Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy mój dom jest wykonany pod dom energooszczędny, co dalej?

Recommended Posts

czy mój dom jest wykonany pod dom energooszczędny? dom prosty 10x15m, dach dwuspadowy

ściana główna trójwarstwowa: pustak ceramiczny Eder 24cm, wełna Rockwool 12cm, pustka powietrzna 3cm, cegła ceramiczna CRH 10cm.

tynki cementowo wapienne na wszystkich ścianach,

poddasze 25cm Rockwool (15+10)

okna trój szybowe zamontowane w strefie ocieplenia z "ciepłym montażem"

każde pomieszczenie łącznie z piwnicą posiada własną regulowaną wentylacje grawitacyjną

pełne podpiwniczenie - piwnica ściana trójwarstwowa: monolit beton 25cm, 15cm Leca keramzyt, bloczek betonowy 12cm, żwir 16-32mm na szerokość 50 cm zasypany od linii gruntu do dna piwnicy.

opalam eko pelletem Barlinek, do CWU mam pompę ciepła czy istnieje możliwość dotacji do np. pelletu czy inna forma dotacji do takiego domu?

Gość Arturo72
czy mój dom jest wykonany pod dom energooszczędny? ?

Sądząc po izolacji to raczej nie a przy okazji będzie(nie doczytałem,jest wykonany) bardzo drogi w wykonaniu :)

Wg mnie średniak z 60-70kWh/m2/rok a dotacja do domów enerooszczednych zaczyna się od 40kWh/m2/rok.

Edytowane przez Arturo72

czy mój dom jest wykonany pod dom energooszczędny?

Zdecydowanie :no:

Dokładnie jak przedmówca pisał patrząc na izolacje i technologie, to raczej kiepściutko ... Inwestujesz w lepszą technologię osprzętu ale sama konstrukcja domu pozostawia wiele pytań. Mnie z szybkich obliczeń wychodzi lekko koło 90kWh/m2/rok ... Warto zainwestować w wentylację mechaniczną. Jestem zwolennikiem ciężkich prefabrykatów drewnianych - tam osiągniecie U40 jest łatwo osiągalne przy zastosowaniu odpowiednich materiałów.

do CWU mam pompę ciepła czy istnieje możliwość dotacji do np. pelletu czy inna forma dotacji do takiego domu?

Niestety z takimi założeniami nie pozostaje ci możliwość uzyskania dotacji.

Edytowane przez GE***X

Sądząc po izolacji to raczej nie a przy okazji będzie(nie doczytałem,jest wykonany) bardzo drogi w wykonaniu :)

Wg mnie średniak z 60-70kWh/m2/rok a dotacja do domów enerooszczednych zaczyna się od 40kWh/m2/rok.

już go prawie wykonałem, jest drogi, jak zmierzyć moje zużycie kWh/m2/rok?

• 3 weeks później...
A dostaniesz pozwolenie na budowę bez projektowanej charakterystyki energetycznej budynku? Więc po co coś robić 2x.

Bez sensu rzeczywiście robić coś 2 razy, ale zupełnie nie o tym pisałem.

Po prostu charakterystyka energetyczna budynku (która wymaga uprawnień), to jest coś innego niż audyt energetyczny, który uprawnień nie wymaga i robi się go w innych celach. A pisałeś, że trzeba znaleść kogoś z uprawnieniami do wykonania audytu.

pzdr

czy mój dom jest wykonany pod dom energooszczędny? dom prosty 10x15m, dach dwuspadowy

ściana główna trójwarstwowa: pustak ceramiczny Eder 24cm, wełna Rockwool 12cm, pustka powietrzna 3cm, cegła ceramiczna CRH 10cm.

tynki cementowo wapienne na wszystkich ścianach,

poddasze 25cm Rockwool (15+10)

Przykre ale twój dom raczej nie będzie energooszczędny. Nawet jeżeli osiągasz współczynnik Eu=40 kWh/m2 rok (a to raczej wątpliwe) ,to nie spełniasz najprawdopodobniej wymagań co do szczelności budynku zawsze było tak że tylko domy pasywne muszą spełniać wymagany poziom szczelności n50, teraz do tego mają dołączyć domy energooszczędne (do końca nie jest to jasno określone). Wykonanie audytu to dobre rozwiązanie (najlepiej już na poziomie projektu), projektanci najczęściej bardzo małą uwagę przywiązują do standardów budownictwa energooszczędnego. Projekt energooszczędny musi uwzględniać nie tylko wartości współczynników przenikania ciepła dla przegród budowlanych ale koniecznie musi uwzględniać wszystkie systemy znajdujące się w budynku (cwu,co,wentylacja,rekuperacja, itd.) Audyt powinien zawierać również uzasadnienie ekonomiczne przyjętych rozwiązań np. zastosowanie tak jak w tym przypadku pompy ciepła powietrze-woda dla cwu to dobre rozwiązanie ale gdy mamy kocioł gazowy to nie ma ekonomicznego uzasadnienia dla pompy ciepła tylko dla cwu. Z przyjemnością wykonam audyt dla każdego budynku, a świadectwo oczywiście po zakończeniu budowy.

