f.5 13.07.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 A co sądzicie o zastosowaniu parkietu (drewno lite) TEAK (15 mm) na ogrzewaniu podłogowym? odradzam - warstwowego teku chyba wogole nie ma tak apropos a szkoda bo kolorystyka idealna dla mnie - cena nie bardzo idealna dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 13.07.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 odradzam - warstwowego teku chyba wogole nie ma tak apropos a szkoda bo kolorystyka idealna dla mnie - cena nie bardzo idealna dla mnie Ale dlaczego odradzasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 13.07.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Przyczyna prosta - ograniczył mi temperaturę w łazience. Aby sprecyzowac to w tej chwili mam tylko 2 rodzaje podłóg tek i kafle w łazience i kafle w p/pokoju i kuchni zauwazylem spadek temperatury o jakies 4 stopnie w stosunku do pomieszczen gdzie sa kafle. jak tak zachowa sie drewno warstwowe to sie zabiję miałem nadzieje ze drewno az tak nie ograniczy temp z wylewki fak faktem ze włazience mam 2 okna jedno dosc spore ale zeby o 4 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 13.07.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2013 Przyczyna prosta - ograniczył mi temperaturę w łazience. Aby sprecyzowac to w tej chwili mam tylko 2 rodzaje podłóg tek i kafle w łazience i kafle w p/pokoju i kuchni zauwazylem spadek temperatury o jakies 4 stopnie w stosunku do pomieszczen gdzie sa kafle. jak tak zachowa sie drewno warstwowe to sie zabiję miałem nadzieje ze drewno az tak nie ograniczy temp z wylewki fak faktem ze włazience mam 2 okna jedno dosc spore ale zeby o 4 stopnie. A jaki masz ten Teak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xstan 14.07.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Witam Nie ważne czy to teak czy dąb , drewno jest izolatorem i dlatego jest zimniej .Pod podłogę drewnianą nie powinno sie stosować ogrzewania podłogowego ze względu na dużą stratę ciepła to tak jagby zamknąc grzejnik w szafie i mieć pretensje że jest zimno Ponad to kurczenie,pecznienie to naturalna praca drewna skutkowana zmianami teperatury i wilgotności i osoby które nie akceptują tego faktu powinny się zastanowić nad innym typem wykończenia podłogi najlepiej wykładziną PCV z nadrukiem drewna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.07.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 (edytowane) Bzdury piszesz kolego (grzejnik w szafie). Ilość ciepła jaką ma dostarczyć grzejnik, taki lub inny, jest zależna od jego powierzchni i temperatury. Typowy grzejnik ma małą powierzchnię, więc musi mieć wysoką temperaturę, z podłogą jest odwrotnie. W większości czasu jej funkcjonowania wystarczy temperatura wyższa o dwa, trzy stopnie od temperatury pomieszczenia aby je ogrzać. Logicznego rozumowania życzę i pozdrawiam. Edytowane 14 Lipca 2013 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 14.07.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 (edytowane) Przyczyna prosta - ograniczył mi temperaturę w łazience. Aby sprecyzowac to w tej chwili mam tylko 2 rodzaje podłóg tek i kafle w łazience i kafle w p/pokoju i kuchni zauwazylem spadek temperatury o jakies 4 stopnie w stosunku do pomieszczen gdzie sa kafle. jak tak zachowa sie drewno warstwowe to sie zabiję miałem nadzieje ze drewno az tak nie ograniczy temp z wylewki fak faktem ze włazience mam 2 okna jedno dosc spore ale zeby o 4 stopnie. Musisz uwzględnić wyższą temperaturę w łazience, powierzchnię aktywną podłogi, wyższe straty ciepła (dwa okna jak piszesz) no i większy opór cieplny podłogi drewnianej. To wszystko ma znaczenie. Warstwówka w łazience to duże ryzyko - rozwarstwienie, chyba producent dopuszcza. Pozdrawiam. Edytowane 14 Lipca 2013 przez Parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.07.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Bzdury piszesz kolego (grzejnik w szafie). Ilość ciepła jaką ma dostarczyć grzejnik, taki lub inny, jest zależna od jego powierzchni i temperatury. Typowy grzejnik ma małą powierzchnię, więc musi mieć wysoką temperaturę, z podłogą jest odwrotnie. W większości czasu jej funkcjonowania wystarczy temperatura wyższa o dwa, trzy stopnie od temperatury pomieszczenia aby je ogrzać. Logicznego rozumowania życzę i pozdrawiam. Podniósł mnie kolega na duchu. Bo z jednej strony nie wyobrażamy sobie innego rozwiązania jak deska naturalna (warstwowa) w niektórych pomieszczeniach (salon, pokoje), a z drugiej mamy już wykonane ogrzewanie podłogowe w całym budynku. W salonie rozważamy zastosowanie litego parkietu TEAK (15 mm) bądź jakiejś warstwówki np. trójwarstwówka BOEN. (14 mm). Na jaki materiał proponowalibyście postawić (i dlaczego)? W pozostałych pokojach raczej warstwówka tylko ciągle nie wiemy czy lepiej pójść w dwuwarstwówkę, czy może w trójwarstwówkę albo wielowarstwówkę (na sklejce) Co najlepiej spełni oczekiwania użytkowników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.07.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 A jaki masz ten Teak ? 15mm grubosci 300-900 długosc 90 szerokosc 1 lamelowy usłojenie jak i kolor bajeczne w gratisie na dole planuję 3 warstwową deskę - warstwa wierzchnia dąb negocjacje z importerem trwają bo ceny powalają a metrow jest sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.07.