Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uwaga na gres firmy Stargres.

lucjatoja

Recommended Posts

metr kosztował ok 80 zł, budujemy dom systemem bardzo gospodarczym i sklep w którym to kupiliśmy jest ok 30 kilometrów od domu. Koszt zawiezienia tego do sklepu był bardzo duzy. Do tego przyjechał brat mojego męża (informatyk) i kładli razem z mężem (teleinformatyk) no i oczywiscie ja pomagałam;-). Decyzja była prosta, albo odwozimy, jesteśmy kupę kasy w plecy, a brat następny urlop ma za jakieś 2 miesiące, albo kładziemy co jest. Podłoga wyglada naprawdę fajnie, ale jest masakrycznie krzywa i bardzo się zdenerwowałam, że taka jest norma i tak ma być, więc ostrzegam innych.

Ja miałam tak samo, gres Tanzanya tej samej firmy. Rozmawiałam z przedstawicielem: tak może być, trzeba kłaść na szeroka fugę. Tak samo nie mieliśmy czasu na reklamacje. Masakra. Zostawiliśmy i się męczymy.

Ciekawe, że odcień grafitowy był równy. A ten jasny takie same fale. Okropne. I pisze że to I klasa.

Edytowane przez yamatokai

• 2 weeks później...
Raczej na przyszłość - jak chcecie sami kłaść tak duże płytki to proponuję użyć "system szybkiego poziomowania płytek" RUBI lub Raimondi lub jeszcze inne klony które się pojawiły na rynku.

Bzdura - skąd wiesz że mają krzywą podłogę? Niestety to po prostu są polskie normy. Przed zakupem do siebie oglądałam te płytki i już na dzień dobry w sklepie mi się nie podobały. Polscy producenci zalecają nawet przy rektyfikowanych płytkach fugę co najmniej 2 mm bo wiedzą, że nasze normy dopuszczają tzw. łódkowanie płytek przy długich i wąskich formatach, niweluje się to właśnie szerszymi fugami. Do tego jeszcze jak ktoś nie ma wprawy albo pierwszy raz układa takie płytki to nawet jak sobie kupi Paradyża po 150zeta za m2 to mamy efekt jak poniżej i już po tzw. "ptokach". ;)

• 2 weeks później...
Bzdura - skąd wiesz że mają krzywą podłogę? Niestety to po prostu są polskie normy. Przed zakupem do siebie oglądałam te płytki i już na dzień dobry w sklepie mi się nie podobały. Polscy producenci zalecają nawet przy rektyfikowanych płytkach fugę co najmniej 2 mm bo wiedzą, że nasze normy dopuszczają tzw. łódkowanie płytek przy długich i wąskich formatach, niweluje się to właśnie szerszymi fugami. Do tego jeszcze jak ktoś nie ma wprawy albo pierwszy raz układa takie płytki to nawet jak sobie kupi Paradyża po 150zeta za m2 to mamy efekt jak poniżej i już po tzw. "ptokach". ;)
akurat płytki paradyża i ten cały marketowy stargres powinien mieć zakład zalecany przez producenta czyli nie większy niż 30% długości płytki. odchyłki płytek są uwarunkowane gatunkiem, sortem i odcieniem. przypadkiem wiem coś o tym, bo jakoś nikt nie bierze dwóch takich samych płytek czołowo do siebie i nie uciska z jednego boku. wówczas widać co kupujecie i nie możecie mieć pretensji do glazurnika jak to położył, chyba że wbrew zaleceniom producenta... powodzenia...

tak, odwiezienie ok 70 m gresu jest kosztowne i wymaga wiele wysiłku fizycznego. Nie bardzo rozumiem, gres rektyfikowany i fuga 5 mm? Nieważne, chidzło o to, że jeśli się zastanawiacie nad gresem firmy stargres to już się nie zastanawiajcie i kupcie inny! ;-)

Czekaj, nie załapałem. To teraz jak jest przyklejony to bedzie łatwiej?

akurat płytki paradyża i ten cały marketowy stargres powinien mieć zakład zalecany przez producenta czyli nie większy niż 30% długości płytki. odchyłki płytek są uwarunkowane gatunkiem, sortem i odcieniem. przypadkiem wiem coś o tym, bo jakoś nikt nie bierze dwóch takich samych płytek czołowo do siebie i nie uciska z jednego boku. wówczas widać co kupujecie i nie możecie mieć pretensji do glazurnika jak to położył, chyba że wbrew zaleceniom producenta... powodzenia...

A tu Cię zaskocze. Kupiłem ich gres 63x63 i to 2 gat w cenie 32 zł bo sie podobal zonie a mi cena. Aaa mam tez Villeroy&Boch za 170 zł. Różnica jest ale niewielka. Stargres wyszed "pałakowaty" na 1 mm ale nie kładkę karo to nikt tego nie zauważy szczególnie na tak dużej płytce. Przed zakupem sprawdziłem 5 sztuk, każdy róg do rogu - zero różnicy. W domu sprawdziłem jeszcze 3 paczki, no ... Ideał. Pozostaje mi myśl ze ten 2 gat objawi sie kolorem, choć do tego wezmę żonę aby zobaczyła. Kładziemy po świętach to napisze co i jak ale na razie opinie cena/jakość maja super W MOIM PRZYPADKU. Mam tez Mugaty z Hiszpani, płytka mała, kafelki i wymiaru nie trzyma jak ten 2 gat. Bądź tu człowieku mądry.

P.s. Klej u mnie Ceresit cm17 to 60 zł za worek i sam klej wyjdzie z 40% wartości płytek