Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie drewno na elewacje?

Recommended Posts

Mam zamiar przerobić domek letniskowy na całoroczny. Domek był kiedyś wiejskim budynkiem gospodarczym i zbudowany jest z cegły i kamienia. Chcę go ocieplić styropianem. Jednak nie chcę tynkować, ale pokryć elewację drewnem. Trochę na wzór domów skandynawskich. Chodzi mi o efekt jak poniżej? Czy kolor drewna wynika ze starości czy można gdzieś dostać takie deski?

DOM DREWNO.jpg

Mam zamiar przerobić domek letniskowy na całoroczny. Domek był kiedyś wiejskim budynkiem gospodarczym i zbudowany jest z cegły i kamienia. Chcę go ocieplić styropianem. Jednak nie chcę tynkować, ale pokryć elewację drewnem. Trochę na wzór domów skandynawskich. Chodzi mi o efekt jak poniżej? Czy kolor drewna wynika ze starości czy można gdzieś dostać takie deski?

Drewno jak się starzeje to "patynuje" na szaro / srebrno. Więc to napewno nie efekt starzenia. Ten dom zapewne był malowany jakąś farbą lub olejem. Ja swoje deski na tarasie potraktowałem olejem koloryzującym i mam bardzo podobny efekt. Olej jest o tyle lepszy od farby, że nie tworzy powłoki na drewnie a wnika w strukture drewna. Krótko mówiąc, konserwacja jest dużo prostsza, wystarczy regularnie olejować i drewno będzie przez wiele lat wyglądało ładnie. Farba natomiast tworzy kolejne warstwy które prędzej czy później zaczną się łuszczyć i trzeba będzie wszystko szlifować albo wymienić (patrz - stare ławki w parkach).

Najlepsze drewno z krajowych to modrzew; lepsze są gatunki egzotyczne (genialna kolorystyka) ale cena jest wielokrotnie wyższa.

Dzięki za radę. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Wszystkie deski elewacyjne, które widziałem, łączą się między sobą na pióro i wpust. Czyli powstaje mniej więcej gładka powierzchnia elewacji. Chciałbym deski , które na siebie nachodzą (górna deska nachodzi na niższą. Można coś takiego znaleźć?