Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nietypowy napis na ścianę - jak wykonać?

sorrelhorse

Recommended Posts

Ostatnio wpadłam na pomysł zagospodarowania białej, pustej ściany w moim pokoju. Chciałabym umieścić na niej tekst, jednak naklejka nie wchodzi w grę - jest to wyjątkowy tekst. Chodzi o wiersz Czesława Miłosza pt."Ale książki". Jak to wiersz, jest dość długi, więc naklejka na zamówienie byłaby za droga. Macie jakieś pomysły, jak wcielić marzenie w życie?

Z góry dzięki za odpowiedzi ;>

Nie orientuję się w cenie naklejki, ale wiem, że można też zamówić szablon na folii samoprzylepnej. Naklejasz wtedy taki szablon na ścianę, malujesz (wałkiem lub gąbką - tapując, co najmniej dwa razy) i po przeschnięciu odklejasz. Ale wątpię, czy cena będzie dużo niższa niż naklejki, bo tyle samo roboty w sumie, może jedynie koszt materiału odchodzi (najdroższy jest flok, czyli taki pseudo zamsz), a tu masz tylko folię szablonową.

Druga opcja ( nie pokusiłabym się osobiście), to użyć szablonu plastikowego i po literce odmalowywać :)

A osobiście zrobiłabym jednak tak - napisała tekst, wybrała czcionkę, ustaliła rozmiar wydruku i zamówiła to przez neta jako fototapetę.

Ceny są zupełnie przystępne, a przynajmniej możesz być pewna efektu końcowego.

Działaj! :)

O, fototapeta, w sumie niezły pomysł :)

Ale z tego co wiem, ceny wahają się jakoś tak 70zł za metr kwadratowy, więc mimo wszystko nieco kasy jest.

Ale wpadłam na inny pomysł - czy efekt byłby podobny, jeśli kupiłabym marker -farbę, czyli farbę w markerze i napisała to swoim własnym pismem? Trzymałoby się?

O, fototapeta, w sumie niezły pomysł :)

Ale z tego co wiem, ceny wahają się jakoś tak 70zł za metr kwadratowy, więc mimo wszystko nieco kasy jest.

Ale wpadłam na inny pomysł - czy efekt byłby podobny, jeśli kupiłabym marker -farbę, czyli farbę w markerze i napisała to swoim własnym pismem? Trzymałoby się?

Wiesz, miałam to zaproponować :) ale... ale markery mają to do siebie, że trzymane poziomo po pewnym czasie przestają pisać ;( Są takie markery olejne Uni, ale też nie wiem czy wygodnie Ci będzie nimi tworzyć na ścienie. Może pędzlem? :p

Albo tak ja wyżej, z tą różnicą, że kupujesz najtańszą białą tapetę, piszesz na podłodze, a potem kleisz na ścianę :) Inaczej to chyba będzie ciężko ;)

W sumie niektórzy tapetują ściany prawdziwymi gazetami, inni naklejają piórka i takie tam, to może stworzysz cytat z naklejanych pojedynczych, wycinanych z gazet czcionek (tak, jak w filmach przestępcy wysyłają groźby w kopercie :) )

Nie wiem jak długi ten fragment więc nie wiem też czy to nie za dużo roboty....

Ja spróbował bym zadzwonić np. w to (lub podobne) miejsce :

http://allegro.pl/naklejki-na-sciane-scienne-naklejka-scienna-l-i2947854786.html

i zapytać czy zrobili by za rozsądnie pieniądze "wiersz". Dla maszyny to w zasadzie wszystko jedno co wycina, kwestia dobrania odpowiedniej czcionki. Cena wydaje się być rozsądna. Malowanie markerem moze będzie tańsze ale cholernie czasochłonne, a w sumie czas to też pieniądz :-)

A czy nie lepiej kupić zwykły plastikowy szablon z literkami (czasem w szkole się taki używa np na technice) i samemu to odrysować,takie coś kupisz za 5 zł +farba lub pisak.Będąc dzieckiem robiłam różne bazgroły na ścianach własnie w taki sposób i był to jakiś pisak niezmywalny bo żadna farba nie mogła później tego pokryć. Edytowane przez kinka

Wiersz jest długi i moim zdaniem żadna metoda DIY się nie sprawdzi :no: Napisać pięknie, odręcznie tekst to i na papierze jest nie lada wyzwaniem.

Szkoda funduszy na szablony i farbę, czas to też pieniądz, jak ktoś słusznie zauważył :)

Świetny pomysł z rzutnikiem! Rewelacja. Można by zmieniać wiersze w zależności od nastroju... Ale pomysł drogi w realizacji ...

Może spróbować napisać wiersz na bristolu w kolorze sepia, przypalić brzegi.. Też nie będzie łatwo, chyba że masz talent do kaligrafii :)

Ja robiłam setki takich rzeczy, zawsze w szkole, pracy, dla dzieci byłam tą od robienia plakatów i gazetek i wiem, że to nie jest tak hop siup :p