Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga drewniana

samosha

Recommended Posts

Witam. Planujemy niebawem zabrać się za remont. Jednym z priorytetów ma być wymiana podłogi. Jesteśmy zdecydowani na podłogę drewnianą - wychodzimy z założenia, że jest lepsza. Tutaj pojawia się jednak pewna kwestia, która budzi nasze wątpliwości. Czy lepiej jest wezwać fachową ekipę do tego, czy zdać się na siebie (a dokładniej na osoby z rodziny, które mają jakieś tam doświadczenie w różnych pracach tego typu)? Jak sobie z tym radziliście? Kto kładł taki parkiet? Edytowane przez samosha

Jeśli "osoby z rodziny" mają doświadczenie również w tej konkretnej dziedzinie i do tego zrobią to za "obiad" i skrzynkę ;) to czemu nie... Musisz jednak liczyć się z tym, że układanie litego drewna to bardzo szeroki temat - od odpowiedniego przygotowania posadzki (usunięcia starej okładziny) przez nie łatwe, jakby się mogło wydawać, klejenie, aż po wykończenie. Dodatkowo - błędy bywają bardzo kosztowne... Jeśli już samemu to lepiej wybrać warstwówkę - jest bardziej stabilna, można użyć tańszego kleju, nie potrzeba specjalistycznych maszyn a po położeniu i tak nie widać różnicy. Sam układałem warstwówkę właśnie w remontowanym mieszkaniu siostry - największe wyzwanie to było doprowadzenie wylewki do stanu używalności (nierówności do 3,5cm!!!), reszta to już z górki.

Dziękuje bardzo:) poczytałam troszkę fora i duzo osób jest zachwycona lamparkietem pod ogrzewanie podłogowe. Pewnie co osoba to opinia. Po dłuższej lekturze zastanawiam się nad Deska szczotkowana dąb olej extra czarny. Myślę, że nadaje się na ogrzewanie podłógowe i ma miły efekt dla oka. Co Pan sądzi?

Tutaj widać dąb szczotkowany bejcowany i lakierowany .Troszke kiepskie foto bo telefonem robione ale w realu ta podłoga wygląda genialnie .Fuga jak jest zrobiona to duzo daje .Można też podłodze dodać sztucznie troche lat :) , porobić dziurki po kornikach , małe ubytki itp itd .

Wszystko to ręczna robota ( nie żaden gotowiec marketowy )

http://img708.imageshack.us/img708/9230/zdjcie0029n.jpg

Edytowane przez monkey222

Grzanie przez drewno a sezon trwa pół roku. Później wiosna, lato i drewno leży nie grzane w wilgotnościach powietrza do 80 %. Zimą podgrzewane zejdzie na 3-4 % a latem wskoczy na 12-14%. Dąb jest poczciwy ale szeroki i cienki jak listek to nie zdzierży.

Natura nie patrzy na modę.Mało już tu na forum było płaczu i lamentu? Panowie parkieciarze nie sztuka wykonać zlecenie i zgarnąć kasę. Kasa rzecz nabyta ale zlecenia od byłych klientów po latach dla ich dzieci, znajomych itp. To jest sedno zawodu. Każdego zawodu. Satysfakcja, że coś po nas zostanie.

Ja mam mieszane uczucia co do szerokiego dęba na ogrzewanie podłogowe, ale witam ZG. Przez 20 lat mieszkałem w Krośnie Odrz. Napisz na priv lub zadzwoń to z sentymentu pomogę. Koledzy godni polecenia zostali.

PS

Pochodzę i wróciłem do W-wy . Do Krosna trafiłem jako żołnierz zawodowy. Ale krótko mundur nosiłem i od 1988r podłogi zakładałem. Krosno , Gubin, ZG, Słubice i okolice.

• 3 weeks później...

Nie będziemy kusić losu :) I chyba jednak zaufamy firmie, tym bardziej, że jesteśmy zdecydowani na drewno lite.

Do autora/ki tematu: oczywiście, że lepiej nająć fachowców do takiej roboty. Samemu można by to zrobić, może nawet poprawnie, ale lepiej nie ryzykować. U mnie robili profesjonaliści i nie żałuję.

Można wiedzieć, kogo wzięliście? żeby było solidnie i z gwarancją oczywiście.

Nie będziemy kusić losu :) I chyba jednak zaufamy firmie, tym bardziej, że jesteśmy zdecydowani na drewno lite.

I bardzo dobrze. To po prostu zbyt poważna inwestycja, żeby oszczędzać na profesjonalistach.

Można wiedzieć, kogo wzięliście? żeby było solidnie i z gwarancją oczywiście.

U mnie kładli fachowcy z ParkietStudio. Jest solidnie, a gwarancję mają najdłuższa. Przy okazji warto też ich się zapytać (lub innych fachowców), oni też powinni doradzić przy wyborze.

• 4 weeks później...