Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka - parkiet/deska podłogowa - opinie posiadaczy

fiodork

Recommended Posts

• Odpowiedzi 312
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

f.5 jak pytałeś o Paradora to oferowali ci podkład pod warstwówkę? Ja byłam w sklepie koło mnie i pokazali mi taką piankę z metalicznym połyskiem.

Mają wzorniki tego i ten jeden właśnie jest pod taką deskę, na wylewkę. Nazywa się to TERMA FLOW. Dedykowane do podłogówki.

Szukałam w internecie, ale pod tym hasłem są bojlery elektryczne. Przejdę się do nich w przyszłym tygodniu i popytam dokładniej. Za ile i skąd to mają..

Paradora mogą ściągnąć, ale na stałej ekspozycji mają Mullen.Wood. 50 za m2.

To mam wprawę bo to ulubiony trunek męża .Lubusk i tylko. .Chodziło o warstwową na podłogówkę. O panelach nie rozmawialiśmy. I te Mullen klei się na łączeniach tylko i układa na tym podłożu jako pływającą. Oglądałam też litą z tej firmy też olejowana , szczotkowana, .piękna. Ciepły, miodowy kolor. Litą się klei.

Ten sklep ma materiały z robocizną. Ale można i bez. Taką metodę zaleca producent tej deski.

Tych podkładów mają kilka rodzajów i tłumaczył mi, który do czego. Wezmę aparat to sfotografuję. Jak się nie zgodzi to może mi metr sprzeda.

To taka metaliczna pianka, przewodząca ciepło do deski z wylewki.

f.5 jak pytałeś o Paradora to oferowali ci podkład pod warstwówkę? Ja byłam w sklepie koło mnie i pokazali mi taką piankę z metalicznym połyskiem.

Mają wzorniki tego i ten jeden właśnie jest pod taką deskę, na wylewkę. Nazywa się to TERMA FLOW. Dedykowane do podłogówki.

Szukałam w internecie, ale pod tym hasłem są bojlery elektryczne. Przejdę się do nich w przyszłym tygodniu i popytam dokładniej. Za ile i skąd to mają..

Paradora mogą ściągnąć, ale na stałej ekspozycji mają Mullen.Wood. 50 za m2.

to jeszcze raz :)

gdy w sklepie pytałem o paradora to nikt nie wspominał o podkładach.

Dotychczas myslałem ze jest to podloga wyłacznie ktorą sie klei.

ale ekmir Wspominal ze jest deska tego producenta ktora jest ciensza niz 15 mm i chyba miała 11 mm mozne ona jest dedykowana pod tę technologię ???!!!!!

Ziuta nie mam pojęcia prawdę mówiąc.

Dotychczas brałem pod uwagę tylko deskę klejoną taką mam w tej chwili w mieszkaniu i innej chyba nie przewiduję.

Odnosnie ciekawostek paradora to mają ciekawą warstwowkę JODELKĘ -sprzedawca twierdził ze jest to bardzo rzadko spotykany wzor

Czekamy na wypowiedz ekspertów

jeszcze masz wątpliwości? Wydaje mi się, że wszystko w Twojej sprawie zostało napisane.

Mam wątpliwości gdyż odnoszę wrażenie po wizytach w salonach, że chwali się to i proponuje co ma się na magazynie i od którego producenta ma się lepsze rabaty.

Dla przykładu z dwuwarstwówek jedni polecają Fertig, a inni Finisch - twierdząc, że przez lata nie mieli w tym zakresie reklamacji.

Niestety pomimo przynależności do SPP mało, który salon dysponuje przyrzadem DNS, a z tego co w tym wątku napisano to tylko ten przyrząd zapewnia poprawność wykonania pomiaru wilgotności posadzki tak przecież istotnej dla pracy deski.

