Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka - droższa czy tańsza?

Louder

Recommended Posts

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem 1000-1200 zł za pralkę to wcale nie tak dużo, a w tej cenie można znaleźć wiele dobrych modeli. Też myślę o wymianie sprzętu, na razie przeglądam głównie strony internetowe i wpadły mi w oko pralki LG http://www.niezawodnepralki.pl/pralki-na-start/ 5-6 kg wsadu i 1000-1200 obrotów w zupełności mi wystarczą. Mają też długi okres gwarancyjny, co jest dla mnie istotne.

Ja mam pralko suszarkę electrolux-a i nie wyobrażam sobię, żeby nie prasować rzeczy po suszarce typu koszula. Spodnie t-shirty zimą jeszcze, ale wyjściowe rzeczy i tak trzeba podprasować.

FSOPOLONEZ, nie dziwię ci się. Ja gdyby miała pralko-suszarkę tez bym prasowala.

Pralko-suszarka to kompletnie inny produkt niż samodzielna suszarka bębnowa - nie ma co porównywać.

Ubrania z pralko-suszarki nie będą tak miękkie i niewygniecione jak z suszarki.

A mnie prasowanie uspokaja....dlatego nie chcę suszarki.:no:

Oszolom, może byś przyjęła w celu jeszcze większego i lepszego Twojego uspokojenia ze dwie tony mojego prasowania ;) w zamian mogę umyć okna tudzież skosić trawę w ogrodzie ( oczywiście wiosną) :)

jak ja nie cierpię prasowania ... :(

Nie znoszę prasować więc kupiłam suszarkę :)

Nie prasuję wielu rzeczy, wyjmuję "na ciepło" z suszarki , wygładzam dłońmi, składam i ...pakuję do szafy. Koszule (nosimy bardzo rzadko) suszę na programie "koszule", przeprasowanie ich zajmuje całe 2 min.

Z pralek polecam Boscha - cicha, ma dobre obroty przy wirowaniu, dopiera w niskich temperaturach no i w razie "w" maja bardzo dobry serwis.

Tylko że jak Bosch się zepsuje poza gwarancją to serwis nic nie zrobi bo części są tak drogie że nie opłaca się naprawiać,miałem tak ze zmywarką ale fachowiec mówił że z pralkami jest tak samo.

Używał ktoś może niemieckiego proszku Gallus?

Na allegro można go kupić w cenie 30zł za 10kg tylko trochę boję się czy to nie jest podejrzanie tanio.

Sniper, a kto prasuje ubrania po wyjęciu z suszarki :)

Suszarka = suszarka i żelazko w jednym :)

Ubrania już po samym praniu są pomięte. Po suszeniu są tylko suche, ale nadal pomięte. Jeśli mówimy o skarpetach, to owszem - nie trzeba ich prasować. Ale pomiętej koszuli czy t-shirta bym nie założył.

Ja mam pralko suszarkę electrolux-a i nie wyobrażam sobię, żeby nie prasować rzeczy po suszarce typu koszula. Spodnie t-shirty zimą jeszcze, ale wyjściowe rzeczy i tak trzeba podprasować.

Mam chyba model niższą, ale sprawuje się dobrze. Fakt nie ma opcji żeby koszulę wizytową włożyć po takim praniu, natomiast resztę ciuchów codziennego użytku jak najbardziej. T-shirty, jeansy wyglądają przyzwoicie. No chyba, że ktoś lubi na kancik.

Odnoszę wrażenie, że pojawiło się sporo postów osób, które auta też kupują "jedynie słuszne" - tzn. używane.

Nie zauważyłem problemu - wyższe obroty = wygniecione pranie.

Nie muszę sobie podbudowywać swojego ego, więc nie twierdzę,że najlepsza pralka to ta najtańsza.

Lubię tą którą mam, a że nie najtańsza - trudno, stać mnie, będę z tym jakoś żyć i chociaż pierze zwykle na 1400 obr/min jakoś nie zauważyłem aby pranie było pomięte, a tylko jedynie , że bardziej suche jest.

• 1 month później...
ja wychodzę z założenia że na sprzętach nie ma co oszczędzać bo w końcu kupuje się na przynajmniej 10 lat, jak mam teraz oszczędzić 300 zł a potem za kilka lat kupić nową pralkę to wolę wydać teraz więcej i mieć coś dobrego. Oczywiście wszystko z umiarem, jak dla mnie 2 tys to jest maks jaki bym wydał na pralkę i w tej cenie spokojnie można znaleźć coś sensownego, ja mam LG i mam nadzieję, że mi długo posłuży, moi rodzice mają whirlpoola i też są zadowoleni

Nie ma co oszczędzać tak ale są pewne granice rozsądku, mam od dwóch lat pralkosuszarkę kosztowała ponad 3x więcej od zwykłej pralki i czy jestem jakoś zadowolony pralka jak pralka a z suszarki korzysta się jak naprawdę trzeba i cudów nie ma, bez prasowania się nie obejdzie, pralka przepracuje jeszcze z 2 lata i na złom bo serwisy naprawiają jedną część a druga się psuje tak jest teraz ze wszystkim.

matron - a jaką masz pralko-suszarkę?

mpbud - za 2 tys to spokojnie można kupić przynajmniej z tego co widzę w sklepach, moja to chyba jakieś 1,7 zł kosztowała. Patrzyliśmy żeby była energooszczędna bo jednak sporo pierzemy więc wybraliśmy klasy A+++, jest cicha, poprzednia tak tłukła że jak się coś na niej położyło to przy wirowaniu już wszystko było na podłodze, nie pomogły nawet te podkłady wyciszające pod nią :/, często pierzemy w zimnej wodzie albo w temp 20 stopni i ładnie dopiera a też na tym się trochę prądu mniej zużyje, z innych przydatnych bajerów to ma wykrywanie wielkoci załadunku i dostosowywanie długości prania i ilości wody

• 5 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...