Trencher 24.01.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Witam Wszystkich Was, Chodzi mi o kafle ścienne.Do remontowanej łazienki w wielkiej płycie kupiłem dekory wykonywane ręcznie, w pracowni artystycznej, z płyty szkliwionej. Dekory były 10x10 cm ( 15 szt.) i 15x15 cm (4 szt.).Dekory 10x10 były malowane w dwóch odcieniach. Dekory duże były malowane w 4 odcieniach z efektem takim jakby airbrush, z porowatą fakturą. Dekory są wpasowane pomiędzy zwykłe białe kafle 20x20 i 10x10 Opoczno. Wszystko szło poprawnie jednak po fugowaniu okazało się że na dużych dekorach cała to porowata (airbrush) powierzchnia została starta- normalnie w dekorach są dziury na parę milimetrów w głąb. Małe dekory oraz białe kafle są w porządku.Zastanawiałem się skąd takie uszkodzenia. początkowo myślałem, że niewytrzymały te dekory (praca kleju, ściany) Jednak analizując uszkodzenia (równomiernie wyryta faktura i zeszlifowana powierzchnia) doszedłem do wniosku, że to uszkodzenia powstały w wyniku usuwania gąbką fugi z powierzchni kafla. Czeka mnie teraz przeprawa z firma wykonawczą. Chcę zakwestionować im odbiór robót budowlanych i wyjaśnić całą sprawę oraz ewentualnie dochodzić odszkodowania.Jednak nie wiem czy firma się nie wyprze. Nie znam się na kafelkowaniu i nie wiem czy te uszkodzenia to wina kafelkarza (niechlujstwo, nieprofesjonalne prowadzenie prac) czy wina leży po stronie dostarczonych kafelek (zbyt delikatny materiał) - choć pracownia nie widziała przeciwwskazań do kładzenia tych kafli w łazience. Dodam, że ten sam kafelkarz kładł kafle u moich znajomych (kuchnia, łazienka), a także u mnie w kuchni i w drugiej łazience i do tych prac nie ma zastrzeżeń. Czy jest to wina pracowni, która sprzedała nieodpowiednie kafle? Proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Diedra 24.01.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Trencher, jeśli zamieścisz zdjęcia, obejrzymy co się dzieje Wgłębienia na kilka milimetrów? Czyli ile? Siedem? Pięć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trencher 24.01.2013 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Cześć, Oto zdjęcia, kafel cały: A to na ścianie po uszkodzeniu: http://img105.imagevenue.com/loc57/th_906037587_P1240054_122_57lo.JPG http://img281.imagevenue.com/loc184/th_060396714_P1240044_122_184lo.JPG Wgłebienia - takie kratery na max ok. 4 mm. Edytowane 24 Stycznia 2013 przez Trencher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila_len 25.01.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Myślę, że wszystkiemu winne są pęcherzyki powietrza, które podczas wypalania powstały pod emalią. To one sprawiły, że płytka nie jest gładka, a wierzchnia warstwa tak łatwo się w tych miejscach wykruszyła. Taki niestety jest urok rękodzieła Powiem Ci jednak, że gdybyś nie ujawnił się z tym problemem na forum, nigdy bym nie powiedziała, że to wada. Uznałabym, ze tak ma być Radzę jedynie zabezpieczyć punktowo te miejsca z wykruszoną emalią jakimś lakierem, żeby podczas zmywania ściany nie uszkadzać ich bardziej. Pan glazurnik jest raczej niewinny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trencher 25.01.2013 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Myślę, że wszystkiemu winne są pęcherzyki powietrza, które podczas wypalania powstały pod emalią. To one sprawiły, że płytka nie jest gładka, a wierzchnia warstwa tak łatwo się w tych miejscach wykruszyła. Taki niestety jest urok rękodzieła Powiem Ci jednak, że gdybyś nie ujawnił się z tym problemem na forum, nigdy bym nie powiedziała, że to wada. Uznałabym, ze tak ma być Radzę jedynie zabezpieczyć punktowo te miejsca z wykruszoną emalią jakimś lakierem, żeby podczas zmywania ściany nie uszkadzać ich bardziej. Pan glazurnik jest raczej niewinny Właśnie nie chodzi aż tak o kwestię estetyczną tylko bardziej o problem, że te powstałe dziury odsłoniły warstwę pod wierzchnią warstwą. Jak więc zabezpieczyć trwale te dziury (przed wnikaniem wody i dalszym wykruszaniem). Są jakieś specjalne lakiery? Czy może silicon starczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila_len 25.01.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Trencher, spróbuj tym: http://www.swiatartysty.pl/index.php?page=shop.product_details&product_id=3081&flypage=flypage_images.tpl&pop=0&option=com_virtuemart&Itemid=180 Jest to werniks "multimedialny" Po prostu taki lakier na każdą powierzchnię, używany przez plastyków. Jeśli chcesz to zrobić punktowo, wybierz ten w płynie, jeśli masz zamiar zabezpieczyć cały fragment ściany z dekorami - kup taki w sprayu do zastosowań zewnętrznych. Przeczytaj dokładnie "sposób użycia" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 25.01.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Właśnie nie chodzi aż tak o kwestię estetyczną tylko bardziej o problem, że te powstałe dziury odsłoniły warstwę pod wierzchnią warstwą. Jak więc zabezpieczyć trwale te dziury (przed wnikaniem wody i dalszym wykruszaniem). Są jakieś specjalne lakiery? Czy może silicon starczy? W markecie LM( Leroy Merlin) są odpowiednie lakiery do malowania na szkle- witraży - będzie ładnie pasowało i zabezpieczy uszkodzone elementy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trencher 29.01.2013 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Dzięki za porady. Okazało się, że firma od dekoru przyjęła reklamację - narazie czekam na nowe płytki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts