Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - parkiet/deska podłogowa - opinie posiadaczy

fiodork

Recommended Posts

• Odpowiedzi 312
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyczyna prosta - ograniczył mi temperaturę w łazience.

Aby sprecyzowac to w tej chwili mam tylko 2 rodzaje podłóg

tek i kafle w łazience i kafle w p/pokoju i kuchni

zauwazylem spadek temperatury o jakies 4 stopnie w stosunku do pomieszczen gdzie sa kafle.

jak tak zachowa sie drewno warstwowe to sie zabiję :)

miałem nadzieje ze drewno az tak nie ograniczy temp z wylewki

fak faktem ze włazience mam 2 okna jedno dosc spore ale zeby o 4 stopnie.

zauwazylem spadek temperatury o jakies 4 stopnie w stosunku do pomieszczen gdzie sa kafle.

A jaki masz ten Teak ?

Witam

Nie ważne czy to teak czy dąb , drewno jest izolatorem i dlatego jest zimniej .

Pod podłogę drewnianą nie powinno sie stosować ogrzewania podłogowego ze względu na dużą stratę ciepła to tak jagby zamknąc grzejnik w szafie i mieć pretensje że jest zimno

Ponad to kurczenie,pecznienie to naturalna praca drewna skutkowana zmianami teperatury i wilgotności i osoby które nie akceptują tego faktu powinny się zastanowić nad innym typem wykończenia podłogi najlepiej wykładziną PCV z nadrukiem drewna.

Pozdrawiam

Bzdury piszesz kolego (grzejnik w szafie). Ilość ciepła jaką ma dostarczyć grzejnik, taki lub inny, jest zależna od jego powierzchni i temperatury. Typowy grzejnik ma małą powierzchnię, więc musi mieć wysoką temperaturę, z podłogą jest odwrotnie. W większości czasu jej funkcjonowania wystarczy temperatura wyższa o dwa, trzy stopnie od temperatury pomieszczenia aby je ogrzać. Logicznego rozumowania życzę i pozdrawiam. Edytowane przez Parkiet

Musisz uwzględnić wyższą temperaturę w łazience, powierzchnię aktywną podłogi, wyższe straty ciepła (dwa okna jak piszesz) no i większy opór cieplny podłogi drewnianej. To wszystko ma znaczenie. Warstwówka w łazience to duże ryzyko - rozwarstwienie, chyba producent dopuszcza. Pozdrawiam. Edytowane przez Parkiet

Bzdury piszesz kolego (grzejnik w szafie). Ilość ciepła jaką ma dostarczyć grzejnik, taki lub inny, jest zależna od jego powierzchni i temperatury. Typowy grzejnik ma małą powierzchnię, więc musi mieć wysoką temperaturę, z podłogą jest odwrotnie. W większości czasu jej funkcjonowania wystarczy temperatura wyższa o dwa, trzy stopnie od temperatury pomieszczenia aby je ogrzać. Logicznego rozumowania życzę i pozdrawiam.

Podniósł mnie kolega na duchu.

Bo z jednej strony nie wyobrażamy sobie innego rozwiązania jak deska naturalna (warstwowa) w niektórych pomieszczeniach (salon, pokoje), a z drugiej mamy już wykonane ogrzewanie podłogowe w całym budynku.

W salonie rozważamy zastosowanie litego parkietu TEAK (15 mm) bądź jakiejś warstwówki np. trójwarstwówka BOEN. (14 mm). Na jaki materiał proponowalibyście postawić (i dlaczego)?

W pozostałych pokojach raczej warstwówka tylko ciągle nie wiemy czy lepiej pójść w dwuwarstwówkę, czy może w trójwarstwówkę albo wielowarstwówkę (na sklejce) :(

Co najlepiej spełni oczekiwania użytkowników?

A jakiej produkcji ?

globalwood

z twardoscią jest ŚREDNIO

Fachowcy od zabudowy mebli uszkodzili w kilku miejcach podłogę bo nie wiedzieli ze jest derwno

a sam jak głupi im tego nie powiedziałem tylko przykryłem podłogę papierem ryflowanym

http://images50.fotosik.pl/2009/2fbb88e48b564667med.jpg

witam

sluchajcie kolegi pa-komplexa

ma doświadczenie

i chce się dzielic wiedzą

ja mam w 2/3 lity merbau iiiii

przy pierwszej okazji wywalimy płytki z jadalni i kuchni , korytarza

Pamiętaj tez ze nie kazdy ma tak szczelny dom jak TY.

Zresztą temperatura i tak zalezy tylko OD ilosci dostrczonej energii i przede wszystkim OD strat domostwa :)

nauczyłes sie juz wstwiac zdjecia tak apropos ? pokazał bys własną robotę w koncu.

Edytowane przez f.5

15mm grubosci

300-900 długosc

90 szerokosc

1 lamelowy

usłojenie jak i kolor bajeczne w gratisie :)

na dole planuję 3 warstwową deskę - warstwa wierzchnia dąb

negocjacje z importerem trwają bo ceny powalają a metrow jest sporo.

Witam

Jak metrow sporo i duze pomieszczenia polecam 2-warstwowke warstwa wierzchnia dąb w mix szerokosci.

(foto z realizacji takowej deski: szer.mix 40cm,30cm,20cm. dlugość do 6m)- w przyszlosci mozna wybielić lub inna koloryzacja

Pozdrawiam

DSCN6343.jpgDSCN6334.jpgDSCN6338.jpgDSCN6336.jpg

Bzdury piszesz kolego (grzejnik w szafie). Ilość ciepła jaką ma dostarczyć grzejnik, taki lub inny, jest zależna od jego powierzchni i temperatury. Typowy grzejnik ma małą powierzchnię, więc musi mieć wysoką temperaturę, z podłogą jest odwrotnie. W większości czasu jej funkcjonowania wystarczy temperatura wyższa o dwa, trzy stopnie od temperatury pomieszczenia aby je ogrzać. Logicznego rozumowania życzę i pozdrawiam.

Azeby to okreslic dokładniej i precyzyjniej to ilośc ciepła jaka ma dostarczyć grzejnik jest zalezna od strat ciepła danego pomieszczenia, natomiast od powierzchni uzalezniona jest ilosc ciepła którą moze dostarczyć grzejnik, słowo klucz "może". Wracając do róznic w wykonczeniu posadzki to w przypadku parkietu, deski trójwarstwowej dla takiej samej mocy grzejnika podłogowego jak w przypadku gresu konieczne jest zmniejszenie rozstawu, a gdy to nie pomoze to dodatkowo zwiekszenie temp. zasilania.

Azeby to okreslic dokładniej i precyzyjniej to ilośc ciepła jaka ma dostarczyć grzejnik jest zalezna od strat ciepła danego pomieszczenia, natomiast od powierzchni uzalezniona jest ilosc ciepła którą moze dostarczyć grzejnik, słowo klucz "może". Wracając do róznic w wykonczeniu posadzki to w przypadku parkietu, deski trójwarstwowej dla takiej samej mocy grzejnika podłogowego jak w przypadku gresu konieczne jest zmniejszenie rozstawu, a gdy to nie pomoze to dodatkowo zwiekszenie temp. zasilania.
Uważam, że bezpieczniejszym rozwiązaniem dla zachowania bilansu cieplnego, bez narażania drewnianej posadzki na zbytnie obciążenia cieplne będzie zainstalowanie dodatkowego żródła ciepła w postaci klasycznego grzejnika ściennego lub wykonanie tzw. ściany grzewczej. Pozdrawiam.