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 na dole planuję 3 warstwową deskę - warstwa wierzchnia dąb negocjacje z importerem trwają bo ceny powalają a metrow jest sporo. A jakiej produkcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.07.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 witam sluchajcie kolegi pa-komplexama doświadczeniei chce się dzielic wiedząja mam w 2/3 lity merbau iiiiiprzy pierwszej okazji wywalimy płytki z jadalni i kuchni , korytarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.07.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Słucham, pytam - chcę wybrać jak najlepiej.W sobotę byliśmy w 2 salonach podłóg i spodobał nam się parkiet (15 mm) TEAK.Czy takie rozwiązanie będzie dobre na płycie grzewczej? Jak on będzie się sprawował? Jak jest z jego twardością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.07.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 (edytowane) A jakiej produkcji ? globalwood z twardoscią jest ŚREDNIO Fachowcy od zabudowy mebli uszkodzili w kilku miejcach podłogę bo nie wiedzieli ze jest derwno a sam jak głupi im tego nie powiedziałem tylko przykryłem podłogę papierem ryflowanym http://images50.fotosik.pl/2009/2fbb88e48b564667med.jpg witam sluchajcie kolegi pa-komplexa ma doświadczenie i chce się dzielic wiedzą ja mam w 2/3 lity merbau iiiii przy pierwszej okazji wywalimy płytki z jadalni i kuchni , korytarza Pamiętaj tez ze nie kazdy ma tak szczelny dom jak TY. Zresztą temperatura i tak zalezy tylko OD ilosci dostrczonej energii i przede wszystkim OD strat domostwa nauczyłes sie juz wstwiac zdjecia tak apropos ? pokazał bys własną robotę w koncu. Edytowane 14 Lipca 2013 przez f.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.07.2013 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 nauczyłes sie juz wstwiac zdjecia tak apropos ? pokazał bys własną robotę w koncu. A co chcesz zobaczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.07.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 A co chcesz zobaczyć? do Maluxa akurat to było ktory kładł sam parkiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.07.2013 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 do Maluxa akurat to było ktory kładł sam parkiet ok, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spt 14.07.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 15mm grubosci 300-900 długosc 90 szerokosc 1 lamelowy usłojenie jak i kolor bajeczne w gratisie na dole planuję 3 warstwową deskę - warstwa wierzchnia dąb negocjacje z importerem trwają bo ceny powalają a metrow jest sporo. Witam Jak metrow sporo i duze pomieszczenia polecam 2-warstwowke warstwa wierzchnia dąb w mix szerokosci. (foto z realizacji takowej deski: szer.mix 40cm,30cm,20cm. dlugość do 6m)- w przyszlosci mozna wybielić lub inna koloryzacja Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 14.07.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 cena ?wygląda na surowe sztotkowanebedzie olejowane czy lakierowane ?jaki producent ? przy takiej szerokosci i długosci musi słono kosztowac! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 14.07.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2013 Bzdury piszesz kolego (grzejnik w szafie). Ilość ciepła jaką ma dostarczyć grzejnik, taki lub inny, jest zależna od jego powierzchni i temperatury. Typowy grzejnik ma małą powierzchnię, więc musi mieć wysoką temperaturę, z podłogą jest odwrotnie. W większości czasu jej funkcjonowania wystarczy temperatura wyższa o dwa, trzy stopnie od temperatury pomieszczenia aby je ogrzać. Logicznego rozumowania życzę i pozdrawiam. Azeby to okreslic dokładniej i precyzyjniej to ilośc ciepła jaka ma dostarczyć grzejnik jest zalezna od strat ciepła danego pomieszczenia, natomiast od powierzchni uzalezniona jest ilosc ciepła którą moze dostarczyć grzejnik, słowo klucz "może". Wracając do róznic w wykonczeniu posadzki to w przypadku parkietu, deski trójwarstwowej dla takiej samej mocy grzejnika podłogowego jak w przypadku gresu konieczne jest zmniejszenie rozstawu, a gdy to nie pomoze to dodatkowo zwiekszenie temp. zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 15.07.2013 03:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Azeby to okreslic dokładniej i precyzyjniej to ilośc ciepła jaka ma dostarczyć grzejnik jest zalezna od strat ciepła danego pomieszczenia, natomiast od powierzchni uzalezniona jest ilosc ciepła którą moze dostarczyć grzejnik, słowo klucz "może". Wracając do róznic w wykonczeniu posadzki to w przypadku parkietu, deski trójwarstwowej dla takiej samej mocy grzejnika podłogowego jak w przypadku gresu konieczne jest zmniejszenie rozstawu, a gdy to nie pomoze to dodatkowo zwiekszenie temp. zasilania. Uważam, że bezpieczniejszym rozwiązaniem dla zachowania bilansu cieplnego, bez narażania drewnianej posadzki na zbytnie obciążenia cieplne będzie zainstalowanie dodatkowego żródła ciepła w postaci klasycznego grzejnika ściennego lub wykonanie tzw. ściany grzewczej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts