Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek wykonany z materiałów CERAMICZNYCH / SZAMOTOWYCH

Kominki Piotr Batura

Recommended Posts

Nowy kolejny temat, ukierunkowany przez autora. Zapewne ma propagować, popularyzować jego poglądy i jego rozumienie.

- Ważna i istotna faktycznie sprawa to możliwości akumulacyjne masy budunków "MUROWANYCH", jednak trzeba jednoznacznie powiedzieć, że poddasza użytkowe, taką zdolność akumulacji mają znikomą. Popularne domy drewniane, czy wybudowane szkieletowo również nie mają praktycznie zdolności akumulacyjnej w swojej masie. Jednak zwykłe grawitacyjne DGP i ruch ciepłego powietrza ciągami komunikacyjnymi jest w stanie wyrównać bilans ciepła na poddaszach.

- podstawowa idea budowy kominków z ciepłymi ścianami z materiałów szamotowych, czy kafli, popularnie nazywanymi "kominkami ciepłymi" jest jak myślę inna niż akumulacja ciepła. Podstawowa idea to oddawanie ciepła przez promieniowanie, nie tylko przez dmuchanie. Czyli najzdrowszego ciepło przez promieniowanie dla człowieka. Również jednak ja nie bagatelizuje zdolności magazynowania ciepła w samej bryle konstrukcyjne, jest to masa z reguły około 0,5 tony - zależnie od wielkości budowli zwanej popularnie kominkiem. Istotną sprawą jest również dla mnie fakt całkowitego wyeliminowania "wełny kominkowej" i innych dyskusyjnych materiałów towarzyszących budowlą w tej technologii.

- dodatkowa masa akumulacyjna zawarta wewnątrz obudowy jest to dodatkowy, obszerny temat, gdyż możliwych rozwiązań jest sporo. Jest to jednak całkowicie zależne od konkretnej sytuacji w konkretnym budynku.

- również istotnym i zasadniczo bardzo ważną sprawą jest temperatura, a właściwie co nas głównie interesuje ilość ciepła jaka jest oddawana do komina. Czyli jednoznacznie marnowana. Czyli temperatura jak temperatura, ale dla istoty sprawy ważna jest głównie ilość, czyli przepływ. Rozmawiamy o rurach z średnicami fi 150, 180, 200 mm

Tyle na szybko, myślę, że temat merytorycznie będzie się rozwijał i będe miał okazję popisać w nim więcej.

Edytowane przez bohusz

Mam ściągę z firmy, którą stać na własne laboratorium, może się przyda:

WYMIAROWANIE AKUMULATORA CIEPŁA

- piec kaflowy: ok. 60-90 kg masy kumulującej na kg drewna,

- kominki - ok. 40-50 kg masy na kg drewna,

- masa kumulująca dla pieca kaflowego (system KMS (ceramiczne kształtki spalinowe) - 80 kg masy na kg dr.

- masa kumulacyjna dla kominków z krążkami - ok. 30 kg masy na kg dr.

Wpadnę tu na chwilę w odniesieniu tylko do akumulacji powtarzam tylko do akumulacji i żeby temat nie zszedł na poziom popularno-towarzyski podeprę się rzeczywistością.Mam budynek z porothermu,ocieplony,wyizolowany tam gdzie trzeba było,dobrego druha w salonie,smolucho-wełnowca z PW w obudowie KG,który to współpracuje doskonale z podłogówką i nie tylko.Do czego zmierzam.Ano do tego.

....Po akumulacji ciepła, ogień wygasa, ale zabudowa kominkowa przez wiele godzin jest ciepła...........

U mnie po akumulacji ciepła do podłogówki :D;),ogień wygasa ale podłogówka jest bardzo długo ciepła,żar który powstał po ostatnim wsadzie 23.00 jest nowym zapalnikiem by ponownie tchnąć weń życie i by ponownie dać światło ku akumulacji.Proszę abyś o tym nie zapominał w twych rozważaniach ponieważ są i tacy którzy z akumulacji nie mając kominków prezentowanych przez ciebie korzystają właśnie tak.

Mówił wilk razy kilka ponieśli i wilka (nieco zmienione;))

....Akumulacji, która pozwala utrzymać ciepło przynajmniej przez 8 godzin naszego pobytu w pracy............
Edytowane przez niktspecjalny

Jak rozumiem temat jest:

"Kominek wykonany z materiałów CERAMICZNYCH / SZAMOTOWYCH"

Warto jednak by na samym początku trochę poukładać z jakich materiałów może być wykonany kominek, czyli taki początkowy podział:

1) Kominek wykonany z materiałów CERAMICZNYCH / SZAMOTOWYCH. To są kominki nagrzewające się, ciepłe w dotyku, oddające częściowo lub całkowicie ciepło przez promieniowanie. Popularnie nazywane są kominkami z ciepłymi ścianami, lub dla uproszczenia kominkami ciepłymi. W zależności od grubości ścianek, mają większe lub mniejsze zdolności akumulacji ciepła w swojej masie konstrukcyjnej.

Popularne materiały to:

• różnego rodzaju odlewane płyty na bazie wypalanego szamotu, lub innych kruszyw. Kruszyw do dyspozycji jest wiele. Wybór ich zależny jest od zamierzonego uzyskania efektów. Tutaj mają zastosowanie również kruszywa niewypalane.
  • cegły, prostki, płytki - popularne szamoty, wykonywane tradycyjnie, ale na nowoczesnych liniach produkcyjnych w zakładach ceramicznych (wypał)
  • powracające do łask kafle, w różnych kształtach, wielkościach i kolorystyce. Produkowane w kaflarniach z reguły na zamówienie.

2) Kominek wykonany z materiałów IZOLACYJNYCH. Powstaje wtedy z założenia kominek z zimnymi ścianami. Popularne nazwy to, kominek z zimnymi ścianami, kominek zimny. Ogrzewają pomieszczenia tylko (oprócz szyby) nadmuchowo, rozgrzanym powietrzem. Szerszy opis jest tutaj zbędny gdyż ten temat tego typu kominków nie dotyczy.

Jak się domyślam, ten temat nie dotyczy również ogólnie mówiąc wkładów kominkowych z płaszczem wodnym i innych konfiguracji w których medium do przekazywania (transportu) ciepła jest woda. Pisanie o takim systemie ogrzewania w tym temacie, niewątpliwie spowoduje jego nieczytelność i wprowadzi zamieszanie.

Edytowane przez bohusz

Nikt. Widzę u Ciebie coraz bardziej postępującą dekoncentrację uwagi. Piszesz nie na temat . Temat to

Kominek wykonany z materiałów CERAMICZNYCH / SZAMOTOWYCH

Choć nie powiem, że to o czym piszesz jest bardzo ciekawe i jeden z budynków w Łaziskach, w siedzibie firmy, właśnie w taki sposób ogrzewam. Pisałem o tym w innym miejscu tego forum, do tego przeznaczonym.

:)

.

Widzę ,że jesteś zaślepiony tylko nie wiem czym. Założyłeś wątek w którym nie zrobiłeś podziału właśnie takiego:

.Jak się domyślam, ten temat nie dotyczy również ogólnie mówiąc wkładów kominkowych z płaszczem wodnym i innych konfiguracji w których medium do przekazywania (transportu) ciepła jest woda. Pisanie o takim systemie ogrzewania w tym temacie, niewątpliwie spowoduje jego nieczytelność i wprowadzi zamieszanie........

bohuszek podobnie to odebrał :rolleyes::no:

Widzę u Ciebie coraz bardziej postępującą dekoncentrację uwagi

Jeśli pozwolisz w twoim topiku to ja też widzę,że twa pisemna dokładność czasami zawodzi mimo żeś inaczej konstruktywny jak inni.:confused::no:

Wiesz Bohusz, jeśli pisze się konstruktywnie, a tak tym razem zrobił Nikt (:D), to można o wszystkim, byle trochę na temat. Ceramiką będzie wówczas beton podłogi w której utopiono rurki podłączone do kominka z PW. Ciekawe jak Wojtek zakwalifikuje na przykład cegły pelitowe, albo cementowo wapniowe, albo wermikulitowe.

Ja myślę, że

- cegły, prostki, płyty, itp. perlitowe

- wermikulitowe płyty, itp.

- płyty krzemianowo wapniowe, itp

czyli ogólnie mówiąc materiały lekkie, można spokojnie zakwalifikować jako materiały izolacyjne. No ale myślałem że tutaj nie rozmawiamy o materiałach izolacyjnych. Gdyż stosowne wyroby szamotowe, też można zakwalifikować jako materiały izolacyjne. Prawdopodobnie wybuchnie kolejna, trwająca może kilka - kilkadziesiąt stron tego tematu polemika co to jest ceramika. Chociaż już to było wałkowane w innych róznych tematach. Czyli:

- ceramika to materiały wypalane spiekane, nie wnikając o co chodzi w wypale - spiekaniu.

- czy moze też materiały w których jest materiał wypalany, a lepiszczem są stosowne cementy

No i tak moze dyskusja trwać stron kilkadziesiąt. Wypalanie, spiekanie, topiki, itp. itp. itp.

No ale tu konkretnie chodzi o kominki, materiały do budowy obudów kominkowych. Czyli jakiś ograniczony załóżmy do 4000 C zakres temperatury.

A właściwie to może (dobrze jakby tak było), chodzi o idee budowania kominków z materiałów przewodzących ciepło, aby uzyskać efekt optymalnego ogrzewania przez promieniowanie i efekt wydłużonego ogrzewania na wskutek większej i mniejszej akumulacji ciepła.

TYM BARDZIEJ, że jest sporo innych (ciężkich) LEPSZYCH materiałów, niż cegły, płyty, prostki, szamotowe WYPALANE !!!!, nadających się do budowy kominków, mających przewodzić i akumulować ciepło. Tutaj link do jakiejś ogólnej tabeli opisującej materiały:

http://www.kominka.eu/?wlasciwosci-materialow-ogniotrwalych

Czyli krótko mówiąc atut w postaci stosowania w tych sytuacjach szamotu wypalanego (cegieł, płyt, prostek, kształtek) traci jakikolwiek sens. Jedynym atutem może być cena.

No jeżeli jednak ta dyskusja ma być ściśle ukierunkowana z załozeń początkowych w celu promowania informacyjnego, konkretnych materiałów, sposobów i osób, to wszelkie pisanie traci sens.

Edytowane przez bohusz

..A właściwie to może (dobrze jakby tak było), chodzi o idee budowania kominków z materiałów przewodzących ciepło, aby uzyskać efekt optymalnego ogrzewania przez promieniowanie i efekt wydłużonego ogrzewania na wskutek większej i mniejszej akumulacji ciepła.

...........

........No jeżeli jednak ta dyskusja ma być ściśle ukierunkowana z załozeń początkowych w celu promowania informacyjnego, konkretnych materiałów, sposobów i osób, to wszelkie pisanie traci sens...

amen.

W sumie chłopaki to macie rację. Strach pomyśleć co by się stało, jakby tu jeszcze ludzie mało inteligentni zawitali.

Ja zamykam wątek, przynajmniej to co mnie dotyczy :)

Mam nadzieję że napiszesz to na swoim blogu jak tu nie można - b.chętnie przeczytam ...

Może to i lepiej że nie tutaj bo na tym forum wzajemna zaciekła wojna sztabów marketingowych, podjudzana przez gapiów znowu mogłaby zabić tak pożądaną wojnę na argumenty : merytoryczną, krytyczną, mądrą dyskusję , z której wszyscy [uczestnicy i czytacze] mogliby coś pożytecznego wynieść zamiast kolejnego uczucia niesmaku .

W sumie chłopaki to macie rację. Strach pomyśleć co by się stało, jakby tu jeszcze ludzie mało inteligentni zawitali.

Ja zamykam wątek, przynajmniej to co mnie dotyczy :)

Rzeczywiście o akumulacji ciepła z kominków wykonanych z materiałów ceramicznych i szamotowych tylko można rozmawiać i rozwijać temat jak obudowa jest właśnie taka.Powtarzam a co z tymi Piotrek którzy akumulują się inaczej :no::no::no: ??Napisz na blogu jak sugeruje kolega bo tam nikt głupio się nie zapyta a ty głupio nie odpowiesz.:rolleyes:

Wpadnę tu na chwilę w odniesieniu tylko do akumulacji powtarzam tylko do akumulacji i żeby temat nie zszedł na poziom popularno-towarzyski podeprę się rzeczywistością.Mam budynek z porothermu,ocieplony,wyizolowany tam gdzie trzeba było,dobrego druha w salonie,smolucho-wełnowca z PW w obudowie KG,który to współpracuje doskonale z podłogówką i nie tylko.Do czego zmierzam.Ano do tego.

