bo mają za sucho lub za wilgotno wszystko wedle potrzeb i sytuacji... Opisane deformacje biorą się ze zbyt wilgotnego podkładu ogrzewanego... Gdyby było takl jak mówią parkieciarze to ja jako rzeczoznawca byłbym bez chleba, a tak nie jest. Mam dużo zajęcia jako ekspert. Jako parkieciarz również! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 29.09.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 ... 2. nie chcą się użerać... Opisane deformacje biorą się ze zbyt wilgotnego podkładu ogrzewanego... Gdyby było takl jak mówią parkieciarze to ja jako rzeczoznawca byłbym bez chleba, a tak nie jest. Mam dużo zajęcia jako ekspert. Jako parkieciarz również! Kogo Szanowny Pan by polecił w takim razie abym nie musiał się użerać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 29.09.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 Kogo Szanowny Pan by polecił w takim razie abym nie musiał się użerać? Ekmir , nie pytaj się Jarekkura o innych fachowców tylko dogaduj się z nim na wykonanie roboty, bo trudno Ci będzie znależć lepszego fachowca. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 29.09.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2013 ile to jest "ciut"? ten element akurat dobrze wyszedł okna mam 2 mm za wysoko http://images65.fotosik.pl/227/cf3faa7227358088med.jpg http://images61.fotosik.pl/227/3baa0d6c99e90c08med.jpg http://images61.fotosik.pl/227/d209a8d641a51917med.jpg http://images64.fotosik.pl/227/179d231b004afa18med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 30.09.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Jeszcze jedno pytanie.w wypadku gdy wylewkę cementową jastrychową trzeba szlifowac - pozostałosc farby jakiegos kleju to jaką grubosc szlifuje się ?mozna to jakos okreslic ?dlaczego pytam bo mam zostawione 15 mm w zasadzie 16 mm a deskę chyba dam 14 mm i jak jeszcze trzeba bedzie szlifowac to moze wyjsc roznica 2 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts