Kamiona 24.01.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Witam potrzebuję pomocy ewentualnej porady, informacji na ten temat. Mam w mieszkaniu piece kaflowe co jest jedynym źródłem ogrzewania, wodę podgrzewam bojlerem elektrycznym wszystko to jest bardzo uciążliwe. Chciałbym zamontować piecyk pelletowy typu MCZ który będzie ogrzewał i mieszkanie i wodę użytkową. Zgryz jest taki czy ktoś wie właśnie o przypadkach montażu w mieszkaniach komunalnych, bo spółdzielnia ZBILK w Szczecinie odmówiła mi tego typu modernizacji, tłumacząc się tym że nie można montować już urządzeń na paliwa stałe ale czym w końcu jest piec kaflowym tym samym a ja chce tylko zmodernizować ogrzewanie. Jeśli ktoś może mi w jakikolwiek sposób pomóc, doradzić, bardzo proszę. Mieszkanie ma około 58 m (dwa pokoje+korytarz+kuchnia+wc i łazienka) III piętro.Ewentualnie proszę o propozycję ogrzewania innego, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 24.01.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Witam potrzebuję pomocy ewentualnej porady, informacji na ten temat. Mam w mieszkaniu piece kaflowe co jest jedynym źródłem ogrzewania, wodę podgrzewam bojlerem elektrycznym wszystko to jest bardzo uciążliwe. Chciałbym zamontować piecyk pelletowy typu MCZ który będzie ogrzewał i mieszkanie i wodę użytkową. Zgryz jest taki czy ktoś wie właśnie o przypadkach montażu w mieszkaniach komunalnych, bo spółdzielnia ZBILK w Szczecinie odmówiła mi tego typu modernizacji, tłumacząc się tym że nie można montować już urządzeń na paliwa stałe ale czym w końcu jest piec kaflowym tym samym a ja chce tylko zmodernizować ogrzewanie. Jeśli ktoś może mi w jakikolwiek sposób pomóc, doradzić, bardzo proszę. Mieszkanie ma około 58 m (dwa pokoje+korytarz+kuchnia+wc i łazienka) III piętro. Ewentualnie proszę o propozycję ogrzewania innego, pozdrawiam. Ile pięter ma budynek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamiona 24.01.2013 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Trzy piętra+strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.01.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Popełniłeś błąd zwracając się z pytaniem do spółdzielni. Teraz będziesz musiał sprytnie z tego wybrnąć. Bo przepisy zabraniają montażu nowych urządzeń, natomiast modernizacja pieca to coś innego. "Przestawienia" pieca nie mogą Ci zabronić, a z takiego pieca można zrobić piecokominek który ogrzeje całe mieszkanie. Jeden piec przerabiasz, resztę wywalasz (niekoniecznie od razu). Znacznie droższa zabawa od planowanego MCZ, ale też jakość idei bez porównania. Edytowane 24 Stycznia 2013 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 24.01.2013 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Trzy piętra+strych Zgodnie z obowiązującymi przepisami kominki można instalować także w budynkach wielorodzinnych, tzw. niskich, czyli do 12m wysokości i czterech kondygnacji naziemnych włącznie. Eniu podpowiedział dobrą myśl, jak coś budujemy nowego to obowiązują nas nowe przepisy, jak coś naprawiamy, modernizujemy nie używając słów „remont” mamy wielkie pole do popisu (nie mylić z PISem) a obecność w budynku kanałów dymowych od jego powstania jest też na Twoją korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamiona 25.01.2013 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Także Panowie co mam zrobić dokładnie, krok po kroku żeby można było osiągnąć cel:) Generalnie musiałem wysłać zapytanie do ZBILKu dlatego że jestem najemcą lokalu, jeszcze nie wykupiłem mieszkania, no i ze względu na bank, bo staram się na sfinansowanie prac przez kredyt w BOŚ a oni wymagają zgody właściciela lokalu czyli ZBILK w tym przypadku:) także proszę o pomoc jak krok po kroku to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamiona 25.01.2013 12:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Eniu a mógłbyś wrzucić ewentualnie przykładowy system takiego piecokominka, zależy mi na ogrzewaniu mieszkania ale również by podgrzewać wodę użytkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazi07 08.02.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 a trzeba mieć jakiś specjalny koszyk czy ruszta aby tym pelletem palić?? (gdzieś tak przeczytałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 08.02.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 (edytowane) Popełniłeś błąd zwracając się z pytaniem do spółdzielni. Teraz będziesz musiał sprytnie z tego wybrnąć. Bo przepisy zabraniają montażu nowych urządzeń, natomiast modernizacja pieca to coś innego. "Przestawienia" pieca nie mogą Ci zabronić, a z takiego pieca można zrobić piecokominek który ogrzeje całe mieszkanie. Jeden piec przerabiasz, resztę wywalasz (niekoniecznie od razu). Znacznie droższa zabawa od planowanego MCZ, ale też jakość idei bez porównania. Eniu, jesteś GENIUSZEM! Nie tak dawno na forum kwiatkowym maglowaliśmy temat, bo paniom w budynkach wielorodzinnych, zachciało się nostalgii. I przytaczaliśmy przepisy, casusy prawne, a tu... taka miła i mądra podpowiedź! Cmokas wielki. **** kamiona - tu: Akurat jeden pieco-kominek mamy prawie na ukończeniu... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=241325&d=1391799077 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?192864-Drewno-czy-brykiet&p=6356166#post6356166 Edytowane 8 Lutego 2014 przez hanka55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.02.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Całuję raczki uniżenie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
repa 12.02.2017 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 Ma 2 pietra, ja mieszkam na pierwszym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts