Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pieca prosze pomóżcie!!!

pawel-driver

Recommended Posts

Witam wszystkich jestem na etapie wyboru kotła co i mam kompletny mętlik w głowie, co hurtownia to inny piec polecają.

Powierzchnia do ogrzania nieduża-80m2 chciałbym piec uniwersalny z dmuchawą i sterownikem. Znalazłem w dobrej cenie piec który ma wszystkie funkcje które mnie interesują (UKS-NS MINI) ale nigdzie nie mogę znaleźć opinii o tej firmie a jest to firma BRASTAL. Prosze o opinie wszystkich przeglądających mój temat

styczności nie miałem ale jak ty chcesz grzać obiekcik o powierzchni 80m2 kociołkiem o mocy w namniejszym modelu 19KW to życzę powodzenia

będziesz kisił opał przez cały sezon.

na taką powierzchnię maksymalnie 10KW jak nie ocieplone a jak ocieplone to jeszcze mniej.

szukaj dalej i mniejszego

wreszcie jakaś odezwa, dzięki panowie, właśnie dlatego napisałem ten post bo powiem szczerze że jeśli chodzi o hydraulike to jestem laikem a co hurtownia to inne typy i mam taki mętlik w głowie ze sam nie wiem co wybrać. Troche czytałem na forum o piecach i byłbym skłonny ku piecowi z dolnym spalaniem ale kompletnie nie mam pojęcia które firmy brać pod uwage, hydraulik powiedział mi tylko że piec ma być 1 lub 1.1 a że co do firmy musze sam zdecydować dlatego proszę Panowie pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ja na Twoim miejscu do tak małego mieszkanka szukałbym innego rozwiązania niż węgiel

jeśli masz gaz to bez zastanowienia bym w to uderzył. pozostaje pytanie o ocieplenie i zapotzrebowanie na ciepło. warto by wiedzieć ile energii potrzeba by to ogrzać, najmniejszy kociołek z podajnikiem jaki możesz zamówić ma 7KW- więcej bym nie brał bo będzie to marnowanie pieniędzy na każdym etapie inwestycji zarówno w momencie zakupu jak poźniejszego użytkowania.

życzę mądrego wyboru

niestety możliwiosci podłączenia gazu nie mam, jeśli chodzi o kocioł z podajnikiem też odpada(bardzo mała kotłownia) pozostaje zwykły piec, tylko jaki???? jakiej firmy i czy dolnego spalania. Powierzchnia do ogrzania to ok 80m w tym ok 25m podłogówki, 6 grzejników aluminiowych, 1 grzejnik drabinkowy i bojler dwupłaszczowy 120l

kociołek o którym piszę ma szerokość 1170mm +400mm wolnego miejsca na obsługę, głębokość 820mm lub 620mm w zależności od sposobu montażu czopucha, myślę że to nawet do bardzo małej kotłowni wejdzie

warto pomyśleć i mieć potem komfort w postaci nie biegania do kotłowni codziennie

kociołek o którym piszę ma szerokość 1170mm +400mm wolnego miejsca na obsługę, głębokość 820mm lub 620mm w zależności od sposobu montażu czopucha, myślę że to nawet do bardzo małej kotłowni wejdzie

warto pomyśleć i mieć potem komfort w postaci nie biegania do kotłowni codziennie

popieram, dodatkowo może pacować z niższą mocą niż dolniak, co wiąże się z oszczędnością opału

Napisz czym chcesz palić , jakie masz ocieplenie domu i jaki komin bo ten kociołek nadaje się do gorszego jakościowo węgla , miału i drzewa prosto z lasu . Mając doświadczenie z kociołkiem dolnego i górnego spalania to do spalania dobrego węgla i sezonowanego drewna tylko dolniak . Małe kociołki ma w ofercie chyba jeszcze Zgoda Wieprz .

Pomijając pomysł pchania kotła na węgiel do tak małego domu zapytam. Jest miejsce na bufor?

w kolejnym wątku zapytam. Umiesz czytać??? Bo coraz bardziej jestem przekonany, ze jednak nie. Przecież kolega pisze, że ma BARDZO MAŁĄ kotłownię, a Ty tu z buforem wyjeżdżasz. Daj se na wstrzymanie, bo oprócz nabijania postów, nic nie wnosisz do dyskusji.

Kolego, tak jak poprzednicy pisali, kociołek o jak najmniejszej mocy. U mnie kotłownia 6m2 i spoko sie zmieścił piec z podajnikiem, zbiornik stojący CWU 200L, komoda na słoiki, szafka na jakieś pierdoły stojąca, nad drzwiami szafka wisząca i jeszcze w rogu mam malutki składzik na 10-15 worków opału. Styka.