fuxszyk 04.11.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Zalecam okulistę,albo szkołę i zaliczenie ponownie matematyki bo słabo z liczeniem.Gratuluję "inteligencji". Zalecam pisanie mniej tendencyjnych postów. Aha... spamerskie linki zniknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarosh 04.11.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Witam Pracowałem przy produkcji pralek w jednej z "markowej" korporacji. I moge stwierdzić że zarówno jak i pralki tak zmywarki i kuchenki etc niczym sie nie różnią pomiędzy brandami danej korporacji. Przepraszam różnią się nazwą. Dlatego kupowanie bosha, electroluxa, whirpoola ... tylko dla nazwy mija sie z celem. różnią się praktycznie panelem przednim . "bebechy" są takie same. Powiem więcej poszczególne modele bebechami niewiele się różnią ... mechanika jest dokładnie ta sama ( bęben, łożyska etc) różnią się programatorem który posiada więcej lub mniej programów. Osobieście używam 2 - słownie dwóch programów więc po co mi pralka która kosztuje 2000 więcej a ma możliwość prania butów zamszowych ze skóry lamy ... . Są pralki tzw low cost i te są zasadniczo podobne do tych ze średniego segmentu różnią się głownie poziomem wyciszenia ... a bajery że są oszczędniejsze i mają szesnaście AAAAAA to zabieg marketingowy. albo drobna "kreatywna księgowość" w liczeniu kW. Konkluzja nie ma sensu przepłacać ... pralka jak i inny sprzęt AGD jest liczona przez producenta na wytrzymanie minimum 600 cykli ... a potem może sie zepsuć . Jakbym kupował pralkę to zatrzymałbym sie w okolicach 1000 zł. No chyba że chce kupić pralkę na 10 lat albo i więcej to kupiłbym Miele ale oni mają inną politykę produkcji .... nie tną tak kosztów jak reszta świata . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 05.11.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 rzeczowo ujęte , dopisze tylkojak 1000 ,00 wydać to lepiej Miele używaną mam taka od 5lat -babcia 18 letnia- i jest super ,obok stoi 2 letnia elektrolux i skacze , bulgocze a w Miele ciszaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina75 07.11.2014 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Zalecam pisanie mniej tendencyjnych postów. Aha... spamerskie linki zniknęły. Akurat ani mnie to ziębi ani grzeje,a jedynie zniesmacza jak traktuje się tutaj użytkowników oczerniając ich nie mając najmniejszych do tego powodów.Zniżać się do tak niskiej kultury nie zamierzam,dlatego kończę te dysputę.Ktoś musi być mądrzejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekppp 11.11.2014 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 mam podobną opinię co do pralek więcej niż 1000zł bym nie dał. U mnie w domu jak rodzice kupowali pralkę (jeszcze do tego używaną) płacili niecałe 400zł. Pralka działa, żeby Was nie skłamać, już chyba ponad 6 lat bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 11.11.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 Różnią się sprzęty Miele. Może jeszcze jakieś Szwajcarskie produkty są w miarę porządnie wykonane (lodówki, ekspresy). Pozostałe marki są ze trzy półki niżej, nie tylko cenowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 12.11.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 mam podobną opinię co do pralek więcej niż 1000zł bym nie dał. U mnie w domu jak rodzice kupowali pralkę (jeszcze do tego używaną) płacili niecałe 400zł. Pralka działa, żeby Was nie skłamać, już chyba ponad 6 lat bez zarzutu. I masz bardzo dobrą opinie bo pralki za 800-1000 zł od tych za 1000-2000 zł różnią się tylko ilością funkcji które tak naprawdę się nie przydają ale sporo ludzi myśli że jak da za pralkę 1500-2000 zł to im się opłaci bo dłużej wytrzyma. Nawet jeśli taka pralka dłużej wytrzyma to na pewno nie tyle co dwie za mniej niż tysiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
love_home 12.11.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Ja mam Samsung Eco Buble 8 kg za około 1400 zł nowa z proszkami w prezencie, dużo znajomych ma takie i dla mnie dobry wybór na razie za taką niską cenę. Nie skacze, nie buczy, ma 15 minutowe prania. Zgodzę się absolutnie, że na pralkę nie warto wyrzucać dużych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasio81 12.11.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 ja mam amikę juz kilka lat i śmiga, często mnie śmieszy to jak ludzie dają sie nabierać na niby droższe produkty, aich żywotność często poniżej przeciętnej, nie bądzcie próżniakami, bo widzę że to choroba XXI wieku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bazyli.michalak 14.11.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 ja tez mam amice 10 letnią i jakos mi działa poprawnie, jedynie był w niej zmieniany programator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 11.12.2014 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam, zastanawiam się która pralka może być lepsza WLG20265PL czy WF60 F4E3 WOW. Zależy mi na jak najmniejszej głębokości pralki i na tym żeby była w miarę cicha. Na co zwrócić uwagę ? W pierwszej jest grzałka niklowana w drugiej ceramiczna ? Jakie programy i funkcje sa przyadatne ? A może inny model ? Pralka maksymalnie do 1300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amelia.lenk 14.12.