Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Znalazłem projekt, który bardzo mi się spodobał, jednak wiem, że nikt go jeszcze nie zbudował bo jest to całkiem nowy projekt i tutaj pojawiają się moje obawy.

Chciałbym Was prosić o ocenę tego projektu i sugestie co można by zmienić.

Szukam czegoś niedużego gdyż ma być to substytut mieszkania w bloku, a na nic większego raczej nie będzie mnie stać w najbliższej przyszłości :/

Ma być to dom dla dwóch osób. Może w przyszłości trzech.

Z góry dzięki za pomocne słowa :)

Pozdrawiam

P.S. Tutaj jeszcze link: http://projekty.lipinscy.pl/Royan/

Dom na wizualizacjach wygląda na bardzo elegancki, prosty i bez zbędnych udziwnień.

Minusem moim zdaniem jest przytłaczająca nieco ściana frontowa na prawo od drzwi. To jednak można zniwelować poprzez odpowiednie wykończenie.

Fajnie gdyby cały taras był zadaszony, a nie tylko do połowy.

Wewnątrz ciężko się do czegoś przyczepić. Dwa małe pokoje w tym jeden z "garderobą". Po takim metrażu raczej nikt nie spodziewa się wielkich pomieszczeń więc jest ok.

Zaczęła mnie zastanawiać jedna kwestia. Na stronie napisane jest że koszt ogrzewania tego domu przez rok to około 670 zł. Po pierwsze czy to możliwe? Po drugie jak sądzicie? jakie paliwo mieli na myśli projektanci? Bo nie znalazłem na ten temat żadnych informacji :/

Bezpieczniej jednak będzie mieć oprócz kominka inne źródło ogrzewania, które nie wymaga obsługi w razie np. zimowego wyjazdu. Muszę się w takim razie jeszcze zastanowić i zorientować w cenach takiego ogrzewania (mam na myśli ogrzewanie prądem) :)

• 3 weeks później...

Hej!

Widzę, że nie jestem jedyny, któremu w oko wpadł Royan. Szukam właśnie projektu niewielkiego domu dla trzyosobowej rodziny. Mamy trzy typy i z nich chcemy wybrać ten, który wybudujemy. W grę oprócz Royana wchodzą jeszcze Hobart - też od Lipińskich i Leda z IGN. Chcemy też żeby nasz dom był energooszczędny, więc wentylacja mechaniczna z rekuperatorem musi być. Do tego dobra izolacja. Zastanawiamy się nad kominkiem. Bo z jednej strony przy dobrze ocieplonym domu, można nawet nim grzać cały dom, ale z drugiej strony nie wiem czy to nie zbyt dużo roboty i czy nie zbyt kłopotliwe.

O! Fajnie, że ktoś jeszcze się zainteresował tym projektem. Co myślisz o rozkłdzie pomieszczeń w Royanie? Hobartowi też się przyglądałem. Jest nieco większy, a na wielkość pokoi nie wpływa to znacząco. Szacunkowe koszty wybudowania Hobarta są podobne do energooszczędnego Royana więc nie wiem czy się to opłaca.

Rozkład pomieszczeń w Royanie podoba nam się bardzo. W zasadzie nic byśmy nie zmieniali. Nasza sypialnia z garderobą, drugi pokój dla syna. Dom skrojony na miarę można powiedzieć :p Leda też by nam pasowała, zwłaszcza, że można połączyć 2 pokoje i mieć na prawdę sporą sypialnię. Jeszcze się zastanowimy. Royan jest mniejszy stąd mniejsza liczba pokoi, z jednej strony to minus, ale z drugiej nam miejsca wystarczy, a mniej metrów do ogrzania to więcej pieniędzy w portfelu :)

• 4 weeks później...
  • 5 months później...
  • 7 months później...
  • 8 months później...
Witam witam! Czy ktoś już wybudował dom według tego projektu? Ja właśnie zakupiłam projekt i jestem przeszczęśliwa! W końcu marzenia o własnym domu, ogródku, może niewielkim ale pełnym kwiatów, zacznie się realizować! Nie mam na działce gazu i teraz rozważam co lepiej, pompa ciepła, czy ekogroszek? A może jeszcze jakieś inne opcje? Co mi doradzicie?