Darvex1988 25.01.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Witam;) Postawiłem Domek w Myślenicach ma 270m2 z garażem w piwnicy.Okna wstawione 3 szybowe bardzo dobreze ocieplone oraz bardzo dobra izolacja;) Mam dylemat pompa ciepła czy ogrzewanie gazem to który warto opłaca?Bardzo proszę pomoc mi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceslav 26.01.2013 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Masz GZ50 w drodze/dzialce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 26.01.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Witam!Dom stoi a Ty się zastanawiasz czym go ogrzewać?Późno!!!Jeśli trochę się orientujesz to raczej oczywiste. Pompa ciepła to duża inwestycja i nieco tańsza eksploatacja. Jak piszesz o dobrej izolacji, to nie dla wszystkich znaczy to samo. Warstwa 15 cm styropianu (0,40) na ścianach, to dla jednych grubo dla innych mało. Jeśli rzeczywiście dom bardzo dobrze ocieplony, to jak najtańsza inwestycja w system ogrzewania. Nawet prądem!Tylko najpierw wykonaj OZC, byś nie obudził się z ręką w nocniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceslav 27.01.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Moj dom tez juz stoi, a mimo to decyzja nie podjeta.Komin murowany zarowno do PC jak i do GZ50kond jest nie potrzebny, wiec nie ma sie co lamac.A ewentualne wprowadzenie DZ dla PC tez mam przemyslane bez kucia fundamentu czy chudziaka.Mimo to wybor jest trudny, GZ50kond to bardzo powazny konkurent dla PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Zrobić OZC i sprawdzić projektowe obciążenie cieplne, na jego podstawie dobrać urządzenia grzewcze (z użyciem instalatorów, niech je zaproponują), a później w oparciu o taryfy energetyczną i gazową zobaczyć, co wyjdzie drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ceslav 27.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 OZC zrobione. Rozmowy z instalatorami tez. Oni wlasnie prawie jednym glosem twierdza, ze jezeli jest GZ50, montowac kondensata.Kosztorysy tez sa za kondensatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.01.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Skoro tak, to wydaje mi się, że masz sprawę jasną. Szklana kula nie da Ci lepszej odpowiedzi, niż takie analizy. Jedyne, co jest w nich niewiadome, to prognozy wzrostu cen nośników energii -- ale to znów trudno zgadywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Warstwa 15 cm styropianu (0,40) na ścianach, to dla jednych grubo dla innych mało. Nawet znam takich co 15 cm to za grubo bo jak twierdzą styropian przemarza tylko do 7 cm czyli grubosć większa niż 10 cm to zbytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 28.01.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Nawet znam takich co 15 cm to za grubo bo jak twierdzą styropian przemarza tylko do 7 cm czyli grubosć większa niż 10 cm to zbytek A co przemarzanie ma do grubości styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.01.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 A co przemarzanie ma do grubości styropianu Nic, ale takie są wyobrażenia na ten temat pseudofachowców, to twierdzenie akurat słyszałem na budowie od murarza który tak przekonywał inwestora o bezsensowności ocieplania styropianem grubszym niz 10 cm. Po prostu rece opadają, ale na szczęscie nie ja będę płacił rachunki za ogrzewanie w tym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.01.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Na szczęście murarza -- też nie on, tylko inwestor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts