Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec/kominek na pellet w mieszkaniu komunalnym????????

Kamiona

Recommended Posts

Witam potrzebuję pomocy ewentualnej porady, informacji na ten temat. Mam w mieszkaniu piece kaflowe co jest jedynym źródłem ogrzewania, wodę podgrzewam bojlerem elektrycznym wszystko to jest bardzo uciążliwe. Chciałbym zamontować piecyk pelletowy typu MCZ który będzie ogrzewał i mieszkanie i wodę użytkową. Zgryz jest taki czy ktoś wie właśnie o przypadkach montażu w mieszkaniach komunalnych, bo spółdzielnia ZBILK w Szczecinie odmówiła mi tego typu modernizacji, tłumacząc się tym że nie można montować już urządzeń na paliwa stałe ale czym w końcu jest piec kaflowym tym samym a ja chce tylko zmodernizować ogrzewanie. Jeśli ktoś może mi w jakikolwiek sposób pomóc, doradzić, bardzo proszę. Mieszkanie ma około 58 m (dwa pokoje+korytarz+kuchnia+wc i łazienka) III piętro.

Ewentualnie proszę o propozycję ogrzewania innego, pozdrawiam.

Witam potrzebuję pomocy ewentualnej porady, informacji na ten temat. Mam w mieszkaniu piece kaflowe co jest jedynym źródłem ogrzewania, wodę podgrzewam bojlerem elektrycznym wszystko to jest bardzo uciążliwe. Chciałbym zamontować piecyk pelletowy typu MCZ który będzie ogrzewał i mieszkanie i wodę użytkową. Zgryz jest taki czy ktoś wie właśnie o przypadkach montażu w mieszkaniach komunalnych, bo spółdzielnia ZBILK w Szczecinie odmówiła mi tego typu modernizacji, tłumacząc się tym że nie można montować już urządzeń na paliwa stałe ale czym w końcu jest piec kaflowym tym samym a ja chce tylko zmodernizować ogrzewanie. Jeśli ktoś może mi w jakikolwiek sposób pomóc, doradzić, bardzo proszę. Mieszkanie ma około 58 m (dwa pokoje+korytarz+kuchnia+wc i łazienka) III piętro.

Ewentualnie proszę o propozycję ogrzewania innego, pozdrawiam.

Ile pięter ma budynek ?

Popełniłeś błąd zwracając się z pytaniem do spółdzielni. Teraz będziesz musiał sprytnie z tego wybrnąć. Bo przepisy zabraniają montażu nowych urządzeń, natomiast modernizacja pieca to coś innego. "Przestawienia" pieca nie mogą Ci zabronić, a z takiego pieca można zrobić piecokominek który ogrzeje całe mieszkanie. Jeden piec przerabiasz, resztę wywalasz (niekoniecznie od razu). Znacznie droższa zabawa od planowanego MCZ, ale też jakość idei bez porównania. Edytowane przez eniu

Trzy piętra+strych

Zgodnie z obowiązującymi przepisami kominki można instalować także w budynkach wielorodzinnych, tzw. niskich, czyli do 12m wysokości i czterech kondygnacji naziemnych włącznie. Eniu podpowiedział dobrą myśl, jak coś budujemy nowego to obowiązują nas nowe przepisy, jak coś naprawiamy, modernizujemy nie używając słów „remont” mamy wielkie pole do popisu (nie mylić z PISem) a obecność w budynku kanałów dymowych od jego powstania jest też na Twoją korzyść.

Także Panowie co mam zrobić dokładnie, krok po kroku żeby można było osiągnąć cel:) Generalnie musiałem wysłać zapytanie do ZBILKu dlatego że jestem najemcą lokalu, jeszcze nie wykupiłem mieszkania, no i ze względu na bank, bo staram się na sfinansowanie prac przez kredyt w BOŚ a oni wymagają zgody właściciela lokalu czyli ZBILK w tym przypadku:) także proszę o pomoc jak krok po kroku to zrobić:)

• 1 year później...
Popełniłeś błąd zwracając się z pytaniem do spółdzielni. Teraz będziesz musiał sprytnie z tego wybrnąć.

Bo przepisy zabraniają montażu nowych urządzeń, natomiast modernizacja pieca to coś innego.

"Przestawienia" pieca nie mogą Ci zabronić, a z takiego pieca można zrobić piecokominek który ogrzeje całe mieszkanie.

Jeden piec przerabiasz, resztę wywalasz (niekoniecznie od razu).

Znacznie droższa zabawa od planowanego MCZ, ale też jakość idei bez porównania.

Eniu, jesteś GENIUSZEM!

Nie tak dawno na forum kwiatkowym maglowaliśmy temat, bo paniom w budynkach wielorodzinnych, zachciało się nostalgii.

I przytaczaliśmy przepisy, casusy prawne, a tu... taka miła i mądra podpowiedź!

Cmokas wielki.

kamiona - tu:

Akurat jeden pieco-kominek mamy prawie na ukończeniu...

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=241325&d=1391799077

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192864-Drewno-czy-brykiet&p=6356166#post6356166

Edytowane przez hanka55

• 3 years później...