Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - parkiet/deska podłogowa - opinie posiadaczy

fiodork

Recommended Posts

Witam ponownie .Po kilkudniowym namyśle wykombinowałam, że szczególnie w salonie z pustka nad nim lepszym rozwiązaniem będzie zalanie podłogówki wylewką. Będzie stanowiła lepszą masę akumulującą ciepło niż legary i pomiędzy nimi ocieplenie.

Dobrze myślę czy nie.

Mam jakieś 3-4 tygodnie do podjęcia decyzji i jeden problem miałabym rozwiązany.

Zostanie jeszcze deska lita czy warstwowa. Czytałam o różnicach cos tam po przecinku jeśli chodzi o przewodzenie ciepła więc nie ma to raczej znaczenia. Tu wybór raczej będzie tyczył wyglądu. Tak jak pisałam wcześniej jeśli znacie producenta desek litych o wierzchniej warstwie jak Parador, dąb olejowany, szczotkowany to proszę napiszcie.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 312
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za ofertę. Oglądałam te deski jako nowość i całą ofertę. Wydawało mi się, że te z powierzchnią wierzchnią o jaką mi chodzi są tylko warstwowe.

W tej chwili potrzebuję wymiary desek - grubość, do zrobienia projektu podłogówki i całej podłogi na parterze. W 2 sypialniach będą grzejniki więc tam chyba się zdecydujemy na legary, a w przedpokoju i salonie podłogówka i tak jak pisałam powyżej zalanie jej betonem.

Zapiszę sobie Pana namiary bo jak już ustalimy szczegóły i zrobimy projekt to nic nie będziemy zmieniać.

Co Pan myśli o tych deskach w kuchni.

Znajoma ma warstwowe deski dębowe, olejowane już 6 lat.. Po 5 latach przyjechała firma, wyczyścili je jakimiś środkami, ale nie cyklinowali i zaolejowali. Ale tylko w kuchni i przedpokoju. W salonie nic nie ruszali. Tam są w idealnym stanie.

A czytałam, że olejowane trzeba regularnie olejować. Ona ma 3 dzieci, które ciągle przebywają w salonie i różne rzeczy się tam wyrabiają, a podłoga piekna , jak nie ładniejsza niż nowa.

Daj mi minutę .......

edit:

chwilę później:

przepraszam, podałam nazwę jednej z próbek -jak się okazało nie nadającej się w ogóle na podłogówkę.

Parkiet, który mam kleić w łazience jest lity i lakierowany, niestety nie mam już żadnego kartonu w mieszkaniu, więc na chwilę obecną nie podam producenta.

Mam natomiast pojedynczą deszczułkę, z którą poszukiwałam kleju.

Obfocić ??

Edytowane przez malka
namieszałam -poprawiłam

Nie ma rzeczy niemożliwych tylko trzeba trochę poszukać i wszystko się da zrobić. Akurat drewno na ogrzewaniu podłogowym nie jest niczym skomplikowanym ani trudnym do kupienia w Polsce tylko warto sprawdzić czy producent dopuszcza taki montaż a nie tylko polegać na opiniach w necie.

Producenci dopuszczają, a jakże ...

Zdaje się nie to jest jednak jedynym kryterium ...

ale ja jestem pewna,że to merbau :)

Z tym,że to ponoć lite jest,ma nietypową grubość 10 mm i ma być położone na podłogówce w łazience (wylewka pokryta folią w płynie).

Znalezienie odpowiedniego kleju przerosło sprzedawców w okolicznych sklepach, stąd moje pytanie tutaj.

Dla mnie z tego tyle, że jak dostanę próbki z Mławy to ocenię. Wolę produkt rodzimy. Bo te z pokazanej stronki - spora oferta europejskich producentów, po cenach promocyjnych /czyli czekamy na promocję i kupujemy/ wychodzą taniej z transportem z UK.

Z resztą nie bez powodu firm transportowych namnożyło się w ostatnich latach jak grzybów po deszczu i jeżdżą załadowane po dach nie tylko z paczkami dla rodzin, ale i z materiałami wykończeniowymi , ociepleniowymi po meble i sprzęt AGD .

Nikt mi w sprawie kleju nie doradzi ??

Klej Sika T52 lub inny tej firmy. Tych klejów wymaga łazienka i grubość parkietu 10mm. Przypominam jak zwykle o najważniejszej rzeczy,: perfekcyjne przygotowanie podłoża szczególnie w łazience i do tego na ogrzewaniu podłogowym!