Ekmir przestan chodzic do salonow :)

tam sprzedaja gotowe produkty - tez dobrze.

zerknij tu jaką znalazłem deseczkę

gosc ją sam produkuje - w niewielkim zakładzie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?56188-Pochwalcie-si%C4%99-swoimi-kuchniami&p=6104320#post6104320

post #19728

przez godzine zobaczyłem i dowiedziałem sie wiecej niz dotychczas chodząc po salonach

widziałem tez podłoge olejowana ktora wygladala jak lakierowana piękna

w dodaktu cena tej deski na zdjeciach to 200 zł m2

przy szerokosci 19 cm i długosci 220 cm KOLOS DESKA

zapomniałem dodac ze 200 to cena z klejem i montazem

Edytowane przez f.5

f.5 piękna jest ta deska z Katowic. Byłam pewna, że twój Parador jest właśnie bardziej zbliżony do tej jasnej deski. Ja to nazywam słonecznie -miodowym kolorem. Pamiętaj, że olejowane ciemnieją z biegiem czasu. Ale komu ja to mówię.

Dzis wieczorem miałem mozliwosc pierwszy raz zobaczenia tej probki przy zachodzie słonca.

Potwierdza sie to co mowi Parkietkomplex ze kolor inaczej wygląda w roznym swietle.

wieczorem probka jest duzo ciemniejsza ładniejsza , za dnia jest zbyt jasna dla mnie.

fotka ta wykonana została w południe inaczej drewno prezentuje sie pod swiatło a zupelnie inaczej jak patrze na nia z tarasu (ciemniejsza)

http://images62.fotosik.pl/119/404067ebe322bc16med.jpg

Ale to Katowice do mnie to 450 km :(

f.5 to w konsekwencji nie zdecydowałeś się na Paradora?

Dlaczego natrafiłem na tego parkieciarza - zadzwoniłem do biura fertigparkiet bo chciałem adresy lokalnych parkieciarzy celem zobaczenia probki jesion bursztyn.

mam juz 2 deski jesionowe i bardzo sa podobne do mojego teku z łazienki i do tego paradora.

http://images40.fotosik.pl/2046/136425db42008ba7med.jpg

jesion bursztyn traktuje jako substytut teku bo cena znacznie nizsza za tek płaciłem około 270 zł plus montaz.

okazało sie ze probka jesionowa u parkieciarza wygląda duzo ciemniej niz moje probki.

parkieciarz powiedział ze jesion burszryn jest poddany zabiegowi termicznemu i poszczegolne partie i probki moga sie roznic.

zbił mnie z tropu bo jesion fertiga nie jest szczegolnie drogi i byłem skory brac go do siebie na gorę.

na dole przewiduje olejowany parador w zwiazku z tym ze kupiłem juz 2 paczki aby zobaczyc jak on faktycznie wygląda

wydałem na niego 2000 a to raptem 6 mertow całe szczescie wygląda dokładnie tak samo jak probki ktore miałem z salonu.

jednak parkieciarz powiedział ze poszuka dla mnie podobnej deski ale duzo tanszej

jak powiedział tak zrobił wczoraj spotkalismy sie szybko na budowie i dał mi probke deski debowej poddanej zabiegowi termo ale niestety jest za ciemna i wpada w czerwien jak merbau a tego nie akceptuję.

moja matula ma podłoge merbau sliczą 19 cm szeroką długa na 220 cm gruba 14 mm lakier matowy ale u mniej sa białe okna i wyglada to dobrze.

Ekimir w tej chwili robiłem podjazd z granitu i wyskonczyłem z 15 koła

a podłoga bedzie musiała jeszcze troszke poczekac no chyba ze sie zdecyduje na ten dąb to daje kwote 200 x 120 metrow 24 ooo czyli w cenie połowy paradora mam cały dom w desce bedbowej tylko innej kolorystyce niz zakładałem :(

Edytowane przez f.5

Klej Sika T52 lub inny tej firmy. Tych klejów wymaga łazienka i grubość parkietu 10mm. Przypominam jak zwykle o najważniejszej rzeczy,: perfekcyjne przygotowanie podłoża szczególnie w łazience i do tego na ogrzewaniu podłogowym!

Dziękuję bardzo, niemniej tu mam ten sam problem co z Seleną - zbyt duże opakowanie.

Posadzka to weber floor 4310. Została wykonana w lipcu br.