Przykre ale twój dom raczej nie będzie energooszczędny. Nawet jeżeli osiągasz współczynnik Eu=40 kWh/m2 rok (a to raczej wątpliwe) ,to nie spełniasz najprawdopodobniej wymagań co do szczelności budynku zawsze było tak że tylko domy pasywne muszą spełniać wymagany poziom szczelności n50, teraz do tego mają dołączyć domy energooszczędne (do końca nie jest to jasno określone). Wykonanie audytu to dobre rozwiązanie (najlepiej już na poziomie projektu), projektanci najczęściej bardzo małą uwagę przywiązują do standardów budownictwa energooszczędnego. Projekt energooszczędny musi uwzględniać nie tylko wartości współczynników przenikania ciepła dla przegród budowlanych ale koniecznie musi uwzględniać wszystkie systemy znajdujące się w budynku (cwu,co,wentylacja,rekuperacja, itd.) Audyt powinien zawierać również uzasadnienie ekonomiczne przyjętych rozwiązań np. zastosowanie tak jak w tym przypadku pompy ciepła powietrze-woda dla cwu to dobre rozwiązanie ale gdy mamy kocioł gazowy to nie ma ekonomicznego uzasadnienia dla pompy ciepła tylko dla cwu. Z przyjemnością wykonam audyt dla każdego budynku, a świadectwo oczywiście po zakończeniu budowy.

czy rekuperator jest obowiązkowy dla domu energoszczędnego?

Mam ścianę trójwarstwową z bardzodobrych materiałów, czy za cieńkie warstwy wełny dałem?

rekuperator jest obowiązkowy dla domu energoszczędnego szczelność to podstawa, resztę dopowiedz osobie sam .

Jasne że potrzebny ale czy w takiej formie jak obecnie to nie jestem tego taki pewny, bo sam myślę

nad hybrydą reku i "grawitacji" ze wspomaganiem itp.

z tego co czytałem to rekuperatory są prądożerne, wiecej wezmą prądu niż będzie strat ciepła przy grawitacyjnej wentylacji

z tego co czytałem to rekuperatory są prądożerne, wiecej wezmą prądu niż będzie strat ciepła przy grawitacyjnej wentylacji

Opłaca się stosować rekuperator pokazuje to uproszczony przykład dla strumienia 200m3/h (mały domek jednorodzinny). 200m3/h=0,0556m3/s. Objętościowa pojemność cieplna powietrza wynosi 1200 J/m3K. Współczynnik strat ciepła wynosi zatem 66,667 W/K Czyli dla różnicy temperatur 20 C potrzebujemy 1,33 kWh dla ogrzania powietrza wentylującego. Można odzyskać z tego 80% energii czyli 1,064 kWh. Strumien 200 m3/h mogą zapewnić dwa silniki o mocy 45 W każdy (dla powietrza nawiewanego i wywiewanego). Zysk godzinowy po zastosowaniu rekuperatora wynosi 0,974 kWh.

Obliczenia bardzo uproszczone ale oddaja istotę sprawy

Pokrętne te twoje liczenie.Mały domek to nie 200m3/h a max.100m3/h .Podgrzać zimowe powietrze o 16oC( średnia temp.w sezonie grzewczym to 3-4oC) to wydatek przy 100m3/h 0,53kW. 0,53 x 24 x 30 = 381,6kW/m-c. Dasz GWC i potrzebujesz połowę. 190kW x o,4pln=76PLN/m-c.Przy rekuperatorze jako urządzeniu nie wiecznym przecież,wypadało by jakąś amortyzację dodawać, zużycie energii na odmrażanie,koszty konserwacji.Jeżeli roczny koszt tych rzeczy określę na 500PLN,to nie będzie chyba to przesadą.I teraz jest dylemat czy wybrać koszt miesięczny 76PLN bez reku ,czy 500/rok z reku.Zakładam oczywiście że rekuperator wytrzyma 10lat bez naprawy,czego posiadaczom z serca życzę.

minimalne zapotrzebowanie powietrza dla kuchni 70 m3/h zakładając 2 lazienki 50*2 m3/h dalej ze wzgledu na projekt np koniecznośc nawiewu do sypialni itd wychodzi napewno minimum 200m3/h odsylam do normy Pn 83/B-03430 Co do GWC to najdroższe i nie ekonomiczne rozwiazanie koszt wysoki a zysk ciepla na poziomie max 10% i to liczone wzgledem strat na wentylację jedyna zaleta to zapobieganie zamarzaniu rekuperatora