Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

WITAM

Po raz pierwszy na forum.

Interesuje mnie opinia użytkowników[tylko użytkowników ] gruntowych pomp ze wschodu o mocy 7 -11 kW.

Oraz porada jak kupić bezproblemowo w Chinach?

-Meeting MDS20D,MDS30D.

-Clitech CWR-08XB, CWR-12

-ewentualnie inne sprawdzone modele za ok 5 tys.

https://forum.murator.pl/topic/175673-gruntowa-pc-meetingclitech-opinie-u%C5%BCytkownik%C3%B3w/

WITAM

Po raz pierwszy na forum.

Interesuje mnie opinia użytkowników[tylko użytkowników ] gruntowych pomp ze wschodu o mocy 7 -11 kW.

Oraz porada jak kupić bezproblemowo w Chinach?

-Meeting MDS20D.

Z Chin jak z Chin, ale możesz także stąd .

Pompa 1123 Euro + 275 Euro wysylka do Polski. Możesz także odebrać pompę osobiście w Berlinie Odpada wtedy koszt wysyłki.

gruntowych pomp ze wschodu o mocy 7 -11 kW.

Zanim zdecydujesz się na konkretny model, wcześniej sprawdź, dla jakich temperatur pc osiąga podawaną moc i jaką ma dla temperatur B0W35. Czasem podawana na ulotce moc, to moc maksymalna dla temperatur np. B10W35, a dla B0W35 czyli dla rzeczywistych warunków pracy jest sporo mniejsza, np. podawana 7kW, a dla B0W35 tylko 5kW.

Zanim zdecydujesz się na konkretny model, wcześniej sprawdź, dla jakich temperatur pc osiąga podawaną moc i jaką ma dla temperatur B0W35. Czasem podawana na ulotce moc, to moc maksymalna dla temperatur np. B10W35, a dla B0W35 czyli dla rzeczywistych warunków pracy jest sporo mniejsza, np. podawana 7kW, a dla B0W35 tylko 5kW.

Ja tam nawet nie sprawdzałem , podeszłem do tematu tak: zapotrzebowanie na ciepło przy minus 18 , 3,5 kw zaokrągliłem do 4 kw , PC 7 kw MEETING,przyjąłem że z takich czy innych względów może mieć mniejszą moc , i teoretyczna 7 kw musi wystarczyć , zważywszy że -18*C w zachodniopomorskim to niebywała rzadkość.Oczywiście rwxw twoje podejście jest jak najbardziej słuszne, tak właśnie każdy to tego tematu musi podejść.

Ja tam nawet nie sprawdzałem , podeszłem do tematu tak: zapotrzebowanie na ciepło przy minus 18 , 3,5 kw zaokrągliłem do 4 kw , PC 7 kw MEETING,przyjąłem że z takich czy innych względów może mieć mniejszą moc , i teoretyczna 7 kw musi wystarczyć.

Jednak coś sprawdziłeś, choć na oko, ale zawsze. Przy takiej poprawce powinno być dobrze.

Proszę tylko o wypowiedzi związane z tematem.

Najlepiej użytkowników pomp lub osoby które osobiście sprowadziły gruntowe z Chin.

Opinie o własnych doświadczeniach [nie wywody teoretyków ]

Jakie opłaty w porcie?.

Czy możliwe zamówienie ,,pod drzwi''

Simluc proponujesz 1400 euro z wys-ok.-7kW.

Mam wstępną prop. ok-800 uds- w porcie Gdynia[ jakie inne opłaty -vat,cło..?.nie wiem]

Jbloch widzę że użytkujesz Meetinga 7 kW-[Panasonic- sprężarka?] jakie opinie,gdzie kupowałeś, ile zapłaciłeś?

Większe moce ok. 10 kW montowane na sprężarkach Copeland [Meeting i Clitech-?]

Mile widziane odpowiedzi na FM lub na priv.

Pompa ciepła głębinowa , ogrzewanie podłogowe, powierzchnia 500 m2 ( parter + I piętro), obiekt biurowo-socjalny, koszta prądu 30 PLN/dobę w tym komputery +oświetlenie żarówy energooszczędne + czajniki elektryczne każdy po 1800 W + 2 tostery ...W + 2 lodówki...W + odkurzacz 2000W raz dziennie pracujący przez pół godziny non-stop.

100% zabezpieczenia przez pompę na ogrzewanie temp. 21 - 22 * we wszystkich pomieszczeniach i ciepłą wodę ( 3 przysznice dla personelu działają przez 15 minut od 15-ej + 10 umywalek).

Całkowity koszt ( urządzenia, podłogówka+wykonawstwo ) 280.000,00 PLN brutto.

GAZ > Symulowany koszta zużycia mediów orzewanie + ciepła woda min. ok. 3000,00 PLN/m-c. Orientacyjny zysk w sezonie zimowym -gaz vs głębinowa pompa ciepła: 3000 PLN gaz - 900 PLN prąd = 2100 x 6 m-cy = 12 600 PLN ; 280.000,00 PLN : 12 600 PLN = w przybliżeniu 22 lata/tylko zimy zakłądając, że koszta gazu/cena m3 jak w 2012 roku co oczywiście w skali tego czasu nie jest możliwe.

Sami widzicie, że w sumie to tego prądu aż tyle nie powinno się liczyć do zysków cieplnych ale nie wiem ile ta pompa pobiera de facto prądu.

W każdym razie mam szansę dożyć do zamortyzowania się inwestycji :)

P.S. planowane zainstalowanie paneli fotowoltaicznych z przetwornicami prądu - koszt jeszcze nie znany bo w trakcie operatu technicznego i wyceny.

Pozdrawiam

Edytowane przez Charlie

zapomniałem dodać - w tej cenie rekuperator.

Koszty dodatkowe: okna drewniane 78 mm + szyby 0,7 ( ok. 200 m2 ) + montaż w ociepleniu, ocieplenie styro 20 cm, ściana z bloczków wapienno-piaskowych, dach płaski - blacha z płytą dociepleniową + wełna.

• 10 months później...
wyroby pompo-podobne produkowane przez GHAC w Chinach pod marką Meeting to w rzeczywistosci bardzo prymitywnie wykonane pompy. W 2012 roku na jednej w politechnik w Polsce były wykonywane testy kilku takich pomp dla importera z Hamburga Ost Sea GMBH. Celem takiego testu było uzyskanie dokumentacji TUV. Test wykazał całkowitą porażkę; pompy Meeting PW przy +7C/+35C osiągały COP w okolicach 2,16, pompy gruntowe przy 0C/+35C dochodziły do 2, 65. Importer wycofał się z wszelkich zamówień w Chinach, gdyż wyrób o takiej jakości sprzedawany w Niemczech spowodowałby jego bankructwo ze względu na ryzyko reklamacji. Dodatkowo Meeting stosuje najgorsze sprężarki kupowane w Chinach praktycznie po cenie złomu, kupowane wręcz na wagę, rotacyjne. Od 2010 r w UE itp. został zakazany gaz R22, w magazynach w Guangdong pozostało jak się określa ok 6 000 000 różnych sprężarek przeznaczonych dla gazu R22 czyli zakazanych, obecnie by wyzbyć się towaru na dużą skalę sprzedaje się je np. w Meetingu, ale napełnione innym gazem. Problem jest jeden, na 407,417,410,404 te spręzarki nie mają sprawności itp. Dyskusja i zachwalanie Meeting to w rzeczywistosci reklama. Panowie lepiej dajcie sobie spokój z tym bublem

Dodam jeszcze to co w innym poście;

Przykładowo Stiebel Eltron model WPL 13E PW COP przy 7/35 nie przekracza 2,24. To pompa, która ma wadę konstrukcji i obecnie nawet w Polsce toczą sie procesy o zwrot pięniędzy. Cena Stiebla obłędna. Znam Meetingi bdb, to jest prawdziwy klasyczny bubel, esencja chińskiej jakości z lat 90, prawdziwa klasyka tandety made in China. Pożary, pękające luty, zablokowane zawory rozprężne, zablokowane zawory 4 drogowe gazu, gaz z 3% ilością wody, hałas ponad 60dB, smród topiących się plastików od ciepła, itp. Jak chcecie to więcej ma maila, nawet kontakty do szczęśliwych posiadaczy Meetingów

ja rozumiem, że próbujecie sprzedawać Meetinga i reklamujecie go jako pseudo zadowoleni uzytkownicy. Tylko że prawdziwy np. posiadacz Meetinga nie miałby tyle czasu by pisać i pisac takie zachwyty o swojej pompie, zwykły użytkownik posiadający taką pompę marki MEETING cały swój wolny czas musiałby poświęcić na naprawy, pisanie reklamacji, pisanie pozwów do sądu, gaszenie pożaru, usuwanie awarii i pisałby tu po łacinie, nigdy po polsku , taki byłby zadowolony.