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 pytanie powinno brzmieć: "Stara" z prdukcji kiedy jeszcze liczyła się jakość i trwałość czy "Nowa", która tuż po okresie gwarancji nadaje się na złom... ja osobiście posiadam lodówkę niemieckiej marki, mało znana, b stara, kupiona z drugiej ręki, mam ją już 4 rok i nic się jeszcze w niej nie zepsuło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Optymista ZG 04.01.2015 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Witam pozwalam sobie zamieścić tutaj mój post z innego tematu na forum muratora, być może komuś te informacje się przydadzą: Znalazłem się na tym forum, bo chciałem zapoznać się z opiniami innych użytkowników, a także porównać je ze swoją, aby podjąć decyzję. Z pewnością, biorąc pod uwagę własne doświadczenia polecam pralki Beko. Mój model w obecnym mieszkaniu służy mi 10 lat i ani razu nie był serwisowany. Dodatkowym atutem firmy beko jest fakt, że udostępnia ona na stronie internetowej części zamienne (z resztą nie drogie), dzięki czemu wymiana (zwłaszcza dla domowych majsterkowiczów) staje się wygodniejsza i szybsza. Oto dlaczego uważam, że pralki Beko watro kupić: Po pierwsze - im mniej wyświetlaczy cyfrowych, zaawansowanej elektroniki tym lepiej. Pralka ma przede wszystkim prać, nie musi być telewizorem, ani mieć kolorowych lampek. Od wielkości wyświetlacza nie zmienia się jakość prania. Osobiście nie potrzebuję 20 programów do prania, skoro w praktyce wykorzystuje 3, a jedynym wyjątkiem może być uznany program antyalergiczny lub funkcja pupil. Za rozsądne pieniądze dostaję sprzęt średniej klasy, mało awaryjny z funkcjami niezbędnymi do codziennego prania. Istotne dla kosztów związanych z serwisem pralek jest możliwość wymiany łożysk bez potrzeby zakupu całego zespołu piorącego. Tym, którzy spotkali się z taka usterka nie muszę tłumaczyć, jaka to jest różnica, natomiast pozostałym czytelnikom zwrócę uwagę, aby kupując pralkę, zaglądali "pod spód" i upewniali się, czy pojemnik, w którym osadzony jest bęben (pojemnik ten jest przeważnie z plastiku) jest skręcany. Jeżeli nie widać śrub, natomiast szef na plastikowym zbiorniku jest termicznie zgrzany oznacza to skomplikowany proces wymiany, lub też konieczność wymiany całego zespołu piorącego na nowy. Oczywiście również Beko posiada modele z nierozbieralnym zbiornikiem, dlatego też przy zakupie obojętnie jakiej pralki polecam tam zajrzeć. Pozdrawiam P.S. Mój obecny model pralki, to nieprodukowane już WM 2506 D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adzia73 09.01.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Moja obecna pralka Bosch ma 19 lat i nadal działa ale nie podobają mi się rezultaty jej prania, pranie jest szarawe i mimo dodania płynu do płukania niezbyt miłe w dotyku. Wodę w domu mam ok, środki używane do prania też więc to chyba wina pralki? Doradźcie jaką pralkę wybrać. Podobają mi się trzy modele i nie wiem, który wybrać jaka firma lepsza? 1. LG F-10B8QD około 1260 zł lub LG F-10B9QD bez wyświetlacza ale różnica w cenie jest nie duża 2. Indesit XWSE 71283X WWGG PL około 1300 zł - trochę mnie przeraża głośność 3. może jakiś Whirlpool ? W pralce zależy mi na tym żeby nie wyła miała funkcjonalne programy np. do odświeżania, 7 kg - chciałabym w niej spokojnie wyprać koc co leży na łóżku, była oszczędna i nie kosztowała majątku. Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiraa 09.01.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ja bym jednak na pralce nie oszczedzała. Tak czy siak nie jest to tan isprzęt więc lepiej dorzucić te 200 zł a mieć pewność, że pralka popracuje naprawdę kilka ładnych lat. Bo inaczej szybko trzeba będzie kupować kolejną, a to przecież kolejny wydatek, a w efekcie żadna oszczędność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holmes12 13.01.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Oszczędzać nie warto, ale można się również zastanowić nad pralko suszarką.19 lat dla pralki to ładny wiek. Na pewno warto wymienić na nowszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankel22 18.01.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Raczej droższą kupić i nie mieć potem problemu na dłuższy czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osika2 19.01.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Ja jestem zdania, że lepiej kupić tańczą pralkę. Obecne pralki wytrzymują 5-7 lat czyli tyle ile mają gwarancji, a potem nawet nie opłaca się ich naprawiać. Dzisiejszy sprzęt to nie ten sam co 20 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marysia Ro 21.01.2015 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Ja mam pralkę do zabudowy BEKO WMI 71242. Na razie pranie było zrobione tylko dwa razy, więc za wiele nie mogę powiedzieć. Natomiast długo się zastanawiałam, jaką pralkę wybrać i mimo że Beko było najtańsze, to jednak funkcji ma bardzo dużo i chyba przewyższa droższe modele innych producentów. Mama użytkuje Beko od pół roku i jest bardzo zadowolona, choć miała obawy co do tej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slay75 29.01.2015 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Ostatnio zakupiłem sobie watomierz i podłączyłem go do mojej pralki BOSCH Serie 6 Avantixx 8 VarioPerfect WAQ 28461 zakupionej na początki 2014r.Po kilku praniach koszt zużytej energii elektrycznej, w zależności od ustawionego programu, temperatury, obrotów, oscyluje między 0,40-0,75gr na jedno pranie. Jest to koszt samego prądu bez wody i chemii. Poniżej film z pomiaru. http://youtu.be/TEYpmuymVcs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts