aki007 24.01.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Dom zamieszkujemy pierwszy sezon grzewczy, w ubieglej zimie, przepalalem w konikku i zuzylem 800 kg wegla na ogrzewanie podlogowe.Czy to oznacza ze mury sa jeszcze nie wygrzane? Czy wilgoc odparowala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.01.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Dom zamieszkujemy pierwszy sezon grzewczy, w ubieglej zimie, przepalalem w konikku i zuzylem 800 kg wegla na ogrzewanie podlogowe. Czy to oznacza ze mury sa jeszcze nie wygrzane? Czy wilgoc odparowala? Tego nie wie nikt. Nie podajesz więcej szczegółow dotyczących twojego domu, ani też wyników obliczen ozc to do czego można porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 25.01.2013 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 nie zrobilem obliczen w OZC, probowalem ale sie nie udalo.Na scianach mam 25 styro+ 18 cm silka, fundament 20 cm styro, dom parterowy ze strychem nieuzytkowym 115 m2, dach 30 cm welny, okna trzyszybowe - cieply montaz. Sa mostki pod kominkiem stopa betonowa i kominy, ogrzewanie podlogowe.Zuzywam 20 kg wegla dziennie przy -7, wydaje mi sie ze to troche duzo. cieplej wody zuzywamy bardzo malo, temp w pomieszczeniach okolo 20,5 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 25.01.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 nie zrobilem obliczen w OZC, probowalem ale sie nie udalo. Na scianach mam 25 styro+ 18 cm silka, fundament 20 cm styro, dom parterowy ze strychem nieuzytkowym 115 m2, dach 30 cm welny, okna trzyszybowe - cieply montaz. Sa mostki pod kominkiem stopa betonowa i kominy, ogrzewanie podlogowe. Zuzywam 20 kg wegla dziennie przy -7, wydaje mi sie ze to troche duzo. cieplej wody zuzywamy bardzo malo, temp w pomieszczeniach okolo 20,5 C. Jakiej mocy kociołek , jakie sterowanie, grzejniki/podłogówka , jak sterujesz kociołkiem, czujki w pokojach/pietrze/pogodówka ? Najpierw jednak zrób OZC - kol. Asolt zrobi Ci to dobrze. Wtedy będzie wiadomo dlaczego 20kg/d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 25.01.2013 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Jakiej mocy kociołek , jakie sterowanie, grzejniki/podłogówka , jak sterujesz kociołkiem, czujki w pokojach/pietrze/pogodówka ? Najpierw jednak zrób OZC - kol. Asolt zrobi Ci to dobrze. Wtedy będzie wiadomo dlaczego 20kg/d czy to cos zmieni , jesli zrobie OZC w momencie, kiedy chalupa juz stoi. Co moge usprawnic, zmienic w moim domu - przeciez nie doloze styropianu, moge jedynie dolozyc welne, moze szczyty od srodka docieplic - ale i tak mam to w planie. Pytam co mozna zmienic , sensownie w nowo wybudowanym budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 25.01.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Ja bym powiedział po co ocieplałeś dach jak poddasze nieużytkowe ??dużo dałeś na ściany 25 cm a na dach tylko 30 cm a po co dach i automatycznie ogrzewasz 115m2 na dole i 115m2 na poddaszu czyli masz 230 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 26.01.2013 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Ja bym powiedział po co ocieplałeś dach jak poddasze nieużytkowe ??dużo dałeś na ściany 25 cm a na dach tylko 30 cm a po co dach i automatycznie ogrzewasz 115m2 na dole i 115m2 na poddaszu czyli masz 230 m2 na dachu 30 cm, mialem na mysli na stropie 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 26.01.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 czy to cos zmieni , jesli zrobie OZC w momencie, kiedy chalupa juz stoi. Co moge usprawnic, zmienic w moim domu - przeciez nie doloze styropianu, moge jedynie dolozyc welne, moze szczyty od srodka docieplic - ale i tak mam to w planie. Pytam co mozna zmienic , sensownie w nowo wybudowanym budynku. Dom wygrzany to 2 -3 lata ciągłego palenia ,nie mylić z przepalaniem Poczekaj jeszcze jeden sezon dopracuj szczegóły czyli zaizoluj wszystkie elementy w miarę możliwości ,które nie tworzą termosu .Jeżeli będzie nadal takie zużycie, może być jakaś wada w trakcie wznoszenia -budowania-izolowania ,zlecisz wtedy badania kamerą termowizyjną . Na zużycie energii - zapotrzebowanie budynku, ma wpływ jeszcze wentylacja i jego szczelność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts