Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyby. Wszystko na temat szkła w stolarce budowlanej.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 10 months później...

Czesc,

mam do Was pytanie z PW od forumowicza:

oznaczenia typu : Szklenie: 4TM/10/4/10/4TM U=0,5 pak.32mm

czy to jest realne? Bo jak patrzę w swój podręczny cennik szkła, to ten pakiet może mieć Ug 0,8...

Czesc,

mam do Was pytanie z PW od forumowicza:

oznaczenia typu : Szklenie: 4TM/10/4/10/4TM U=0,5 pak.32mm

czy to jest realne? Bo jak patrzę w swój podręczny cennik szkła, to ten pakiet może mieć Ug 0,8...

Fin, żadna z ewentualnych odpowiedzi nie zastąpi świadectwa z badań. Ktoś tę szybę wyprodukował, więc i jej konstrukcja powinna mieć świadectwo z badań przenikalności cieplnej. Że też Was sprzedawców zawsze kusi licho, żeby tym kupującym tak coś... na oko, na wiarę, na kalkulator:-).

A panowie doradcy z uporem godnym lepszej sprawy robią swoje, czyli uprawiają słowne przepychanki. Koledzy nie zauważyliście, że czasy się zmieniają? Wszystko co powiecie tu i teraz może być użyte przeciwko Wam albo Wam podobnym w sądzie kiedyś, jak to się mawia w amerykańskich kryminałach. W tym przypadku jest szyba, jest producent, powinno być badanie i wynik dla tego producenta oraz szyby o takiej konstrukcji. Koniec kropka. Reszta to Wasze spekulacje na razie niczym nie poparte, ale jakże czasem przydatne. IVO mówisz, że z kryptonem może być 0,5 wrzuć dowód. Nie twierdzę, że nie może. Zwyczajnie nie wiem. Szukał nie będę, spekulował też nie.

panowie doradcy czasem nie chcą bądź nie mogą zamieścić tu DWU od producenta

DWU i parametry szyb są dostępne za pomocą googli w formie PDF z podaniem wszystkich wartości i na tych wartościach się tu opieram

Przynajmniej ja

Panowie doradcy raczej nie wpuszczają forumowiczów w maliny i nie czynią słownych przepychanek bo i po co ? parametry są ogólnie dostępne a różnice między szybami tej samej konstrukcji od różnych producentów są realnie pomijalne, bo idą w tysięczne części jedności

I czasem warto poszukać, wiedzieć i zapamiętać kolego T12345T :)

IVO mówisz, że z kryptonem może być 0,5 wrzuć dowód. Nie twierdzę, że nie może. Zwyczajnie nie wiem. Szukał nie będę, spekulował też nie.

Czy ja się przepycham, zapytał ktoś to odpowiedziałem, wiedzę czerpałem stąd;

szkło.jpg

A czy taka deklaracja parametrów zespoleń wystarczy wszystkim tego nie wiem.

Edytowane przez IVO333

niepotrzebna zapalniczka - wystarczy policzyc odbicia ramki [wprawne okno] - zapalniczka to jest przydatna jak chce sie okreslic czy i ktora szyba jest niskoemisyjna, jest to tez sposob czy jest tam argon czy nie - sa tez specjalne miarki do okreslania grubosci szyb i szerokosci ramek - mozna je wyszukac przez google skopiowac i wydrukowac sobie na kartonie

- szyba 0,45 - to belkot jakis [jeszcze na powietrzu - recznie sklejana - recznie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

....Nie moi klienci, nie moje forum, nie moja sprawa.
i myślę podobnie. I nie za to nam płacą (bo nie płacą ;) ) by wszystko tu na tacy podawać. Na wiele pytań tu zadanych jest odpowiedź w sieci a już na takie proste jak parametry szyb to każdy ma do nich dostęp - tylko trzeba chcieć a nie zawalać FM pytaniami.

Co innego już ustalenia w czasie "wałkowania" klienta i dopinania szczegółów zamówienia.

Podobne myki stosujesz, o wielu rzeczach na FM nie piszesz lub piszesz niepełnie i ja Ciebie rozumiem nie czyniąc z tego zarzutu.

Nie jestem doradcą i nie chcę takim być bo i po co? Tytuł jest mi potrzebny jak plaster na . . .

Nie potrzebnie proste sprawy poddajemy studiom doktoranckim.

Wychodzi że taki standardowy pakiet na ramkach 10mm jak widać w zdecydowanej większości przypadków nie będzie miał Ug 0,5. Więc takie wartości w ofercie przedstawianej kleintowi są razej pomyłką.. (pytanie tylko jak bardzo "świadomą" pomyłką).

Mam podejrzenie, że część ofert na rynku jest zwyczajnie "podrasowana" i z pełną premedytacją oszukuje się klientów. Bo kto sprawdzi w rzeczywistości jaką to ma szybę.?

Nie potrzebnie proste sprawy poddajemy studiom doktoranckim.

Padło proste pytanie czy taki pakiet może mieć takie U. Udzieliłem równie prostej odpowiedzi że może. Zaraz rozwinęła się dyskusja z podtekstami filozoficzno-ekonomiczno-prawnymi. Po co? Ktoś ostatnio napisał że forum się radykalizuje, ze szkodą dla jego idei. To niestety prawda.

P.S. m2 pakietu 2-komorowego z powłokami pozwalającymi uzyskać te 0,5 to koszt o kilkadziesiąt pln większy w stosunku do standardowych, więc jeśli ktoś się szarpie na krypton to dlaczego nie, może faktycznie taki zastosowano.

Padło proste pytanie czy taki pakiet może mieć takie U. Udzieliłem równie prostej odpowiedzi że może...

I takiej prostej odpowiedzi szukałem.

Jeśli cena to tylko kilkadziesiąt zł. więcej na metrze, to może być realne w użyciu (na niedużym domku to tylko 2 tys. zł Uznałem że to może być znacznie więcej co byłoby zaporowe by to w ogóle proponować.