Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka - droższa czy tańsza?

Louder

Recommended Posts

Chyba trochę przesady jest w tym że to sprzęt na 4-6 lat, co prawda sam dopiero co kupiłem pralkę ale mam nadzieję, że popracuje trochę dłużej. Jedno wiem na pewno, że jak coś jest bardzo tanie to zazwyczaj jest też kiepskiej jakości, sam przyoszczędziłem na płycie kuchennej i po prawie roku użytkowania wygląda już bardzo kiepsko.

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba trochę przesady jest w tym że to sprzęt na 4-6 lat, co prawda sam dopiero co kupiłem pralkę ale mam nadzieję, że popracuje trochę dłużej. Jedno wiem na pewno, że jak coś jest bardzo tanie to zazwyczaj jest też kiepskiej jakości, sam przyoszczędziłem na płycie kuchennej i po prawie roku użytkowania wygląda już bardzo kiepsko.

a to była płyta typu gaz na szkle czy inox ?

Poprzednia pralka (MasterCook) wytrzymała mi prawie dekadę, obecna (Electrolux) mam nadzieję, że tyle samo wytrzyma. Choć sprzęt jest coraz tańszy i czasem warto kupić nową z innych względów niż nagła potrzeba, bo stara pralka właśnie zdechła.

• 2 weeks później...
nigdy nie wyznaję zasady, ze coś jest zawsze lepsze jak jest drogie ;p sama mam w domu mnóstwo tańszych rzeczy i już od kilku lat mi świetnie służą ;p a jeśli chodzi o pralkę to wszelkie bosha i electroluxa mogę Ci w ciemno polecić bo mam i od kilku lat jeszcze nie słyszałam nic o naprawach także wiesz ;p a ich koszt to granice 1000-1200zł jedna i druga ;p

Oczywiście że nie zawsze droższe znaczy lepsze. Natomiast te najtańsze modele sprzętu często nie mają wielu funkcji czy jakichś ulepszeń, przez co tańsza pralka może mieć mniej programów, być głośniejsze i mieć większy pobór energii i wody. Także ostatecznie taka "oszczędność" na cenie pralki może się później odbić. Także wybrałbym coś w średniej cenie, porządnej marki i w dobrej klasie oszczędności wody i prądu.

To moze tak, kasa przeznaczona na zakup do 4tys, szukam pralki i suszarki (moga stac obok siebie, nie potrzebny tzw. slupek,nie jestem ograniczony żadnym wymiarem) ,rodzina 3 osobowa ,małe dziecko czyli sporo prania plus alergia , oba sprzęty powinny byc oszczędne klasa A++ i zuzywac malo wodyy (szambo) co do programow : podstawowe czyli pranie bawelny lekko i bardzo zabrudzonej,tkaniny delikatne,welna,do szafy i bez zagniecen itp fajnie gdyby ktoras z poleconych miala funkcje parowe ......oczywiscie silnik invercyjny i moze ceramiczna grzalka .....

To moze tak, kasa przeznaczona na zakup do 4tys, szukam pralki i suszarki (moga stac obok siebie, nie potrzebny tzw. slupek,nie jestem ograniczony żadnym wymiarem) ,rodzina 3 osobowa ,małe dziecko czyli sporo prania plus alergia , oba sprzęty powinny byc oszczędne klasa A++ i zuzywac malo wodyy (szambo) co do programow : podstawowe czyli pranie bawelny lekko i bardzo zabrudzonej,tkaniny delikatne,welna,do szafy i bez zagniecen itp fajnie gdyby ktoras z poleconych miala funkcje parowe ......oczywiscie silnik invercyjny i moze ceramiczna grzalka .....

Witam. Poszukuję pralki w cenie ok 1200-1300zł. Mój wybór padł na dwa modele:

Samsung WF70F5E0W2W

Bosh WAE2047PPL

Którą byście polecili z tych dwóch lub może macie jakieś inne propozycję w tym przedziale cenowym?

Zakupu muszę dokonać do końca tygodnia.

Hmm... Bosch padł pamiętam przy drugim praniu, wybuchł kondensator, przyjechał serwisant, wymienił i chodzi już 17lat. samsunga niestety nie znam z doświadczenia. Mam też dobre zdanie o Aristonie.

Wybor padł na zestaw Boscha:

WAT 24340PL

WTW 85460PL

zakup przez strone bayzone.pl

Ja 9 lat temu zakupiłem do domu cały nowy komplet agd ..do Boscha..nie wiedziałem czym sie kierowac,ale doszedłem do wniosku ze jak narzędzia dosyć dobre to moze i pralki tez:)

Mam od Boscha zmywarkę,pralkę,lodówkę,kuchenke,odkurzacz i sokowirówkę:)..od 9 lat ani jednej awarii,wszystko smiga jak szalone a używane jest bardzo czesto (3 dzieci).

Jedynie przy zmywarce musiałem 2 razy wyczyscic filtr i 1 raz w pralce bo się wykałaczka wkeciła i zablokowało....ale te urządzenia mają zabezpieczenia i się nic nie zepsuło.Sprzet kuiony przez internet..na całosci wyszło kilkanascie dobrych stów taniej niż w skklepie stacjonarnym.Generalnie na swoim doświadczeniu polecam.

Jak kupuje pralkę,czy inne rzeczy typu AGD to raczej na pierwszym miejscu dowiaduję się o marce,akurat tą pralkę którą mam Siemens iQ 500 WM12Q461PL dostałam w prezencie od męża i trzyma się już ponad 7 lat i niczego nie wymieniałam...jedynie filtr był przeczyszczany,a co najważniejsze to cicho chodzi. Edytowane przez Elfir

Jak kupuje pralkę,czy inne rzeczy typu AGD to raczej na pierwszym miejscu dowiaduję się o marce,akurat tą pralkę którą mam SPAM dostałam w prezencie od męża i trzyma się już ponad 7 lat i niczego nie wymieniałam...jedynie filtr był przeczyszczany,a co najważniejsze to cicho chodzi.

3 posty i wszystkie ze spamerskimi linkami. Gratuluję.