ekmir 24.07.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Uniwersalną metodą pomiaru jest pomiar emisji pary wodnej z wylewki przy użyciu chlorku wapnia. Ilość wilgoci wchłoniętej przez absorbent z określonej powierzchni w określonym czasie daje bezwzględny obraz zawartości wilgoci i jej możliwości przenikania z wnętrza podkładu, bez względu na jego rodzaj czy recepturę. Liczy się ilość wilgoci z powierzchni w czasie i to w zupełności wystarczy. Szkoda, że ta metoda u nas nie jest powszechnie stosowana. Pozdrawiam. No właśnie, nie jest powszechnie stosowana Więc co pozostaje nam budującym domy w zakresie poprawnego wykonania wykończenia podłogi/posadzki drewnem naturalnym bądź warstwowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.07.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Pozostaje szukać, po czym zlecać roboty firmom, które mają zaplecze, posiadają odpowiedni zasób wiedzy i doświadczenia a dzięki temu robią co trzeba i jak trzeba nie stwarzając problemów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 24.07.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Proste !!!!ale z tymi nacięciami to sprzedawca poleciał a ja to łyknęłem jak mały Kaziu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.07.2013 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Miło, że mogłem Ci pomóc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 24.07.2013 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Proste !!!! ale z tymi nacięciami to sprzedawca poleciał a ja to łyknęłem jak mały Kaziu. No niestety to wcale nie jest proste co zresztą potwierdzają wpisy w tym temacie Może jest jakaś lista firm, które mają zaplecze, posiadają odpowiedni zasób wiedzy i doświadczenia a dzięki temu robią co trzeba i jak trzeba nie stwarzając problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 24.07.2013 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Stowarzyszenia parkieciarskie SPP i OSP rekomendują wykonawców w tej specjalności. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 24.07.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Czyli np. tutaj: http://www.parkieciarzepolscy.com.pl/Rzeczoznawcy,3596.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.07.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Czyli np. tutaj: http://www.parkieciarzepolscy.com.pl/Rzeczoznawcy,3596.html lub http://www.Ogólnoposkie Stowarzyszenie Parkieciarzy.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.07.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 No właśnie, nie jest powszechnie stosowana Więc co pozostaje nam budującym domy w zakresie poprawnego wykonania wykończenia podłogi/posadzki drewnem naturalnym bądź warstwowym? to amerykańska metoda pomiaru, którą wypróbowałem na własnym poletku przy pomocy tzw. silikalżelu. Niestety na budowie nie sprawdzi się z powodu dużego przemieszczania się ludzi i mozliwości zadeptania lub zniszczenia. Równiez należy takich woreczków rozłozyc kilka na powierzchni, dla sprawdzenia jednorodności wartości pomiarów. Nie jest też pewnym czy minimalny czas pozostawienia chlorku wapnia na 72 godziny jest wystarczający. Zdarzaja się po upływie 72 godzin czasu pomiaru problemy z drewnem na podkładzie. Sytuacja jest podobna jak przy CM. Zbyt duza niepewnośc pomiaru wynikająca z braku wiedzy, w którym momencie podłoze jest dojrzałe do układania na nim drewna. Metoda tania i prosta, zbyt prosta, aby była dokładna, a przede wszystkim bezpieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JJCom 29.07.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Witam wszystkich na tym forum , czytam wasze wypowiedzi i szukam odpowiedzi na dwa pytania . 1. Czy ktoś może wyrazić swoją opinię na temat ogrzewania podłogowego Schlüter-BEKOTEC-THERM , a druga sprawa to lita deska z bambusa prasowanego a ogrzewanie podłogowe. Dziękuję za wszelkie opinie i sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 29.07.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Schlüter-BEKOTEC-THERM to system mocowania rury w płytach z wypustkami. Do największych zalet systemu można zaliczyć możliwość bardzo szybkiego ułożenia rur grzejnych przez 1 osobę, zapewniając jednocześnie ich właściwe zamocowanie w podłożu oraz zredukowanie ilości wylewki o około 20-30%Bambus ze względu na swoją gęstość jest odpowiednią okładziną podłogową na płycie grzewczej, Kwestią pozostaje jakość tego produktu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wowe 01.08.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2013 Teoretycznie bambus się nadaje na podłogówkę ale pytanie czy producent dopuszcza takie rozwiązanie? Radzę się upewnić przed zakupem bo z tego co wiem to raczej tylko na deski warstwowe jest gwarancja przy ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.08.