Doradca komfortu 30.10.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Ja uważam,że lepiej zainwestować te 1300 zł i mieć niby dobrą pralkę, ewentualnie jakieś stare pralki Boscha, te to dobrze chodziły .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 02.11.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 Pralki za 700-900 zł od tych za 1-2 tyś różnią się tylko funkcjami i parametrami także przed kupnem trzeba przeliczyć czy to ile mniej wody i prądu zużyje ta droższa zwróci się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata L. 04.11.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Dwukrotnie mieliśmy pralkę Polara: pierwsza działała chyba ze 13 lat (choć ostatnie dwa bez wirowania, ale nie było kasy na nową), a druga - cztery. Z czego trzy po wymianie łożysk, co oznaczało wymianę całego bębna. Przez ostatni rok pralka wyła jak odrzutowiec, ale fachowcy nie widzieli problemu. Gwarancja się skończyła i postawiliśmy kupić pralkę, w której można byłoby wymienić same łożyska. W trzech trójmiejskich marketach z AGD usłyszeliśmy to samo: już się takich nie produkuje. A ile wytrzymają łożyska w tych nierozbieralnych bębnach? Ano - średnio 5 lat. W związku z tym kupiliśmy Miele, taką prawie najtańszą (jedyny bajer, to bęben typu "plaster miodu", żeby swetry się nie mechaciły - polecam) za ok. 3700. Sprzedawca zapewniał, że na niemieckich statkach pracują po 20 lat. A że mieliśmy już bezawaryjny odkurzacz tej marki... więc od 4 lat z czystym sumieniem mogę polecać ich niemiecką solidność. Oba sprzęty ciche, bez zbędnych bajerów, proste w obsłudze, nigdy nie miały najmniejszych awarii. Pralka ma pojemność 6 kg, co dla naszej trójki w zupełności wystarcza, pełen zakres temperatur, możliwość własnego programowania, do 1300 obrotów przy wirowaniu, automatykę wagową, pięknie dopiera przy niskich temperaturach. Zużywam znacznie mniej proszku i "zmiękczaczy" niż przy Polarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hal9 04.11.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Przyzwoita pralka (np Bosch) ok 1200zł. Miele ok 4000zł.Nie widzę szansy na zwrot z inwestycji w Miele. Ta przyzwoita musiałaby mi się zepsuć co najmniej 3 razy i to tak kompletnie - wtedy dopiero wyjdę na zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek2005 04.11.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2013 Pralki za 700-900 zł od tych za 1-2 tyś różnią się tylko funkcjami i parametrami także przed kupnem trzeba przeliczyć czy to ile mniej wody i prądu zużyje ta droższa zwróci się. inwestowanie w parametry też się nie zwróci różnica między pralką z jednym + a taką z dwoma czy trzema to kilkanaście złotych rocznie wg mnie kryteria wybory właściwej to: - jakość prania ( opinie w necie i znajomych ) - awaryjność, długowieczność ( j.w.) - cena - dodatkowe funkcje, programy ( mają być takie co będą używane a nie pełno różnych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 05.11.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2013 Ja mam już 3 rok Polara i jedyna awaria jaka była to po 2 latach pasek klinowy który się ślizgał,ale założyłem go na drugą stronę i jest dobrze a u moich dziadków którzy piorą dużo mniej Pralka polara padła na łożyska właśnie po trzech latach(Niecałych).Jakość prania to chyba wszystkie,nawet najtańsze mają w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasylwek 05.12.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Zachęcona pozytywnymi opiniami Bayzone.pl zdecydowałam się kupić pralkę firmy Hotpoint-Ariston.I teraz moje pytanie do osób zorientowanych w temacie: czym różnią się wymienione przeze mnie modele:Hotpoint-Ariston AQ83F 29 EU oraz Hotpoint-Ariston AQ83D 29 EU/B.To nie jest tak, ze nie porównywałam, ale niestety nie widzę tych różnic za bardzo , no poza głębokością, jedna ma 55,1, a druga 61,6 cm. Czy to by było na tyle różnic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bayzone_pl 07.12.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 Zachęcona pozytywnymi opiniami Bayzone.pl zdecydowałam się kupić pralkę firmy Hotpoint-Ariston. I teraz moje pytanie do osób zorientowanych w temacie: czym różnią się wymienione przeze mnie modele: Hotpoint-Ariston AQ83F 29 EU oraz Hotpoint-Ariston AQ83D 29 EU/B. To nie jest tak, ze nie porównywałam, ale niestety nie widzę tych różnic za bardzo , no poza głębokością, jedna ma 55,1, a druga 61,6 cm. Czy to by było na tyle różnic? nie powinny się różnić głębokością tylko panelem sterującym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marianna34 16.12.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 ja lubię pralki, które nie mają zbyt dużo programów, miałam taką z nadmiarem programów whirlpoola i tak z nich nie korzystałam, zepsuła się po 5 latach, teraz mam prostą i jestem bardziej zadowolona (elektrolux jeżeli ma to jakieś znacznenie, ale wydaje mi się że marka w takich masowych sprzętach nie ma) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AngelEye 18.12.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 No my jednak obstajemy przy zakupie czegoś tańszego. Mieliśmy przez lata niedrogą pralkę i działała, teraz też mamy nadzieję kupić za mniejszą sumę sprzęt, który nie będzie szczególnie awaryjny. To chyba możliwe, co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Humadi 19.12.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 No my jednak obstajemy przy zakupie czegoś tańszego. Mieliśmy przez lata niedrogą pralkę i działała, teraz też mamy nadzieję kupić za mniejszą sumę sprzęt, który nie będzie szczególnie awaryjny. To chyba możliwe, co nie? Oczywiście, że jest możliwe. Ja np. ostatnio kupowałem pralkę firmy na B. (nie chcę zostać tutaj posądzony o jakiekolwiek działania reklamowe ) i dałem za praleczkę 799 zł i to przy dzisiejszych cenach i osiągnięciach techniki to chyba jest sukces. Fakt, nie ma może wyświetlacza, nie podaje mi godziny ani postępu prania, aktualnej temperatury wody i nie ma Androida (), nie ma 100 różnych programów do różnej odzieży, ale robi to co powinna pralka robić czyli, mam nadzieję, że tu nikogo nie zaskoczę, pierze, a jej obsługi nauczyłem się w godzinę, co przy moim podejściu do wykonywania prania wszelkiego rodzaju jest niebywałym sukcesem (tak twierdzi małżonka:P). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuxszyk 28.12.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 Witam serdecznie,szukam pralki, która robi swoje:- otwierana z boku- duża- energooszczędna- nie rozpadnie się zaraz po 2 latach gwarancji (obecny Bosch robi swoje już 9 lat)- cena 1500-2000plnZastanawiam się czy jest sens dokupować dodatkową gwarancję (dokupiłem do 5 lat w sklepie "nie dla idiotów" na zmywarkę Bosch).W domu będziemy mieć oddzielnie suszarkę. Możecie coś polecić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 05.01.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2014 Właśnie policzyłam, moja pralka Ariston działa bez zarzutu od 10 lat a jest starsza jeszcze o rok (kupiłam ją jako model z ekspozycji). Właśnie zaliczyła pierwszą małą awarię, która umowliwiała co prawda pranie, ale postawnowiliśmy naprawić (koszt ok 200 zł, głównie ze względu na 2xdojazd serwisu). Do nowego domu już jej nie zabiorę, więc szukam czegoś równie wytrzymałego w cenie do 2.000 zł max. - czy ktoś jeszce produkuje sprzęty równie długowieczne? W domu będzie też suszarka, więc niekoniecznie potrzebuję funkcje 1300 obr. czy pranie bez zagnieceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 06.01.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Według mnie jeśli nie zależy ci na jakiś skomplikowanych funkcjach to kup najtańszą pralkę jaka jest(Chyba 600-700zł),wtedy z 2 tyś zostanie ci jeszcze 1300zł na kolejne dwie pralki gdy pierwsza się zepsuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fajna kobieta 06.01.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Mam Whirpoola 6 zmysł juz ponad 11 lat i jeszcze nigdy nie była w naprawie.Chodzi bez zarzutu.Chyba juz ich nie produkują.Chciałabym do nowego domu kupić juz jakaś inna nowa ale ta cholera działa i maź mówi ze nie ma mowy o nowej stary poczciwy Whirpool przeprowadza sie z nami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 07.01.2014 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Właśnie policzyłam, moja pralka Ariston działa bez zarzutu od 10 lat a jest starsza jeszcze o rok (kupiłam ją jako model z ekspozycji). Właśnie zaliczyła pierwszą małą awarię, która umowliwiała co prawda pranie, ale postawnowiliśmy naprawić (koszt ok 200 zł, głównie ze względu na 2xdojazd serwisu). Do nowego domu już jej nie zabiorę, więc szukam czegoś równie wytrzymałego w cenie do 2.000 zł max. - czy ktoś jeszce produkuje sprzęty równie długowieczne? W domu będzie też suszarka, więc niekoniecznie potrzebuję funkcje 1300 obr. czy pranie bez zagnieceń. bettka, jesli masz na mysli zakup pralki o nizszych obrotach to bym raczej odradzala. Sama uzytkuje suszarke juz od wielu lat i czym wyzsze obroty pralki / lepsze odwirowanie wody / tym lepiej dla suszarki, szybciej wysuszy pranie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 07.01.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Bettka, miałam ten sam problem 1.5 roku temu.Mój stary tani Indesit wciąz pierze juz 10 rok bez żadnej naprawy.Oddałam go 1.5 roku temu, a sobie kupiłam siemensa w promocji za 1100zł z 7kg bebnem - model WM12E47APL. Mam nadzieję, że pociągnie tyle samo. Zgadzam się z dusiek, że im wyzsze obroty pralki tym tansza w eksploatacji będzie suszarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sniper 07.01.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Bettka Zgadzam się z dusiek, że im wyzsze obroty pralki tym tansza w eksploatacji będzie suszarka. Ale za to droższe prasowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sheenaz1719505693 07.01.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Sniper, a kto prasuje ubrania po wyjęciu z suszarki Suszarka = suszarka i żelazko w jednym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiek 07.01.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Ale za to droższe prasowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts