HiT 25.01.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Witam,Przeszukałem forum i znalazłem 1 podobny problem do mojego jednak ma troche inny charakter i mi nie pomogło to co owemu gościowi..Mianowicie podczas rozpalania w piecu (piec węglowy 1.0) strasznie zaczeło mi kopcić na mieszkanie z każdej "dziury w nim" A CO O DZIWO CIĄG NA KOMINIE JEST PIĘKNY ,Jak przepalałem gazetami to mi aż gazety wyrywało z ręki,zastosowałem następujące czynności i nic mi nie pomogło:1 przepaliłem komin - jest mega ciag.2 przeczysciłęm komin 3 Piec wyczyszczony ,no chyba wszystko co się dało4 rozpalam dobrym suchym drzewem nie jakimiś polakierowanymi śmieciami z rozbiórek Zastanawia mnie ,że piec jest połączony z kominem i na wylocie do komina jest mega Ciąg ,natomiast w piecu nie ma no nic a nic wszystko pali się w miejscu. Komina raczej wyziębionego nie mam ponieważ od połowy września do dnia wczorajszego rozpalam dzien w dzien ,pęknięty też nie jest bo wyszło by raczej na tynku a nigdzie nie widać nawet ryski,i takich problemów nigdy nie było. Teraz nie moge rozpalić w piecu nawet rozpalająć samymi gazetami nie ma ciąguBŁAGAM POMOCY BO OD WCZORAJ SIEDZE W ZIMNEJ CHACIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Sprawdzałeś drożność pieca, jakiś kanałów które on ma? Druga ewentualność to podciśnienie w kotłowni. PS. Widze ,że piec czyściłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 25.01.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 jak stary jest ten piec ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 25.01.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Kiedyś od starego kominiarz dowiedziałem się jak rozpalać - jeszcze wtedy mieszkałem w kamienicy z piecami - lekko skręcić gazetę (dłuższym bokiem) podpalić koniec takiej "żagwi" i wsadzić ją głęboko do paleniska, aż do połączenia pionowego (rura, komin), wtedy piec "zaciąga" i podplić właściwe palenisko. Obecnie stosuję ten sposób (żagiew) bo palę w takiej zwykłej kozie w salonie (mam nadzieję ostatni rok ) i niestety czasem mam ciąg wsteczny, niestety jeszcze nie ustaliłem dlaczego...wentylację mam grawitacyjną... Aha, czasem jak nie chce zaciągnąć to pomaga otwarcie na chwlię okna w pomieszeniu gdzie jest piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 25.01.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Różnica ciśnień .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frank_gr 25.01.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 jakby bylo podcisnienie to by ciag odrotny byl. a czysciłes piec od tylu. niektore maja zbiornik na popioły przed samym wylotem i jak sie zbierze tgo zaduzo to zweza sie kanal i ciag jest zachamowany.sprawdz czy jest cos takiego u ciebie.spobuj tez sprawdzic na kanale wylotowym do komina regulcje ciagu. moze sadzami lub popiolami ci zaszedl albo sama regujacja sie zablokowala. jak masz spezarke to wepchnij prewod jak najglebiej w kanale pieca i niech sobie podmucha tak pare minut. jest tyle mozliwosci sprwadzenia pieca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 28.01.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 W ostatnich dniach gdy duży mróz a prawie bezwietrznie też tak mam. Pali się w piecu do godz. 22, potem przełącza się na obniżoną nocną 18st czyli przy ocieplonym domu praktycznie do rana nie grzeje i gdy rano się załączy to w kotłowni przez pierwsze kilkanaście minut jest siwo od dymu. Myślę że to komin w nocy się wychładza, bo po tych kilkunastu minutach zaczyna palić się dobrze, kotłownia się przewietrza ( nawiew i wywiew fi 18cm) a że jest w miarę szczelnie zamknięta to dym nie wydostaje się do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts