PanTadeusz 26.01.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Witam serdecznie, Piszę gdyż mam pytania. Lecz na wstępie przedstawię sytuację w jakiej się znajduje. Mieszkam w ponad stuletnim domu wielorodzinnym (mała kamieniczka) w Poznaniu. Teren na którym stoi dom jest czymś w rodzaju gliny (podmokły). Od kilku lat toczymy walkę z wilgocią przede wszystkim na parterze ale od tej zimy nawet na 1 piętrze! 3 lata temu dokonaliśmy gruntownego remontu mieszkania, w którym mieszkamy na pierwszym piętrze. Przez wiele lat na ścianach znajdowały się tapety. Jednakże po wielu latach dokonaliśmy upragnionych zmian i zamiast tego ściany zostały wygipsowane. Stare deski na legarach zostały zerwane a na to poszły płyty OSB 22mm (o ile się teraz nie mylę). Jako że dom był budowany ponad 100 lat temu jego plan był bardzo prosty. pokoje - kuchnia. Zaplanowałem układ ścian gipsowych etc. Wszystko było dobrze do tej zimy! Otóż ściana, która znajduje się przy wjeździe do domu jest odkryta(szczytowa- jedyna taka),nieogrzewana- nie dochodzi do niej słonće ze względu na układ jaki jest w przejeździe między domami stoją często kałuże jest mokro. W mieszkaniu mam okna plastikowe, panele. Na oknach skrapla się woda, często wietrzymy mieszkanie. A wilgoć i tak jest. Wymyśliłem sobie że dobrze by było w przejeździe między domami osuszyć dom(jakoś zaizolować) i wylać cały przejazd nawierzchnią, która nie przepuszcza wody(macie jakieś pomysły co to za nawierzchnia mogła by być??) całość byłaby pod kątem by woda mogła spływać do kanału który byłby w tej nawierzchni a woda spływała by do kanału nie dostając się do ścian! Myślę co zrobić na piętrze gdzie mieszkam jeśli ściana ma małe szanse na wyschnięcie, a jeśli nie wyschnie to nie ocieplę tej ściany bo będzie większy GRZYB! Czytałem o osuszaczach powietrza ale czy to coś da? Z pewnością jest to ważny element tej całej układanki ale sam osuszacz raczej nie pomoże no nie? Czekam na wasze sugestie i propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 27.01.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 z ta wilogocia to nieco dziene. Ja u siebie mialem do 50 cm powyzej podlogi w piwnicy, ale obecnie mam chyab juz spokoj:) wiec do pierszego pietra to chyba niemozliwoe. Pokaż foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 10.02.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2013 Podejrzewam brak izolacji poziomej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts