Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek wykonany z materiałów CERAMICZNYCH / SZAMOTOWYCH

Kominki Piotr Batura

Recommended Posts

Wyłączę :no: na chwilę EOT.Nie pisze nic ze złością a tym bardziej nic nie neguję(mocne czytanie ze zrozumieniem takie cudo istnieje):p tylko starałem się pokazać tych którzy akumulują się inaczej i wsio.Ty siadłeś na mnie obraziłeś a teraz pokrętnie się wybielasz .

Przecież wyraźnie napisałem:

..Wpadnę tu na chwilę w odniesieniu tylko do akumulacji powtarzam tylko do akumulacji i żeby temat nie zszedł na poziom popularno-towarzyski podeprę się rzeczywistością.....

Inaczej by się rozmawiało gdybyś stopką poprzedził słowami:

MOJE-MARZENIA-PRAGNIENIA

..Domek z użytkowym poddaszem, po podłogach 126m2, dach dwuspadowy bez udziwnień. Ściany z mega-maxa+20cm styropianu 031 kładzonego w dwóch warstwach. Fundamenty 15cm xps kładzone w dwóch warstwach. Poddasze 30cm wełny 033 w skosach, i 40 cm welny 033 w suficie. Podłoga 20cm styropianu 032. Okna schuco si82 u=0,8 dla całego okna. Rekuperator brink renowent hr. Ogrzewanie elektryczne (konwektory) + okazyjnie kominek. OZC by Asolt EAH=32 kWh/(m2·rok)......

Raczkuj dalej szukaj akumulacji a skoro już się grzejesz to może wklej fotkę dla potomnych chętnie zobaczę na jaką akumulację tak szybko postawiłeś.:no: ,pamiętając także o tym bo miszczem interpretacji to ty nie zostaniesz. :

..okazyjnie kominek. OZC by Asolt EAH=32 kWh/(m2·rok)........

Bez urazy pzdr.:rolleyes:;)

Wyłączę :no: na chwilę EOT.Nie pisze nic ze złością a tym bardziej nic nie neguję(mocne czytanie ze zrozumieniem takie cudo istnieje):p tylko starałem się pokazać tych którzy akumulują się inaczej i wsio.Ty siadłeś na mnie obraziłeś a teraz pokrętnie się wybielasz .

Przecież wyraźnie napisałem:

Inaczej by się rozmawiało gdybyś stopką poprzedził słowami:

MOJE-MARZENIA-PRAGNIENIA

Raczkuj dalej szukaj akumulacji a skoro już się grzejesz to może wklej fotkę dla potomnych chętnie zobaczę na jaką akumulację tak szybko postawiłeś.:no: ,pamiętając także o tym bo miszczem interpretacji to ty nie zostaniesz. :

Bez urazy pzdr.:rolleyes:;)

Jeśli chodzi o moją stopkę, to praktycznie tylko zamiast kominka stoi koza którą grzeje (w domu w tej chwili 17st, moc kozy to 4,5kw, w większej nie dało rady usiedzieć w salonie) reszta jest. tak a jak w opisie. Rekuperatora jeszcze nie używam bo zabronili (dopiero kazali włączać po wykończeniówce żeby nie zapchać wymiennika pyłem)..... gdybyś śledził wątki o domach energooszczędnych to zauważył byś że praktycznie wszyscy mają stopki wypełnione pomimo że niektórzy ledwo co fundamenty mają.... pomaga to w interpretacji pewnych osiągnięć które inwestor sobie założył, wcześniej bez tych stopek w tematach bez przerwy się trzeba było pytać o rodzaj docieplenia i ogrzewania, poprzez te informację w stopkach łatwiej komuś doradzić co by było dla niego optymalnie najlepsze, wejdź np w wątek o ogrzewaniu elektrycznym to skumasz! o co chodzi ze stopkami... tak jest łatwiej. Myślałem że temat będzie rozwojowy i dlatego tutaj w pierwszym poście wyraziłem chęć śledzenia i uczestniczenia w tym wątku. Jeśli chodzi o zdjęcia to posiadam ich setki - właśnie dla potomnych, tylko że nie chcę ich wklejać i zakładać dzienników bo internet wbrew pozorom nie jest anonimowy...... sam znalazłem po zdjęciach z dzienników dwa domy z moich okolic i tak sobie wtedy pomyślałem że gdybym był złodziejem to dokładnie bym wiedział na przykład - czy jest alarm, czy ktoś tam już nocuje, gdzie stoi coś wartościowego, itd,itp.

Zapytam wprost ..........czego Pan sobie życzy???

A propos stopki.Zawarte w niej informacje i nie tylko a w twoim przypadku oznajmujące wprowadzają w błąd.Wiesz dlaczego???Bo ja ją czytając widzę co ty masz w chałupie.

.....pomaga to w interpretacji pewnych osiągnięć które inwestor sobie założył.........

Ty tu nie zakładasz .ona mówi ,że ty tak masz.:sick:

Wątek był o akumulacji ciepła z obudowy ceramiczno-szamotowej itp.Zauważ a jak przeczytasz sam siebie zobaczysz ile wprowadzasz zamieszania informacjami załączonymi w stopce.Chcesz się akumulować w pełnym tego słowa znaczeniu a ogrzewasz się kozą.którą co ??????zostawisz do szukania akumulacji????.......sprzedasz i kupisz wkład obudowując go tak jak niósł za sobą watek takimi materiałami??????Piotrek się obraził i odszedł po angielsku.Zapewne na blogu to opisał ..idź tym śladem:no:

dobrze "kolego" widzę że należysz do tych którym nic się nie wytłumaczy.... więc żegnam!!! Ofiary we mnie nie znajdziesz bo ja tu na forum przyszedłem się czegoś dowiedzieć, a nie zadzierać nosa, dobrze że masz charakterystyczny nick - będę pamiętał z kim w dojrzałą polemikę nie wchodzić!! narka i Pozdrawiam

dobrze "kolego" widzę że należysz do tych którym nic się nie wytłumaczy.... więc żegnam!!! Ofiary we mnie nie znajdziesz bo ja tu na forum przyszedłem się czegoś dowiedzieć, a nie zadzierać nosa, dobrze że masz charakterystyczny nick - będę pamiętał z kim w dojrzałą polemikę nie wchodzić!! narka i Pozdrawiam

Za szybko się poddajesz a z tym wchodzeniem w dojrzałą polemikę to sama prawda.To i ja sobie pozwolę na pewną dygresję............akumulacji to ty nie uzyskasz jak będziesz za w czasu chwalił co twoje i że takie piękne.

dzięki za dyskusję już nawet blisko był konsensus.pozdrawiam Niktspecjalny.........żebyś nie zapomniał.................. ale nie wycieraj sobie w przyszłości buźki nickami bo to nie ładnie i nie grzecznie.;););)

Za szybko się poddajesz a z tym wchodzeniem w dojrzałą polemikę to sama prawda.To i ja sobie pozwolę na pewną dygresję............akumulacji to ty nie uzyskasz jak będziesz za w czasu chwalił co twoje i że takie piękne.

dzięki za dyskusję już nawet blisko był konsensus.pozdrawiam Niktspecjalny.........żebyś nie zapomniał.................. ale nie wycieraj sobie w przyszłości buźki nickami bo to nie ładnie i nie grzecznie.;););)

wiedziałem że odpowiesz... żałosne

Witam.

Witam

1. Cegła pełna klasy 15-20 czy nadaje się na obudowę kominka ciepłego?

Tak.

2. Zaprawa cementowa czy nadaję się do budowy komina z cegły? Będzie to pękać przy paleniu?

Nadaje się, ale są specjalne, lepsze zaprawy do kominów. Przy paleniu w kominie - może...

3. Sama obudowa wykonana z cegły pełnej to dobre rozwiązanie? Czy dołożyć jeszcze jedną warstwę od środka z cegły/płyt szamotowych?

Albo jedno, albo drugie. Z samego szamotu byłoby lepiej - lepiej przewodzi (znacznie) i jest przez to mniej naprężeń.

Pozdrawiam

wiedziałem że odpowiesz... żałosne

Pilnuj akumulacji i się nią kiedyś pochwal bo tyle zrobiłeś zamieszania ,że jak widać może to spalić na panewkach.Jeśli odpowiadam to czuje ,że dialog z pytającym ma sens.Tu z tobą jest na odwrót.:mad:.

ale i tak cie lubię boś zadziora wiedząca na czym "czapkie nosi":D:yes:

Komin już stoi wybudowany.

Kominek ma być z cegły. Myślałem o grubości obudowy 12cm takiej jak ma cegła.

Teraz dopiero zobaczyłem że popełniłem literówkę :) Poprawne pytanie 2 ma tak wyglądać:

2. Zaprawa cementowa czy nadaję się do budowy kominka z cegły? Będzie to pękać przy paleniu?

Witam!

Zaprawa się nadaje z pewnymi zastrzeżeniami - poczytaj też wątek o zaprawie do obudowy kominka.

Ta ściana przy tym materiale jest dość gruba. Proponowałbym przewidzieć jednak możliwość przewietrzania - nie musi być otwarte na stałe.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Wojtek może coś jeszcze podpowiesz :)

Mam jeszcze trochę czasu do realizacji, ale zbieram pomysły, jak to wykonać. Uważam że ten kominek jest chyba najważniejszym elementem w moim domu. Już błąd zrobiłem z kominami(tfu), ale może da sie coś uratować :)

Jeżeli chodzi o takie rady na odległość, to, według mnie, zawsze najlepiej po prostu wymurować to z cegły z dołu do góry. Możesz powiększyć optycznie tę obudowę, patrząc na rysunek, w lewo, tak, żeby objąć nią rurę. Półki wtedy mogły by być wnękami w obudowie - jej zimnej części. Wychodząca z obudowy rura, w tym układzie, nie będzie zbyt dekoracyjna, chociaż miałbyś wtedy do niej dobry dostęp rewizyjny. Jeżeli na kanał wentylacyjny dałbyś cegłę na "12", nie musisz go dodatkowo izolować.

Z lewej strony więc słupek z cegły, który podpierałby tę komorę z rurą. Zrobi się to trochę zwaliste, ale ciężko tu coś innego wymyślić. Dekorator wnętrz ze mnie, przyznaję, kiepski (a to chyba dla kogoś z tym zacięciem zadanie).

Pozdrawiam

Witam,

Planuje zainstalować wkład kominkowy przy ścianie działowej będącej przegrodą między salonem a korytarzem.

Ściana jest wymurowana z porothermu 11,5 zarzucona tynkiem cementowo-wapiennym.

Wg informacji na FM, tylna ściana obudowy wkładu powinna być izolowana np. płytami silca.

Czy ścianę wg powyższego opisu moża/warto wykorzystać do akumulacji ciepła, stosując zamiast silki płytki szamotowe ?

Jeżeli tak, to czym to kleić do ściany aby nie popękało ?

pozdr

Forest,

dzięki za odpowiedź, czy mógłbyś rozwinąc myśl... Jakie zjawiska fizyczne tam zachodzą... ;) Wydawało mi się że ściana grzała by wtedy całą powierzchnią (dodam że obudowę: front i boki planowałem wykonać z silki a kominek ma być dodatkowym źródłem ciepła, podstawa to gaz)