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 No i dzisiaj byłem w kolejnym salonie podłóg/parkietów i pomimo tego, że znajduje się on na http://www.parkieciarzepolscy.com.pl...awcy,3596.html dowiedziałem się, że "najlepszym rozwiązaniem na płytę grzewczą jest Fertig Parkiet ponieważ jest on na sklejce".Pierwszy raz się spotkałem z taką informacją i mam w związku z tym WIELKIE wątpliwości. Proszę o wypowiedzi w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 14.08.2013 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 No i dzisiaj byłem w kolejnym salonie podłóg/parkietów i pomimo tego, że znajduje się on na http://www.parkieciarzepolscy.com.pl...awcy,3596.html dowiedziałem się, że "najlepszym rozwiązaniem na płytę grzewczą jest Fertig Parkiet ponieważ jest on na sklejce". Pierwszy raz się spotkałem z taką informacją i mam w związku z tym WIELKIE wątpliwości. Proszę o wypowiedzi w tej kwestii. Jest stabilna i nie podkręca rachunków za wodę, szczególnie w dobrze izolowanym domu. Poza tym dla poprawnego krążenia krwi w nogach, nie należy przekraczać temperatury 23C pod stopami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 15.08.2013 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Ale na sklejce to raczej nie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 15.08.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 cytat z twojego postu, cytuję: "najlepszym rozwiązaniem na płytę grzewczą jest Fertig Parkiet ponieważ jest on na sklejce". To o co chodzi, gdy piszesz... ale na sklejce to on nie jest. Pytanie dotyczyło sklejki i odpowiedź także. Co tam naprawdę jest to nie wiesz ani ty a tym bardziej ja, ponieważ odsyłasz do strony, której Firefox nie znajduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 15.08.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 cytat z twojego postu, cytuję: "najlepszym rozwiązaniem na płytę grzewczą jest Fertig Parkiet ponieważ jest on na sklejce". To o co chodzi, gdy piszesz... ale na sklejce to on nie jest. Taką informację tj. cytuję: "najlepszym rozwiązaniem na płytę grzewczą jest Fertig Parkiet ponieważ jest on na sklejce" otrzymałem w salonie, który jest na liście (osoba) http://www.parkieciarzepolscy.com.pl/Rzeczoznawcy,3596.html Pytanie dotyczyło sklejki i odpowiedź także. Co tam naprawdę jest to nie wiesz ani ty a tym bardziej ja, ponieważ odsyłasz do strony, której Firefox nie znajduje. Pytanie brzmi czy jest on na sklejce? Z tej informacji producenta: http://fertigdeska.pl/pl/deska-przekr%C3%B3j-fertig-parkiet.xhml wynika raczej, że to dwuwarstwówka i nie na sklejce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 18.08.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Witam. Czy jest inna opcja wykonania podłogi z deski warstwowej na podłogówce niż zalanie podłogówki wylewką i klejenie do niej desek?Mam propozycje zrobienia legarów na ślepej wylewce, pomiędzy legary ocieplenie i powycinanie przejść na podłogówkę i na to deski/ montowane na legarach/ Tylko nie dopytałam jak montowane te deski. bo jak gwoździe na wierzchu to w ogóle odpada.Która opcja lepsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 18.08.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Witam. Czy jest inna opcja wykonania podłogi z deski warstwowej na podłogówce niż zalanie podłogówki wylewką i klejenie do niej desek? Mam propozycje zrobienia legarów na ślepej wylewce, pomiędzy legary ocieplenie i powycinanie przejść na podłogówkę i na to deski/ montowane na legarach/ Tylko nie dopytałam jak montowane te deski. bo jak gwoździe na wierzchu to w ogóle odpada. Która opcja lepsza? Znane rozwiązanie podłogówki. Zalecany jest indywidualny projekt. Deski lite grubości 20 - 22 mm i o wilgotności około 7% montuje się do legarów przy pomocy gwożdzi, sztyftów lub wkrętów, które wbija się lub wkręca w wypust tzw. pióro. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 18.08.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2013 Dziękuję za odpowiedź. Projekt indywidualny podłogówki będzie. Tylko musimy zdecydować jakie rozwiązanie i co położymy. Czy deski lite czy warstwowe. Z warstwowych wchodzi w grę Parador szczotkowany, olejowany - dąb., Z litych dąb, ale musiałby mieć taką fakturę i ciepły kolor jak ten Parador. Nie wiem gdzie takie lite deski zobaczyć. Dobrze by było kogoś znaleźć kto mi przyśle próbkę do porównania. Poza tym pozostaje kwestia nie tylko tego co mi się podoba bardziej, ale co będzie dobrym rozwiązaniem aby ogrzać przede wszystkim salon, który jest dość spory i wysoki z pustką na całości. Okna mamy na wschód, a drzwi balkonowe na południe więc dość słonecznie.Najlepiej to byłoby zadać pytanie co byś zrobił na moim miejscu. Cena w tym momencie nie gra roli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts