Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyby. Wszystko na temat szkła w stolarce budowlanej.

Recommended Posts

Zakładam nowy temat - z ukłonami w stronę Charliego, którego chyba większość z nas docenia za ogromną wiedzę w tym temacie.

Na pewno większość spraw, które się tu pojawią będzie miała już jakąś historię na FM (Forum Muratora), ale jak wiadomo - wyszukanie czegoś w tej ilości materii wymaga cierpliwości.

Na początek zacznę od tematu niemiłego dla Inwestorów, który nie raz sprawił, że klient robi się "niezadowolony". Reklamacje na szyby:

- zwykle warunki gwarancyjne okien czy drzwi zawierają wpis, że pęknięcia (i wady zewnętrzne typu rysy) nie podlegają gwarancji. Wynika to z doświadczeń Producentów - na ogół pęknięcia nie powstają same, chociaz może nam się wydawać inaczej.

Każdy ze sprzedawców wielokrotnie miał taką sytuację - jedni forsują "polityczne" przepchnięcie tej sprawy w fabryce, inni nic nie mówią i wymianę biorą na siebie. Fabryki najczęściej oddalają reklamację.

Jak wykazały nasze wcześniejsze rozmowy, każde pęknięcie ma swoją przyczynę...

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

By nie zaśmiecać innych wątków, a ten ożywić rzucam pytanie:

dziś na linku podesłanym przez znajomego wyczytałem wzmiankę o szkle hartowanym tego typu: "polepszenie parametrów zwiększa wagę szyby do 40 kg / m2"

Wydało mi się to dziwne.. może nie wszystko zrozumiałem, moze wyrwałem z kontekstu - ktoś mi to wytłumaczy?

By nie zaśmiecać innych wątków, a ten ożywić rzucam pytanie:

dziś na linku podesłanym przez znajomego wyczytałem wzmiankę o szkle hartowanym tego typu: "polepszenie parametrów zwiększa wagę szyby do 40 kg / m2"

Wydało mi się to dziwne.. może nie wszystko zrozumiałem, moze wyrwałem z kontekstu - ktoś mi to wytłumaczy?

Wyrwane to jest. Temat był o pakietach 4-szybowych na szkle 4mm stąd waga a hartowanie to dotyczy jednej z wewnętrznych tafli, niemożliwie się grzeją w tych pakietach i mogą strzelać.

A ja mam inną kwestię: podobno zastosowanie szyb laminowanych, skutecznie pozbawia dom możliwości czerpania zysków z energii słonecznej. Podobno folia działa jak filtr na promienie UV.

"Docierające do Ziemi promieniowanie słoneczne składa się w 3% z promieni ultrafioletowych (UV), w 55% z promieni podczerwonych (IR) oraz w 42% ze światła widzialnego. Te trzy składowe promieniowania słonecznego odpowiadają trzem zakresom długości fali. Długość fali promieniowania ultrafioletowego wynosi 0,28-0,38 μm, widzialnego: 0,38-0,78 μm, a podczerwonego: 0,78-2,5 μm."

• 1 year później...