pawel-driver 26.01.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Witam wszystkich jestem na etapie wyboru kotła co i mam kompletny mętlik w głowie, co hurtownia to inny piec polecają.Powierzchnia do ogrzania nieduża-80m2 chciałbym piec uniwersalny z dmuchawą i sterownikem. Znalazłem w dobrej cenie piec który ma wszystkie funkcje które mnie interesują (UKS-NS MINI) ale nigdzie nie mogę znaleźć opinii o tej firmie a jest to firma BRASTAL. Prosze o opinie wszystkich przeglądających mój temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel-driver 28.01.2013 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 nikt nie miał styczności z tą firmą???? prosze o jakies typy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.01.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 styczności nie miałem ale jak ty chcesz grzać obiekcik o powierzchni 80m2 kociołkiem o mocy w namniejszym modelu 19KW to życzę powodzeniabędziesz kisił opał przez cały sezon.na taką powierzchnię maksymalnie 10KW jak nie ocieplone a jak ocieplone to jeszcze mniej.szukaj dalej i mniejszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 28.01.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Czy na pewno jesteś przekonany do kotła na węgiel? dla takiej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 28.01.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 taki smok na 80 m2. Ja mam 12kW na 123m2+120l CUW i jeszcze jest trochę przy duży. Poczytaj wątek z mojego podpisu a dowiesz się jakie ludzie mają problemy przez to że mają za duże kotły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel-driver 29.01.2013 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 wreszcie jakaś odezwa, dzięki panowie, właśnie dlatego napisałem ten post bo powiem szczerze że jeśli chodzi o hydraulike to jestem laikem a co hurtownia to inne typy i mam taki mętlik w głowie ze sam nie wiem co wybrać. Troche czytałem na forum o piecach i byłbym skłonny ku piecowi z dolnym spalaniem ale kompletnie nie mam pojęcia które firmy brać pod uwage, hydraulik powiedział mi tylko że piec ma być 1 lub 1.1 a że co do firmy musze sam zdecydować dlatego proszę Panowie pomóżcie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.01.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 ja na Twoim miejscu do tak małego mieszkanka szukałbym innego rozwiązania niż węgieljeśli masz gaz to bez zastanowienia bym w to uderzył. pozostaje pytanie o ocieplenie i zapotzrebowanie na ciepło. warto by wiedzieć ile energii potrzeba by to ogrzać, najmniejszy kociołek z podajnikiem jaki możesz zamówić ma 7KW- więcej bym nie brał bo będzie to marnowanie pieniędzy na każdym etapie inwestycji zarówno w momencie zakupu jak poźniejszego użytkowania.życzę mądrego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel-driver 29.01.2013 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 niestety możliwiosci podłączenia gazu nie mam, jeśli chodzi o kocioł z podajnikiem też odpada(bardzo mała kotłownia) pozostaje zwykły piec, tylko jaki???? jakiej firmy i czy dolnego spalania. Powierzchnia do ogrzania to ok 80m w tym ok 25m podłogówki, 6 grzejników aluminiowych, 1 grzejnik drabinkowy i bojler dwupłaszczowy 120l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 29.01.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 jedyny znany mi tak mały dolniak to KDO-U 7kW (0.7m2 jak masz w miarę ocieplony dom to spokojnie da rade ) tyle że trzeba by w nim dorobić palinik z szamotu z otworami na PW (koszt max 50 pln). Do tego sterownik +MCI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
280m 29.01.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Mała kotłownia to znaczy jakie ma wymiary? może nie jest tak mała jak się pozornie wydaje? może się zmieści jakiś podajnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.01.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 kociołek o którym piszę ma szerokość 1170mm +400mm wolnego miejsca na obsługę, głębokość 820mm lub 620mm w zależności od sposobu montażu czopucha, myślę że to nawet do bardzo małej kotłowni wejdziewarto pomyśleć i mieć potem komfort w postaci nie biegania do kotłowni codziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 30.01.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 kociołek o którym piszę ma szerokość 1170mm +400mm wolnego miejsca na obsługę, głębokość 820mm lub 620mm w zależności od sposobu montażu czopucha, myślę że to nawet do bardzo małej kotłowni wejdzie warto pomyśleć i mieć potem komfort w postaci nie biegania do kotłowni codziennie popieram, dodatkowo może pacować z niższą mocą niż dolniak, co wiąże się z oszczędnością opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.01.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Pomijając pomysł pchania kotła na węgiel do tak małego domu zapytam. Jest miejsce na bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 30.01.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Jeżeli koniecznie węgiel to popieram pomysł z buforem ciepła, na taką powierzchnię 300l powinno Ciebie zadowolić. Taki "magazyn nadmiaru ciepła" wiele miejsca nie zajmuje.W kwestii kotła na wungiel nie pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.01.2013 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 A olej tanio sprzedasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel-driver 31.01.2013 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 panowie a co myślicie o tym piecu robiony w moich okolicach tylko nie wiem czy dobry będzie 9kw czy 12kw cena bardzo podobna prosze o opinie http://www.konbud.i8p.eu/setlans/index.php?menu=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 31.01.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 to nie jest kocioł dolnego spalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 01.02.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Napisz czym chcesz palić , jakie masz ocieplenie domu i jaki komin bo ten kociołek nadaje się do gorszego jakościowo węgla , miału i drzewa prosto z lasu . Mając doświadczenie z kociołkiem dolnego i górnego spalania to do spalania dobrego węgla i sezonowanego drewna tylko dolniak . Małe kociołki ma w ofercie chyba jeszcze Zgoda Wieprz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel-driver 02.02.2013 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 chciałbym piec racze uniwersalny w którym bede palił głównie weglem ale jesli bedzie potrzeba to i miałem. Dom w tej chwili nieocieplony mur grubosc 30cm pustak max, komin systemowy Leier ocieplony fi180, prosze o jakies typy pieców!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 02.02.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Pomijając pomysł pchania kotła na węgiel do tak małego domu zapytam. Jest miejsce na bufor? w kolejnym wątku zapytam. Umiesz czytać??? Bo coraz bardziej jestem przekonany, ze jednak nie. Przecież kolega pisze, że ma BARDZO MAŁĄ kotłownię, a Ty tu z buforem wyjeżdżasz. Daj se na wstrzymanie, bo oprócz nabijania postów, nic nie wnosisz do dyskusji. Kolego, tak jak poprzednicy pisali, kociołek o jak najmniejszej mocy. U mnie kotłownia 6m2 i spoko sie zmieścił piec z podajnikiem, zbiornik stojący CWU 200L, komoda na słoiki, szafka na jakieś pierdoły stojąca, nad drzwiami szafka wisząca i jeszcze w rogu mam malutki składzik na 10-15 worków opału. Styka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts