darek2009 24.01.2013 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Mam zamiar przerobić domek letniskowy na całoroczny. Domek był kiedyś wiejskim budynkiem gospodarczym i zbudowany jest z cegły i kamienia. Chcę go ocieplić styropianem. Jednak nie chcę tynkować, ale pokryć elewację drewnem. Trochę na wzór domów skandynawskich. Chodzi mi o efekt jak poniżej? Czy kolor drewna wynika ze starości czy można gdzieś dostać takie deski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 25.01.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Mam zamiar przerobić domek letniskowy na całoroczny. Domek był kiedyś wiejskim budynkiem gospodarczym i zbudowany jest z cegły i kamienia. Chcę go ocieplić styropianem. Jednak nie chcę tynkować, ale pokryć elewację drewnem. Trochę na wzór domów skandynawskich. Chodzi mi o efekt jak poniżej? Czy kolor drewna wynika ze starości czy można gdzieś dostać takie deski? Drewno jak się starzeje to "patynuje" na szaro / srebrno. Więc to napewno nie efekt starzenia. Ten dom zapewne był malowany jakąś farbą lub olejem. Ja swoje deski na tarasie potraktowałem olejem koloryzującym i mam bardzo podobny efekt. Olej jest o tyle lepszy od farby, że nie tworzy powłoki na drewnie a wnika w strukture drewna. Krótko mówiąc, konserwacja jest dużo prostsza, wystarczy regularnie olejować i drewno będzie przez wiele lat wyglądało ładnie. Farba natomiast tworzy kolejne warstwy które prędzej czy później zaczną się łuszczyć i trzeba będzie wszystko szlifować albo wymienić (patrz - stare ławki w parkach). Najlepsze drewno z krajowych to modrzew; lepsze są gatunki egzotyczne (genialna kolorystyka) ale cena jest wielokrotnie wyższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 25.01.2013 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Dzięki za radę. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Wszystkie deski elewacyjne, które widziałem, łączą się między sobą na pióro i wpust. Czyli powstaje mniej więcej gładka powierzchnia elewacji. Chciałbym deski , które na siebie nachodzą (górna deska nachodzi na niższą. Można coś takiego znaleźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAG 25.01.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Oczywiście, że można znaleźć - profil nazywa się DIAGONAL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 27.01.2013 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Czy to trudne - zrobienie takiej elewacji? Dom w kształcie stodoły, powierzchnia elewacji ok. 80m2. Nigdy tego nie robiłem. Czy jest jakiś sposób, żeby nie było widać gwoździ czy wkrętów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts