Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie - wysoki koszt i pomysł na redukcję

KK2012

Recommended Posts

Witam!

W styczniu w moim nowo wybudowanym domu (pierwsza zima) wyjdzie mi w zaokrągleniu 430 m3 za gaz za co zapłacę około 950 zł. Jestem trochę zszokowany, gdyż kubatura domu to bodajże 430 m3, jest to piętrowy bliźniak o pow. użytkowej 100 m2, czyli niewiele. Gaz służy tylko do ogrzewania oraz podgrzania wody. Temperatura w domu to 22 stopnie przez cały dzień. Szukam sposobów na zmniejszenie zużycia i mam kilka pomysłów, byłbym wdzięczny za komentarz (niekoniecznie na wszystkie zapytania).

1. Mój piec z zasobnikiem (Vaillant EcoTec) ma funkcję Eco, której nie używałem. Myślałem, żeby ją włączyć na noc, ale nie wiem czy jest sens schładzania np. do 21 stopni (na 20 jest już za zimno) na te 6 godzin. Czy później w celu większego zużycia gazu na ponowne podgrzanie nie wyjdzie na to samo finansowo?

2. Dom jest nowy, poza tym mam w nim akwarium o litrażu 250l, podejrzewam, że daje trochę wilgoci, choćby z tynków i właśnie z tego akwarium. Czy warto wietrzyć dom na zimę? Wiem, że powinno to się robić krótko i intensywnie, nie wiem jednak czy codziennie? U mnie minuta ostrego wietrzenia obniża temperaturę domu o 1 stopień, czy ze względu na konieczność ponownego podgrzania domu warto to robić?

3. Mam w łazience małe nieszczelności pomiędzy kaflami i oknem, wyraźnie tam wieje. Myślałem, żeby jakoś tę przestrzeń uzupełnić. Czy są jakieś specjalne silikony termiczne lub inne rzeczy, które mógłbym w te przestrzenie wcisnąć?

4. Czy obniżenie ogrzewania podłogowe w kilku pomieszczeniach (kuchnia, 2 łazienki, przedpokój) zmniejszy zużycie gazu, warto to zrobić? Wszędzie mam również kaloryfery, a temperatura domu brana jest z czujnika temperatury i na podstawie tego dawkowany gaz.

5. Czy parapety granitowe zmniejszają temperaturę w pomieszczeniu? Mam je wszędzie i są bardzo zimne.

6. Czy są jeszcze jakieś sposoby na obniżenia kosztów ogrzewania oprócz obniżenia temperatury? ;)

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc!