Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ocieplić ścianę z elewacją drewnianą

Ogrodnik16

Recommended Posts

Witam wszytskim forumowiczów

Jestem w trakcie planowania kompleksowego remontu, a raczej przystosowania budynku gospodarczego na dom mieszkalny.

Chcę zrobić elewację z desek i tu nasuwa mi się dylemat, czym ocieplic ścianę zewnętrzną??? Czy można ścianę (ściana z pustaka żużlowego), ocieplić styropianem czy lepiej płytą węłny mineralnej???

Bardzo prosze o fachowe doradztwo, bo wiele osób mówi mi różne zdania na ten temat.

Z góry bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Co byś nie dał na tą ścianę ( ściany ?) to i tak należy to zatynkować, przed położeniem elewacji.

Wełna czy styropian identycznie spełni swoje zadanie.

Ocieplaj tym, do czego sam masz przekonanie i nie słuchaj pseudo fachowców.

Uwierz że za właściwy klimat wewnątrz domu odpowiada WENTYLACJA, a izolacja o tyle że dzięki niej mamy ciepło. Zatem

wszelkie bzdury o oddychaniu ścian i wpływie tego oddychania na dom( szczególnie ściany) można włożyć między bajki.

Dla porządku tylko( aby się pseudo fachowcy nie czepiali) należy dodać, że zjawiska fizyczne, na podstawie których piszą oni o oddychaniu ścian

i wędrówkach pary wodnej oraz wilgoci przez mury, faktycznie mają miejsce.

Tyle że dla inwestora nie mają one żadnego znaczenia praktycznego ze względu na mikroskopijną skalę tego zjawiska w porównaniu z działaniem

wentylacji, która bezwzględnie musi działać sprawnie i wystarczająco wydajnie.

Zatem użyj tego co Ci pasuje z jakiego bądź powodu, byle wystarczająco grubo.

Edytowane przez pzw

Witam serdecznie,

Docieplenie elewacji drewnianej jest leprze po przez wełnę mineralną, wełnę da się lepiej ułożyć i dopasować co daje możliwość zminimalizowania mostka termicznego, natomiast nie da się tego wykonać przy dociepleniu styropianem gdyż wymaga to dodatkowych zabiegów. Polecam bloga na którym jest przedstawiony system docieplenia oraz montaży elewacji drewnianej http://www.elewacje-drewniane.net/elewacje/

Pozdrawiam