Ogrodnik16 24.01.2013 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Witam wszytskim forumowiczów Jestem w trakcie planowania kompleksowego remontu, a raczej przystosowania budynku gospodarczego na dom mieszkalny. Chcę zrobić elewację z desek i tu nasuwa mi się dylemat, czym ocieplic ścianę zewnętrzną??? Czy można ścianę (ściana z pustaka żużlowego), ocieplić styropianem czy lepiej płytą węłny mineralnej??? Bardzo prosze o fachowe doradztwo, bo wiele osób mówi mi różne zdania na ten temat. Z góry bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 25.01.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Co byś nie dał na tą ścianę ( ściany ?) to i tak należy to zatynkować, przed położeniem elewacji.Wełna czy styropian identycznie spełni swoje zadanie.Ocieplaj tym, do czego sam masz przekonanie i nie słuchaj pseudo fachowców.Uwierz że za właściwy klimat wewnątrz domu odpowiada WENTYLACJA, a izolacja o tyle że dzięki niej mamy ciepło. Zatemwszelkie bzdury o oddychaniu ścian i wpływie tego oddychania na dom( szczególnie ściany) można włożyć między bajki.Dla porządku tylko( aby się pseudo fachowcy nie czepiali) należy dodać, że zjawiska fizyczne, na podstawie których piszą oni o oddychaniu ściani wędrówkach pary wodnej oraz wilgoci przez mury, faktycznie mają miejsce.Tyle że dla inwestora nie mają one żadnego znaczenia praktycznego ze względu na mikroskopijną skalę tego zjawiska w porównaniu z działaniemwentylacji, która bezwzględnie musi działać sprawnie i wystarczająco wydajnie.Zatem użyj tego co Ci pasuje z jakiego bądź powodu, byle wystarczająco grubo. Edytowane 25 Stycznia 2013 przez pzw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta 0131 31.01.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witam serdecznie, Docieplenie elewacji drewnianej jest leprze po przez wełnę mineralną, wełnę da się lepiej ułożyć i dopasować co daje możliwość zminimalizowania mostka termicznego, natomiast nie da się tego wykonać przy dociepleniu styropianem gdyż wymaga to dodatkowych zabiegów. Polecam bloga na którym jest przedstawiony system docieplenia oraz montaży elewacji drewnianej http://www.elewacje-drewniane.net/elewacje/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts