finlandia 26.01.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Zakładam nowy temat - z ukłonami w stronę Charliego, którego chyba większość z nas docenia za ogromną wiedzę w tym temacie. Na pewno większość spraw, które się tu pojawią będzie miała już jakąś historię na FM (Forum Muratora), ale jak wiadomo - wyszukanie czegoś w tej ilości materii wymaga cierpliwości. Na początek zacznę od tematu niemiłego dla Inwestorów, który nie raz sprawił, że klient robi się "niezadowolony". Reklamacje na szyby:- zwykle warunki gwarancyjne okien czy drzwi zawierają wpis, że pęknięcia (i wady zewnętrzne typu rysy) nie podlegają gwarancji. Wynika to z doświadczeń Producentów - na ogół pęknięcia nie powstają same, chociaz może nam się wydawać inaczej. Każdy ze sprzedawców wielokrotnie miał taką sytuację - jedni forsują "polityczne" przepchnięcie tej sprawy w fabryce, inni nic nie mówią i wymianę biorą na siebie. Fabryki najczęściej oddalają reklamację. Jak wykazały nasze wcześniejsze rozmowy, każde pęknięcie ma swoją przyczynę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 26.01.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Finlandia - nie wywoływuj wilków z lasu Edytowane 26 Stycznia 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 27.01.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Zawsze jestem pod wrażeniem tego kraju w kontekście szkła - nawet most kolejki oszklili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 01.03.2013 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 By nie zaśmiecać innych wątków, a ten ożywić rzucam pytanie:dziś na linku podesłanym przez znajomego wyczytałem wzmiankę o szkle hartowanym tego typu: "polepszenie parametrów zwiększa wagę szyby do 40 kg / m2"Wydało mi się to dziwne.. może nie wszystko zrozumiałem, moze wyrwałem z kontekstu - ktoś mi to wytłumaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 01.03.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 A ja mam inną kwestię: podobno zastosowanie szyb laminowanych, skutecznie pozbawia dom możliwości czerpania zysków z energii słonecznej. Podobno folia działa jak filtr na promienie UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 01.03.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 By nie zaśmiecać innych wątków, a ten ożywić rzucam pytanie: dziś na linku podesłanym przez znajomego wyczytałem wzmiankę o szkle hartowanym tego typu: "polepszenie parametrów zwiększa wagę szyby do 40 kg / m2" Wydało mi się to dziwne.. może nie wszystko zrozumiałem, moze wyrwałem z kontekstu - ktoś mi to wytłumaczy? Wyrwane to jest. Temat był o pakietach 4-szybowych na szkle 4mm stąd waga a hartowanie to dotyczy jednej z wewnętrznych tafli, niemożliwie się grzeją w tych pakietach i mogą strzelać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 01.03.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 A ja mam inną kwestię: podobno zastosowanie szyb laminowanych, skutecznie pozbawia dom możliwości czerpania zysków z energii słonecznej. Podobno folia działa jak filtr na promienie UV. "Docierające do Ziemi promieniowanie słoneczne składa się w 3% z promieni ultrafioletowych (UV), w 55% z promieni podczerwonych (IR) oraz w 42% ze światła widzialnego. Te trzy składowe promieniowania słonecznego odpowiadają trzem zakresom długości fali. Długość fali promieniowania ultrafioletowego wynosi 0,28-0,38 μm, widzialnego: 0,38-0,78 μm, a podczerwonego: 0,78-2,5 μm." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 02.03.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Pytałem w innym wątku, ale bez odpowiedzi. Czy macie wyniki badań pakietów "antywłam" np. P4 pod względem tłumienia hałasu? Wielu moich znajomych wymieniło okna na nowe z szybami P4/P5 itp. i jest u nich o niebo ciszej niż przed wymianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 02.03.2013 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Szyby P5? Nie spotakałem w obrocie indywidualnym nigdzie, poza niektórymi szczegółowymi katalogami szklarzy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 02.03.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Dobrą rozpiskę masz na stronie: http://www.pressglass.eu/oferta/szyby-zespolone/szyby-dzwiekochlonne Dla szyby P2 podają 37dB (-1, -5) a dla P4 ale z 6mm od wewnątrz 40dB (-2, -6) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 02.03.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 @marmax. Dziękuje. Czyli jednak tłumią hałas w pewnym stopniu. Dobrze wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 02.03.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 A ja mam inną kwestię: podobno zastosowanie szyb laminowanych, skutecznie pozbawia dom możliwości czerpania zysków z energii słonecznej. Podobno folia działa jak filtr na promienie UV. tylko 2% UV przedostaje się przez folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 09.03.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Mam pytanie do znawców tematu.Ile i jakie szyby musiałbym zespolić aby uzyskać minimum U=0,5 W/m2K ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 09.03.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Muszą mieć dwie powłoki nisko emisyjne i dwie komory, przeliczałem to ale wychodzi 0,7 średnio w takim układzie.Pikington http://spectrum.pilkington.com/ można się pobawić.Na powietrzu i 4 komorach próbka 25x25cm wyszło 0,47. brak izolacji obwodowej na ramce.Ramka zimna alu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 09.03.2014 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Czy szyby niskoemisyjne można dostać u nas na rynku? duży jest koszt m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.03.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 4/18/4/18/4 ma Ug=0,5Dwie zewnętrzne szyby mają powłokę niskoemisyjnąSam chcesz zespalać pakiety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 09.03.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 A jest taka mozliwość aby zrobic to samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 09.03.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Nie, przestrzeń miedzy szybami musi być wypełniona argonem, zeby osiagnac taki wspolczynnik i sadze,,ze byś sobienz tym nie poradził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 09.03.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 To znaczy że wszystkie produkowane teraz "okna" maja argon po miedzy szybami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 09.03.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 argonem, kryptonem czy ksenonem. A w sumie o co Ci chodzi z tymi szybami ? Bo nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts