wojciechdarski 25.01.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Witam! Znalazłem projekt, który bardzo mi się spodobał, jednak wiem, że nikt go jeszcze nie zbudował bo jest to całkiem nowy projekt i tutaj pojawiają się moje obawy. Chciałbym Was prosić o ocenę tego projektu i sugestie co można by zmienić. Szukam czegoś niedużego gdyż ma być to substytut mieszkania w bloku, a na nic większego raczej nie będzie mnie stać w najbliższej przyszłości :/ Ma być to dom dla dwóch osób. Może w przyszłości trzech. Z góry dzięki za pomocne słowa Pozdrawiam P.S. Tutaj jeszcze link: http://projekty.lipinscy.pl/Royan/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechdarski 29.01.2013 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Bardzo proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.01.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Bardzo fajny mikrus. Ogrzać go można spokojnie kominkiem z DGP. A jak się ma lenia to kabelki do wylewki. A można posiadać oba systemy i korzystać z nich kiedy przyjdzie ochota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 29.01.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Przyjrzałem się bliżej temu projektowi i dochodzę do wniosku że wymiary okien i suwanki są przesadzone przy tej wielkości pomieszczeń. Przy takich wymiarach będzie to największy udział w kosztach budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechdarski 30.01.2013 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Hmm, a jak sądzisz ile można by zaoszczędzić zmniejszając otwory okienne i ewentualnie rezygnując z suwanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gggrander 31.01.2013 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Wow! Jaki ładny domek! Szukałem czegoś takiego wcześniej. Najbardziej przypasowała Lucca, ale ten mi się bardziej podoba. No i jest energooszczędny, a to ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 02.02.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Hmm, a jak sądzisz ile można by zaoszczędzić zmniejszając otwory okienne i ewentualnie rezygnując z suwanki? z 10-20 tysięcy zł ( w zależności od rodzaju zastosowanych okien) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechdarski 03.02.2013 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 To zdecydowanie więcej niż myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Energetic 04.02.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Dom na wizualizacjach wygląda na bardzo elegancki, prosty i bez zbędnych udziwnień. Minusem moim zdaniem jest przytłaczająca nieco ściana frontowa na prawo od drzwi. To jednak można zniwelować poprzez odpowiednie wykończenie.Fajnie gdyby cały taras był zadaszony, a nie tylko do połowy.Wewnątrz ciężko się do czegoś przyczepić. Dwa małe pokoje w tym jeden z "garderobą". Po takim metrażu raczej nikt nie spodziewa się wielkich pomieszczeń więc jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechdarski 07.02.2013 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Zaczęła mnie zastanawiać jedna kwestia. Na stronie napisane jest że koszt ogrzewania tego domu przez rok to około 670 zł. Po pierwsze czy to możliwe? Po drugie jak sądzicie? jakie paliwo mieli na myśli projektanci? Bo nie znalazłem na ten temat żadnych informacji :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Energetic 11.02.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Jasne, że możliwe! Stosując zaproponowany przez firewall kominek z DGP to sądzę, że nawet może wynieść Cię to mniej Co do paliwa to przeważnie bierze się pod uwagę ogrzewanie gazem ziemnym, jednak nie znalazłem informacji na ten temat przy projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechdarski 18.02.2013 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Bezpieczniej jednak będzie mieć oprócz kominka inne źródło ogrzewania, które nie wymaga obsługi w razie np. zimowego wyjazdu. Muszę się w takim razie jeszcze zastanowić i zorientować w cenach takiego ogrzewania (mam na myśli ogrzewanie prądem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechdarski 19.02.2013 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 a macie jakieś uwagi co do rozkładu pomieszczeń? Wydaje się być sensowny, chyba że coś przeoczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tracz 10.03.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Hej! Widzę, że nie jestem jedyny, któremu w oko wpadł Royan. Szukam właśnie projektu niewielkiego domu dla trzyosobowej rodziny. Mamy trzy typy i z nich chcemy wybrać ten, który wybudujemy. W grę oprócz Royana wchodzą jeszcze Hobart - też od Lipińskich i Leda z IGN. Chcemy też żeby nasz dom był energooszczędny, więc wentylacja mechaniczna z rekuperatorem musi być. Do tego dobra izolacja. Zastanawiamy się nad kominkiem. Bo z jednej strony przy dobrze ocieplonym domu, można nawet nim grzać cały dom, ale z drugiej strony nie wiem czy to nie zbyt dużo roboty i czy nie zbyt kłopotliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechdarski 11.03.2013 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 O! Fajnie, że ktoś jeszcze się zainteresował tym projektem. Co myślisz o rozkłdzie pomieszczeń w Royanie? Hobartowi też się przyglądałem. Jest nieco większy, a na wielkość pokoi nie wpływa to znacząco. Szacunkowe koszty wybudowania Hobarta są podobne do energooszczędnego Royana więc nie wiem czy się to opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tracz 14.03.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Rozkład pomieszczeń w Royanie podoba nam się bardzo. W zasadzie nic byśmy nie zmieniali. Nasza sypialnia z garderobą, drugi pokój dla syna. Dom skrojony na miarę można powiedzieć Leda też by nam pasowała, zwłaszcza, że można połączyć 2 pokoje i mieć na prawdę sporą sypialnię. Jeszcze się zastanowimy. Royan jest mniejszy stąd mniejsza liczba pokoi, z jednej strony to minus, ale z drugiej nam miejsca wystarczy, a mniej metrów do ogrzania to więcej pieniędzy w portfelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojciechdarski 06.04.2013 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 No jeśli chodzi o wielkość to też nam zdecydowanie wystarczy. Nie jesteśmy entuzjastami sobotniego całodziennego sprzątania, więc im mniej pokoi (w ramach rozsądku) tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub.sosnik 01.10.2013 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2013 Hej! Czy któryś z Was ostatecznie zdecydował się na budowę? Co zmieniliście? Podoba mi się ten domek i w wersji z garażem pasowałby mi bardzo. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.cz 27.05.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Witam wszystkich. Widzę, że znalazłam entuzjastów projektu ROYAN. Mam pytanie do tych którzy wybrali jego drugą wersję http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Royan_II/#. Może ktoś coś doradzi, podpowie czy warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JNowak195 28.01.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Witam witam! Czy ktoś już wybudował dom według tego projektu? Ja właśnie zakupiłam projekt i jestem przeszczęśliwa! W końcu marzenia o własnym domu, ogródku, może niewielkim ale pełnym kwiatów, zacznie się realizować! Nie mam na działce gazu i teraz rozważam co lepiej, pompa ciepła, czy ekogroszek? A może jeszcze jakieś inne opcje? Co mi doradzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts