Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - parkiet/deska podłogowa - opinie posiadaczy

fiodork

Recommended Posts

• Odpowiedzi 312
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ekmir przestan chodzic do salonow :)

tam sprzedaja gotowe produkty - tez dobrze.

zerknij tu jaką znalazłem deseczkę

gosc ją sam produkuje - w niewielkim zakładzie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?56188-Pochwalcie-si%C4%99-swoimi-kuchniami&p=6104320#post6104320

post #19728

przez godzine zobaczyłem i dowiedziałem sie wiecej niz dotychczas chodząc po salonach

widziałem tez podłoge olejowana ktora wygladala jak lakierowana piękna

w dodaktu cena tej deski na zdjeciach to 200 zł m2

przy szerokosci 19 cm i długosci 220 cm KOLOS DESKA

zapomniałem dodac ze 200 to cena z klejem i montazem

Hej,

Czy mógłbym prosić o namiar na tego producenta?

DZięki

Posadzki drewniane lite nie są przystosowane do jakiegokolwiek ogrzewania podłogowego czy to elektrycznego czy wodnego.

Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie podłóg warstwowych które ze względu na swoją budowę,

minimalizują pracę w sezonach lato-zima gdy zmienia się czasami drastycznie wilgotność w pomieszczeniach,

bo wiosna- lato jest ona najwyższa , późną jesienią i zimą najniższa , ponieważ ciepłe powietrze emitowane przez grzejniki

osusza powietrze, może się zdarzyć że różnica w wilgotności w pomieszczeniach może sięgać kilkudziesięciu procent.

W lato wilgotność w pomieszczeniach waha się pomiędzy 60-80% w zimę może spaść nawet poniżej 35% !

Więc tu już nie ma mowy jak duże będą szczeliny tylko jak długo klej i posadzka drewniana wytrzyma takie naprężenia i pracę między sezonami.

Jeśli to salon na parterze najbezpieczniejsze rozwiązanie to gres na ogrzewaniu podłogowym z ewentualnym miejscem

na środku salonu gdzie można wkomponować posadzkę drewnianą.

• 3 weeks później...
Czy na włączoną podłogówkę można kłaść płytki i deskę warstwową?

Witam

Deskę chyba nie.

Co do płytek to też uważaj. Ja wygrzewałem posadzki tam gdzie miał być parkiet dwuwarstwowy, a w międzyczasie robiłem płytki na wyłączonym grzaniu. Nie zauważyłem że w jednym miejscu pętla wchodzi na pomieszczenie z płytkami i grzała i w tym miejscy 2 płytki opadły (60x60).

Co prawda temperatury podłogi były wysokie bo wygrzewałem (woda ok, 35-40st)

absolutnie nie! Podłoga musi być wystudzona. Po wyłączeniu ogrzewania tydzień później zacząć układanie tak drewna jak i kafli.

Witam Jarekkur i proszę o uzasadnienie konieczności wyłączenia podłogówki na tydzień przed montażem podłóg.

Moim zdaniem należy przestrzegać temperatur podkładu w zakresie określonym przez producenta kleju i jest na ogół przedział 15'C - 25'C. Oczywiście najlepiej zachować umiar i utrzymać temperaturę powierzchni podkładu ok. 20'C,bez względu na to czy będzie działała podłogówka czy nie. Pozdrawiam.

Edytowane przez Parkiet