Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec/kominek na pellet w mieszkaniu komunalnym????????

Kamiona

Recommended Posts

Witam potrzebuję pomocy ewentualnej porady, informacji na ten temat. Mam w mieszkaniu piece kaflowe co jest jedynym źródłem ogrzewania, wodę podgrzewam bojlerem elektrycznym wszystko to jest bardzo uciążliwe. Chciałbym zamontować piecyk pelletowy typu MCZ który będzie ogrzewał i mieszkanie i wodę użytkową. Zgryz jest taki czy ktoś wie właśnie o przypadkach montażu w mieszkaniach komunalnych, bo spółdzielnia ZBILK w Szczecinie odmówiła mi tego typu modernizacji, tłumacząc się tym że nie można montować już urządzeń na paliwa stałe ale czym w końcu jest piec kaflowym tym samym a ja chce tylko zmodernizować ogrzewanie. Jeśli ktoś może mi w jakikolwiek sposób pomóc, doradzić, bardzo proszę. Mieszkanie ma około 58 m (dwa pokoje+korytarz+kuchnia+wc i łazienka) III piętro.

Ewentualnie proszę o propozycję ogrzewania innego, pozdrawiam.

Witaj!!

O systemie ogrzewania budynku decyduje właściciel budynku(nie mieszkania).bez zgody właściciela budynku nie wolno nic robić na własną rękę.Samowola może skutkować natychmiastowym poleceniem przywrócenia do poprzedniego stanu.(np.wyburzyłeś piece to teraz je postaw).

Czy w takim razie nie można zrobić ogrzewania etażowego na paliwa stałe w budynku wielokondygnacyjnym ?-można-kiedy?

1.zgoda właściciela

2.zamiana pieca węglowego w kuchni na piecokuchnię oraz w kuchni mysi być wentylacja.

3.odbiór kominiarski.

DLACZEGO PIECE KAFLOWE MOGĄ BYĆ W POKOJACH A INNE KOMINKI I PIECE NIE.?

Piece kaflowe są to piece t.z.w szczelne , do jednego komina mogą być podłączone dwa lub trzy piece.Palisz w tym piecu pod kontrolą i na noc zamykasz i zakręcasz na śrubę dzwiczki.Natomiast piece kominki itp muszą mieć odrębne kominy i obowiązkowo w pomieszczeniu musi być wentylacja.

Podłączenie takiego pieca do komina w którym wpięty jest inny piec grozi zaczadzeniem.

Jeżeli macie gaz to ogrzewanie gazowe - warunek- zgoda właściciela-wykonanie instalacji zgodnie z przepisami.

Do kolegi Kroitz - czy jesteś pewny że sąsiad nad lub pod tobą nie korzysta z tego samego komina?

Na wszelki wypadek zamontuj czujniki czadu w mieszkaniu.

Pozdrawiam. henryk1953