U mnie po akumulacji ciepła do podłogówki :D;),ogień wygasa ale podłogówka jest bardzo długo ciepła,żar który powstał po ostatnim wsadzie 23.00 jest nowym zapalnikiem by ponownie tchnąć weń życie i by ponownie dać światło ku akumulacji.Proszę abyś o tym nie zapominał w twych rozważaniach ponieważ są i tacy którzy z akumulacji nie mając kominków prezentowanych przez ciebie korzystają właśnie tak.

Mówił wilk razy kilka ponieśli i wilka (nieco zmienione;))

Skoro wpadłeś tu na chwilkę to po co dalej zaśmiecasz temat tą swoją akumulacją płaszczem wodnym. Proszę cię załóż osobny temat i się w nim realizuj!!!!!!!

Wracając do tematu to ja bardzo chętnie dowiedział bym się czegoś o akumulacji, posiadam domek mocno-energooszczędny i wiem że żeby nie przegrzać salonu potrzebuję zatrzymać to ciepło w obudowie. Czytałem o różnego rodzaju pierścieniach akumulacyjnych, czy ktoś miał z tym doczynienia?? i jeszcze jedno pytanie które mnie nurtuję - ile waży (średnio) taki kominek z materiałów akumulacyjnych?? i ile wytrzyma posadzka?? bo co prawda pod kominek dałem eps200 ale jest tego aż 20cm, wylewka z miksokreta, zbrojona siatką i włóknami, 8cm gruba.

[...] ile waży (średnio) taki kominek z materiałów akumulacyjnych??

Witam!

To z jednej strony proste, z drugiej nie.

Proste, bo to tak, jak z nabieraniem wody. Jak się potrzebuje 10 litrów wody, to się bierze wiaderko o co najmniej takiej pojemności. Z ciepłem jest identycznie. Materiały ceramiczne (i mineralne) mają określoną i podobną pojemność cieplną - 1 kg pochłania około 1kJ ciepła na każdy stopień Celsjusza, o który go podgrzejemy. Wystarczy porównać to do ilości ciepła, którą otrzymamy ze spalenia określonej ilości drewna (do jego wartości opałowej wyrażonej w kJ - kilodżulach).

Trudniej jest trochę z powodu tego, że konstrukcja musi być odpowiednia, tzn. masa musi być odpowiednio wykorzystana - musi się dać naładować. Tu wchodzą w grę już inne parametry materiałów, a, przewodnością cieplną np., już mogą się znacząco różnić.

Przeważnie masa jest wyższa niż by to wynikało z prostego rachunku jw. Dobra konstrukcja to jak najmniejszy nadmiar tej masy.

Trzeba tu sobie też oczywiście założyć do jakiej temperatury chcemy tę masę zagrzać. Tu dowolności nie ma. Właściwie w uproszczeniu to im niżej, tym lepiej.

Przykład - jeżeli 10 kg drewna to około 150 000 kJ ciepła, a 2/3 ciepła np. jest do odzysku (reszta jest wypromieniowywana doraźnie - szyba itd.), to ładujemy w masę 100 000 kJ. Jeżeli założymy tu średnią temperaturę naładowanej masy na poziomie 120 st., czyli o 100 st. (a tak dla domu energooszczędnego by wypadało), to wychodzi, że masa kominka powinna wynosić - 1000 kg.

To oczywiście wstęp do obliczeń, a tego typu idealny akumulator skonstruować właściwi nie sposób, więc od tej wartości w górę.

Co wytrzymałości konstrukcji budynku i, co jeszcze ważne, komina - warto o tym pomyśleć na etapie konstrukcji, bo potem jest kłopot..

A w ogóle, to temat się skończył, zanim go zdążyłem przeczytać - szkoda.

Pozdrawiam

Skoro wpadłeś tu na chwilkę to po co dalej zaśmiecasz temat tą swoją akumulacją płaszczem wodnym. Proszę cię załóż osobny temat i się w nim realizuj!!!!!!!

Wracając do tematu to ja bardzo chętnie dowiedział bym się czegoś o akumulacji, posiadam domek mocno-energooszczędny i wiem że żeby nie przegrzać salonu potrzebuję zatrzymać to ciepło w obudowie. Czytałem o różnego rodzaju pierścieniach akumulacyjnych, czy ktoś miał z tym doczynienia?? i jeszcze jedno pytanie które mnie nurtuję - ile waży (średnio) taki kominek z materiałów akumulacyjnych?? i ile wytrzyma posadzka?? bo co prawda pod kominek dałem eps200 ale jest tego aż 20cm, wylewka z miksokreta, zbrojona siatką i włóknami, 8cm gruba.

Może po pierwsze. Jak możesz przegrzać salon jak wyraźnie w stopce napisałeś ,że :

..... Rekuperator brink renowent hr. Ogrzewanie elektryczne (konwektory) + okazyjnie kominek. OZC by Asolt EAH=32 kWh/(m2·rok)........

Chałupę masz bajeroz mirafioroz :D z dużymi przeszkleniami od wschodu i południa, zajebiście energooszczędną Ociepliłeś ją jak termos na barszcz ukraiński,rekuperator srator bujator :D;) ,ogrzewasz się elektrycznie-konwektory a chcesz se kominek testować z ewentualną akumulacją Uważam ,że to ty zaśmiecasz wątek mając tak wiele a chcąc wcale jak na twoje warunki niepotrzebnych przyszłych przeróbek.Pytam bardzo grzecznie po huk???:sick::no:. Co do zakładania wątku załóż także swój i tam udoskonalaj już i tak zajebisty dom :no:.I jeszcze jedno ,Akumulacja w twoim wypadku toż to czysta desperacja,ładowanie się w koszta i to nie małe a myśląc o wymianie kominka " Kominek wykonany z materiałów CERAMICZNYCH / SZAMOTOWYCH" w twoim przypadku to czysty strzał w kolano. :wiggle:

.A w ogóle, to temat się skończył, zanim go zdążyłem przeczytać - szkoda.............

mar1982kaz nie zauważyłem że ty dopiero marzysz a stopka to daleko idące pragnienia.Zaczynasz od kominka ceramicznego -szamotowego z akumulacja prawisz mi morały a ściany ci zamarzają

...u mnie podobnie tzn ściany i dach mam ocieplone ale nie mieszkamy i grzeję tylko przepalając kozą, w nocy temperatura spada na poddaszu do 5 st i na dwóch oknach dachowych w narożnikach zbiera się woda która lekko zamarza,...........

Przepraszam za zaśmiecanie już nieistniejącego wątku ale nie śledziłem tego co tak właściwie ma mar1982kaz :p;)

domeczek już grzany.... cieplutko , zapraszam to sprawdzisz, co do twoich wypowiedzi nie będę ich komentował...... twój nick wyjaśnia wszystkim kim jesteś!!!!!

Bożyszczem FM nigdy nie zostaniesz i dobrze.Po co cie sprawdzać jak jeszcze raczkujesz.A jeżeli chodzi o nick to mnie obrażasz bo ja do twojego nic nie mam........aleeeeeeeee za to twój nick niestety nic nie tłumaczy jest nijaki nie niosący nic za sobą

EOT

Bożyszczem FM nigdy nie zostaniesz i dobrze.Po co cie sprawdzać jak jeszcze raczkujesz.A jeżeli chodzi o nick to mnie obrażasz bo ja do twojego nic nie mam........aleeeeeeeee za to twój nick niestety nic nie tłumaczy jest nijaki nie niosący nic za sobą

EOT

gdybym nie raczkował to nie było by mnie w tym temacie!! Rozumiesz?? takie to ciężkie do zrozumienia??

Jestem na etapie wykończeniówki. chciałem się dowiedzieć czegoś więcej o akumulacji w obudowie kominka..... rodzice takowy mają (szamotowy - 200cegieł + ze 100kilo kamienia w postaci obudowy) fajna sprawa..... w zasadzie taki kominek zaczyna grzać po około 3-5 godzin palenia uwalniając ciepełko bardzo powoli nie przegrzewając pomieszczenia obudowa oddaje dość mocno to ciepło nawet po 15-20godz od ostatniego palenia, idealne rozwiązanie do domów energooszczędnych, poparte zresztą doświadczeniami userów takowych piecy/kominków U mnie podobnie jak u innych posiadaczy domów mocno-energooszczędnych palenie polegać będzie dosłownie na rozpaleniu (2-3 szczapy+ rozpałka) i na jednokrotnym dołożeniu (3-4szczapy) i wystarczy..... daje to około 4-6godz ognia/żaru, potem to wszystko wygasa i w zasadzie dopiero zaczyna się grzanie bo to ciepełko zaczyna być oddawane. Przy właśnie takim kominku się wychowałem i chciałem takowy wybudować u siebie bo wiem że się sprawdzi, więc nie wiem po co w tobie tyle złości i negowania czegoś co wszyscy polecają w szczególności do domów mocno-energooszczędnych