uzytkownik_01 25.01.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Witam! Przedstawiam problem znajomego. Odziedziczył on dom, w którym w pomieszczeniu 35 m 2 zapada (?) się strop. Na samym srodku zapada sie strop roznica jest ok 3 cm , nie widac pekniec, ale na poddaszu podloga oddzielila sie od srodkowej scianki dzialowej i powstala szczelina. Dom ma ok 15 lat, na elewacji nie widać żadnych pęknięc. Co może być przyczyną takiej sytacji? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Co może być przyczyną takiej sytacji? Jakaś fuszera....Napisz chłopakom jaki to strop, choć diagnoza będzie ciężka do ustalenia, bo pacjent niewidzialny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 25.01.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 ..... Co może być przyczyną takiej sytacji? Pozdrawiam Możliwe przyczyny wszystkie na raz albo każda z osobna: * Za słabe zbrojenie (może ekipa co drugi drut zwinęła). * Za słaby 'beton'; * Za cienki strop; * Ścianka działowa na piętrze stanowi za duże obciążenie; * Zbyt duża rozpiętość strop ....; Zatrudnić experta niech oceni rozmiary zjawiska. A jak nie to podnieść strop i wstawić filarek na środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beautyland 12.05.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 witam,Ja mam podobny problem.pseudo murarze wybudowali mi dom, w salonie byly belki terriva o dlugosci 4.20m, nie dali zebra rozdzielczego, dodatkowo na srodku salonu na gorze dano scianke dzialową, pod nia nie dano belki rozdzielczej, innymi slowy brak dwoch belek terriva i belki pod scianke dzialowa.strop mi siadl o 1 cm na srodku, niestety dodatkowo na gorze przy ulozeniu stropu terriva nie wylano wylewki w calosci tylko na poczatek zalano przestrzenie w belkach terriva, zrownano z pustakami terriva a po wyschnieciu nalano wylewke, szlichte ok 4 cm grubosci,Dodatkowo na dole nad otworem tarasowym, szerokosc 2.5 metra zrobiono podciag czy nadproze, nie wiem jak to sie fachowo nazywa o wysokosci 20 cm, w projekcie powinno byc 40 cm zlane wraz z wiencem a u mnie jest 20 cm nadproza a nad nim 10 cm plytki z gazobetonu a potem wylany wieniec.Nadproze sie opuscilo z powodu kiepskiego zbrojenia, tylko 4 drutu a ponatto osadzone bylo scianach z gazobetonu a wedlug projektu mialo byc podprate na koncach filarami z betonu. Zastanawiam sie nad wymiana nadproza na wylewane na posadzce potem wyparcie tego na silownikach i wypelnienie przestrzeni miedzy filarami a nadprozem cementem rozpreznym.Pozostaje jeszcze problem stropu, scianke dzialowa z pustakow rozebralem aby nie obciazala stropu, wykonam karton gips. Nie wiem do kogo sie zwrocic abym mial odpowiedz czy strop zawali mi sie na glowe czy nie i jak go ewentualnie wzmocnic od spodu.Ktos mi proponowal tasmy węglowe przyklejane do belek terriva od spodu.Nie chce zadnych slupow na dole w salonie ale moze to jest ostateczne rozwiazanie.Nie chce miec juz ze swoja ekipa budowlana nic do czynienia jak i kierownikiem ktory chyba po znajomosci zalatwil sobie uprawnienia.Prosze o pomoc i sugestie.Postaram sie wyslac fotki.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 12.05.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 O Twoje wątpliwości odnośnie błędów w wykonaniu stropu i ich naprawę powinieneś zapytać konstruktora i jeżeli go już znajdziesz - dobrego kierownika budowy, jeden powie ci jak to wygląda w teorii, drugi podpowie jak to rozwiązać z praktycznego punktu widzenia. Co do nadproża nad drzwiami na taras - u mnie "fachowcy" wstawili nad drzwi do garażu (2,4m) 2 x L 19cm wypełnione zaprawą murarską a na tym wątły wieniec. Ja podparłem strop od wewnątrz garażu kantówką podbudowaną trzema stojakami drewnianymi porządnie podbitymi klinami, zrzuciłem L-ki, przy okazji poszerzyłem otwór do 2,6m i nieco obniżyłem by zmieścić belkę 35cm zamiast L-ek 19cm, wykonałem solidny "kosz" (zbrojenie) na podłodze i wstawiłem na szalunek, zaszalowałem zostawiając od zewnątrz nienabitą górną deskę i zalewałem betonem dobijając pod koniec wąskie listwy udało się to zalać na dosłownie 2-3cm pod wieniec, później ładnie wygładziłem od góry by nie było przeszkód podbić solidnie zaprawą po związaniu betonu. Trochę żmudna praca ale nie wyobrażam sobie wkładania takiej belki w całości, moja wyszła lepiej niż jakakolwiek inna na mojej budowie. Jest jeszcze inne rozwiązanie, szybsze ale droższe - zastąpić belkę 20cm odpowiednim profilem stalowym (HEB200 lub lżejszym jeżeli konstruktor uzna że wystarczy np HEA) lub np dwoma C-ownikami skręconymi po prowadzeniu nad otwór. Co do podpór - skonsultować z kierownikiem i konstruktorem ale moim zdaniem spokojnie można tu podkuć ściany i wymurować słupki z bloczków betonowych, cegły pełnej lub nawet pustaków ceramicznych przewiązując odpowiednio z gazobetonem (pod podciąg stalowy zrobić poduszki z betonu na podporach). Co do wymaganej wysokości i zbrojenia belki skonsultować z konstruktorem, może się zmieścisz przy odpowiednim uzbrojeniu belki dołem i odpowiednim betonie w tych ~30cm które masz do dyspozycji bez konieczności obniżania otworu na drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeembo 13.05.2013 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 nic nie podpierać, ani nie podkuwać dopóki nie obejrzy tego ktoś z fachową wiedzą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rainder 13.05.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 A mówi się, że Teriva to taki prosty system. Widać, że i to można popsuć. Nie polecam nic samemu kombinować. Niestety będzie trzeba wydać kolejne pieniądze na specjalistę, konstruktora, kogoś z fachową wiedzą i doświadczeniem.... Przykro, ze zdarzają się jeszcze takie sytuacje. Po prostu na dobrej ekipie nie można oszczędzać albo trzeba wybrać taki system, który jest dużo łatwiejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 13.05.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Tak naprawdę to nie kasa wydana na usługę świadczy o tym czy ekipa jest dobra czy nie a często niestety się okazuje że nie jest dobra dopiero jak skończy jakiś etap prac i go spartaczy. Takie rady niewiele wnoszą do sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beautyland 02.09.2017 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2017 Witajcie,U mnie problem nie jest nadal rozwiazany choc inne prace nie zwiazane ze stropem ruszyły, mozolnie ale jednak do przodu, wolno bo z braku środków finansowych.Załącze fotografie stropu.Rozmawialem jakis czas z budowlancami i konstruktorem o dziwo ci pierwsi proponowali wiecej niz specjalista mgr ktory nie wiedział jak ugryzdz temat.Budowlancy proponowli podparcie stropu od spodu HEBEM - 140 mm/160 mm pod belkami terriva nie na kazdej, powiedzmy dwie rownomiernie rozstawione na powierzchni stropu wpuszczone w sciane ale na poduchach betonowych odpowiedniej grubosci i HEB w poprzek na srodku od wienca do 1 heba i do drugiego i do drugiej strony sciany pod wieniec na poduszce. ma to sens jak dla mnie i pozniej sufit podwieszany.Druga opcja to burzenie od gory czyli w poprzek belek terriva robimy bruzde ale przekuwamy sie tylko do gornych drutów terrivy bez przecinania belek aby pod nimi przejsc zbrojeniem od wienca do wienca w poprzek belek jak wspomnialem, pozniej dwie bruzdu wzdluz garow terriwa aby powstala siatka lub os na wzror gry w kolko i krzyszyk, smieszne ale pewnie przez łzy wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beautyland 02.09.2017 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2017 zdjecia stropu: https://www.fotosik.pl/zdjecie/8e467241b80d965b https://www.fotosik.pl/zdjecie/66eb8a83480b04a0https://www.fotosik.pl/zdjecie/479aeae44311f1c0https://www.fotosik.pl/zdjecie/d3375abd3cc17d87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts