tomi66 25.01.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 witam,próbuje znaleść jakiś szeroki wkład kominkowy (kominek z DGP) z boczną szybą, szerokość przedniej szyby minimum 80-90 cm, im więcej tym lepiej, górnym ograniczeniem jest cena 5-6 tys., może 7 tys. Czy ma ktoś namiary na takie wkłady? Coś w tym stylu ale nie w tej cenie (chodzi tak po 13-15 tys.): http://www.cieplykominek.pl/oferta/paleniska/tradycyjne/spartherm/varia_2l_100h_d4670_pol.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 25.01.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 witaj tomi66 jesli mogę Ci doradzić to sprawdz na allegro kominek prometheus - ładna panorama sam taką mam, z tym, że otwierana normalnie nie gilotynowo, więc boczna szyba byłaby w nim nieruchoma. dąże do tego, że kupiliśmy ten kominek u producenta, jest to bardzo miły Pan ze sporą wiedzą i na pewno jak się zwrócisz do niego z pytaniem o taki kominek to Ci coś takiego wytworzy, kominki naprawde mega solidne i super dają ciepło, w domu mam 21 stopni, po godzinie palenia robi się nie do wytrzymania 25- 26 stopni. dla mnie za gorąco, ale żona się cieszy, że w koncu może leżeć przed tv bez koca cena którą podałęś jest do osiągnięcia ale wg mnie tylko u producenta, bo większość kominków z boczną szybą i jeszcze w gilotynie, u pośredników kosztuje ponad 10 tyś. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi66 25.01.2013 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Dzięki za info.Znalazłem taki kominek Prometheus: http://allegro.pl/wklad-kominkowy-westflame-prometheus-870-x-470-i2947904473.html Czy taki masz na myśli? Ten jest ładny i szeroki ale bez bocznej szyby.Mnie interesuje z boczną szybą , bez szprosa, otwieranie nieważne czy gilotynowe czy zwykłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 26.01.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 dokładnie ten, sugeruję tylko kontakt z właścicielem, bo z tego co ja się dowiedziałem, jest to były współwłaściciel i główny konstruktor firmy pama, a ta robi kominki również z boczną szybą, jeśli te pamy przypadną Ci do gustu a sa autorstwa Pana z Westflame, to zrobi Ci taki sam, tylko taniej.spójrz na kominek mój - ten prometheus z westflame a następnie wyszukaj kominek pama diablo pm. są identyczne, różni je jeden - dwa centymetry na wymiarze no i cena oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiazett 27.01.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Piotrze, specjalnie przejrzałem teraz gwarancje/instrukcje z mojego kominka i faktycznie, jakotakich certyfikatów czy dopuszczeń tam nie widzę, mam jednak gwarancje na 5 lat podbitą przez producenta, co do certyfikatów, trzeba by było do samego producenta, nie wiem czy jest obowiązek dodawania takich certyfikatów do instrukcji? w każdym razie nie wydaje mi się, żeby produkt nie był dopuszczony, a Pan z westflame handlował nimi na allegro podając jeszcze dokładny adres siedziby firmy. no sam nie wiem... po wtóre, Pan producent przedstawiał się jako były konstruktor kominków pama, tłumaczył, że teraz są 2 firmy i on kominki swojego autorstwa robi w swojej firmie, więc jeśli pama ma certyfikaty, a w firmie westflame robi sie to samo, no to chyba mozna spac spokojnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 27.01.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 witam, próbuje znaleść jakiś szeroki wkład kominkowy (kominek z DGP) z boczną szybą, szerokość przedniej szyby minimum 80-90 cm, im więcej tym lepiej, górnym ograniczeniem jest cena 5-6 tys., może 7 tys. Czy ma ktoś namiary na takie wkłady? Coś w tym stylu ale nie w tej cenie (chodzi tak po 13-15 tys.): http://www.cieplykominek.pl/oferta/paleniska/tradycyjne/spartherm/varia_2l_100h_d4670_pol.html W założonym przez siebie przedziale cenowym nie otrzymasz nic wartego uwagi Twojej i Twoich funduszów:) Taka jest przykra prawda:) Możesz albo zrezygnować z bocznej szyby i wtedy poszukać innego wkładu, który zmieści się w przedziale cenowym (np Dovre 2180 CBS z wkładkami Thermotte - front ma 80 cm czy Austroflamm 75K); możesz zrezygnować z szerokiej szyby na rzecz szyby bocznej (Dovre 2175 CBS z boczną szybką, Romotop bodajże 25 LV czy jakoś tak, też z boczną szybą, do tego gilotyną, KFD 5172 z boczną szybką). Możesz też zejść na ziemie i wybrać wkład Spartherm Varia z frontem o 100 czy 80 cm szerokości i boczną szybką do tego gilotyną, ale musisz na nią przeznaczyć dwukrotny budżet. Swoją drogą to debilizm ładować się w wkład z fasadą o szerokości ponad 80cm i do tego z boczną szybą - bez gilotyny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi66 27.01.2013 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Swoją drogą to debilizm ładować się w wkład z fasadą o szerokości ponad 80cm i do tego z boczną szybą - bez gilotyny:) Dlaczego? Będzie to się ciężko otwierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 27.01.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 nie mam doświadczenia ale sądze że obciążenie na zawiasach szybko objawi się problemami z zamykaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 27.01.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Gilotyna musi byc. Mi obecnie od miesiaca co prawda niedziala bo pekla linka w WArysto i juz widze, ze od otwierania lekko drzwi osiadly (szyba boczna 90). Na szczesnie juztro w koncu zjawia sie servis (strasznie dlugo ponad poltora miesiaca!) i moze sprawa sie zamknie. Gilotyna to tez plus ze niezakopcisz sobie pomieszczenia jak chcesz dorzucic cos niewielkiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 27.01.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 nie mam doświadczenia ale sądze że obciążenie na zawiasach szybko objawi się problemami z zamykaniem Bardzo dobry tok rozumowania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 27.01.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Gilotyna musi byc. Mi obecnie od miesiaca co prawda niedziala bo pekla linka w WArysto i juz widze, ze od otwierania lekko drzwi osiadly (szyba boczna 90). Na szczesnie juztro w koncu zjawia sie servis (strasznie dlugo ponad poltora miesiaca!) i moze sprawa sie zamknie. Gilotyna to tez plus ze niezakopcisz sobie pomieszczenia jak chcesz dorzucic cos niewielkiego. A tutaj masz na przykładzie różnicę w gilotynie między Arysto a Sparthermem czy Brunnerem:) Swoją drogą opisz wizytę serwisu po fakcie:) bo mam swoje przypuszczenia, ale nie będę wyprzedzał tego co nastąpi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 27.01.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Poki co czekam ponad półtora miesiąca na pana serwisanta aż w końcu się doczekałem i ma być jutro. Dam znać co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 27.01.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Poki co czekam ponad półtora miesiąca na pana serwisanta aż w końcu się doczekałem i ma być jutro. Dam znać co i jak Trzymam za słowo:) w innym wątku ktoś marudził na serwis Dovre:) jak widać są jeszcze "lepsi" gracze na rynku:) Swoją drogą najgorszy serwis z jakim się spotkałem to serwis Hajduka:) Może dlatego trochę się zraziłem do polskich tworków:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 28.01.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 No to sie doczekalem. Serwisant w zaparte ze umowilismy sie na 31.1. Ide do lekarza specjalisty, bo ja zapisalem 28. Cos ze mna jest nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi66 28.01.2013 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Możesz albo zrezygnować z bocznej szyby i wtedy poszukać innego wkładu, który zmieści się w przedziale cenowym (np Dovre 2180 CBS z wkładkami Thermotte - front ma 80 cm czy Austroflamm 75K); możesz zrezygnować z szerokiej szyby na rzecz szyby bocznej (Dovre 2175 CBS z boczną szybką, Romotop bodajże 25 LV czy jakoś tak, też z boczną szybą, do tego gilotyną, KFD 5172 z boczną szybką). Po kolejnych przemyśleniach szedłbym raczej w kierunku węższego frontu ale z szybą boczną. Z zaprezentowanych kominków KFD 5172 wygląda ok. Znalazłem jednak na kratki.pl kominek Amelia/Oliwia: http://kratki.pl/pl/produkt/wklad-kominkowy-amelia-25-kw-lewy-bs-szyby-laczone-bez-szprosa_amelialbs Jest on trochę szerszy i trochę tańszy (czyli pewnie trochę gorsza jakość), co myślicie o tych kominkach (bez gilotyny ale są węższe niż początkowe założenia). Rozmiarami i wyglądem (tu daję trochę większy priorytet ze względu na okazjonalne palenie w kominku) Amelia bardziej mi pasuje ale zastanawiam się nad skutkami ewentualnego zamontowania zbyt mocnego kominka (moja powierzchnia domu to 160 m2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.01.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Odpuść sobie KFD...Kratki czerpały z lepszych, sprawdzonych wzorców.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.01.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Odpuść sobie KFD...Kratki czerpały z lepszych, sprawdzonych wzorców.... Może mu zaproponuj swój wynalazek twoimi ręcami nie robiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 03.02.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Jako, że obiecałem to napiszę - wizyta serwisanta skończyła się rozebraniem obudowy kartonowo gipsowej bo zerwane linki to jedno a zaklinowanie przeciwwagi to drugie. Jakies 500 zł strat. Włąsnie skonczyłem kłasc ponownie tynk. Uzupełnienie szamotek (odpłatne) zaowocowało tym ,że teraz mam 2 cm szparę na sciance i musiałem porozsuwać szamotki żeby niewypalała się blacha. Linki ponoć padły bo były za słabe ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.02.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Jako, że obiecałem to napiszę - wizyta serwisanta skończyła się rozebraniem obudowy kartonowo gipsowej bo zerwane linki to jedno a zaklinowanie przeciwwagi to drugie. Jakies 500 zł strat. Włąsnie skonczyłem kłasc ponownie tynk. Uzupełnienie szamotek (odpłatne) zaowocowało tym ,że teraz mam 2 cm szparę na sciance i musiałem porozsuwać szamotki żeby niewypalała się blacha. Linki ponoć padły bo były za słabe ;/ Dlatego wszystkie "windy" sprzedaję Spartherma lub Brunnera. Też się psują, ale naprawia się to bez rozbierania obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 03.02.2013 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 serwisant tez twierdził, że obejdzie sie bez rozbierania a pozniej mialem dwa dni naprawiania:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts