Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyby. Wszystko na temat szkła w stolarce budowlanej.

Recommended Posts

I takiej prostej odpowiedzi szukałem.

Jeśli cena to tylko kilkadziesiąt zł. więcej na metrze, to może być realne w użyciu (na niedużym domku to tylko 2 tys. zł Uznałem że to może być znacznie więcej co byłoby zaporowe by to w ogóle proponować.

Oj, chyba się nie zrozumieliśmy. Jeśli standardowy pakiet dwukomorowy z argonem i "zwykłymi" powłokami termo kosztuje x to sama zamiana gazu na krypton podbija cenę o 150% (wtedy na ramkach 10 może mieć U=0,6) a zmiana szkła na takie z powłokami pozwalającymi uzyskać 0,5 to te kilkadziesiąt pln. Bezsensownie drogo ale pytanie było czy to możliwe :p

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Często pęka Wam szyba "przy robocie"? Bo mi rzadziej niż mojemu dostawcy w transporcie:) Ale ostatnio zdarzyło mi się pęknięcie w momencie dobijania ostatniej listwy, mniej więcej na środku blisko 2 metrowego odcinka. I pękło na łączeniu ramek międzyszybowych:

DSC08119.jpg

Nie mam wyraźnego zdjęcia z chwili pęknięcia a aż tak się na rusztowaniu nie przyjrzałem licząc na zapisany obraz - ale mój "szklarz" twierdzi, że łuska była na wewnętrznej (od strony ramki) części szyby. Po zdjęciu tego pakietu na ziemię już tak się tego jednoznacznie określić nie dało..

co o tym myślicie?

Często pęka Wam szyba "przy robocie"? Bo mi rzadziej niż mojemu dostawcy w transporcie:) Ale ostatnio zdarzyło mi się pęknięcie w momencie dobijania ostatniej listwy, mniej więcej na środku blisko 2 metrowego odcinka. I pękło na łączeniu ramek międzyszybowych:

[ATTACH=CONFIG]316178[/ATTACH]

Nie mam wyraźnego zdjęcia z chwili pęknięcia a aż tak się na rusztowaniu nie przyjrzałem licząc na zapisany obraz - ale mój "szklarz" twierdzi, że łuska była na wewnętrznej (od strony ramki) części szyby. Po zdjęciu tego pakietu na ziemię już tak się tego jednoznacznie określić nie dało..

co o tym myślicie?

No nie, Nie żartuj, ostatni montaż jako podwykonawca, okna od J.... wszystkie luż listwy zabite, ostatnie uderzenie młotkiem w listwę boczą a tu...traaaach i na dole szyba pękła

[ATTACH=CONFIG]316178[/ATTACH]

co o tym myślicie?

Fin,

jak myślisz ? Jakie jest prawdopodobieństwo, że "uszczerbek" szyby od wewnętrznej strony jest w tym samym miejscu co łączenie ramki dystansowej ?

A tak bez "podpuszczania" :)

Jaki pakiet szybowy to był ?

Dość duży, by w normach Glaspolu zaliczać się na szkło 6mm, bo mniejszy z boków przekraczał 1400mm. W pilkingtonie liczą chyba tylko z m2 - czyli 3,5 jeśli dobrze pamiętam. 4/18/4/18

• 1 year później...
  • 2 months później...

Od dwóch dni nie mogę się skontaktować z producentem (Adams) - nikt nie odbiera tel, nie doczekałam się odpowiedzi na maila, więc zapytam tutaj.

W poniedziałek miał miejsce drugi montaż HSa - za pierwszym razem został osadzony o 3 cm za wysoko. Panowie poprawili, obcięli próg, na górze dodali xps. Ale przy okazji, podczas demontażu szyby, na światło dzienne wyszedł taki uszczerbek.

31096538261_3cd13c9137_b.jpg

31210273645_913d111441_b.jpg

To szyba wewnętrzna (tzn od środka pomieszczenia), uszczerbek chowa się w ramie i pozostaje niewidoczny. Pan montujący okna powiedział, żeby ubytek obserwować :D i jeśli szyba zacznie pękać zgłosić - jest przecież gwarancja. Pytanie - czy jest to wada czysto kosmetyczna (której i tak nie widać, więc mi nie przeszkadza) czy niesie ze sobą ryzyko, że szyba jest w tym miejscu na tyle osłabiona, żeby miała pęknąć? Czy traci przez to jakiekolwiek właściwości? Nie uśmiecha mi się trzeci montaż, ale też nie chciałabym za jakiś czas dorobić się pęknięcia, ani innego problemu. Waszym zdaniem jest się czym martwić?

Nie wiem, jakie dane dot okna są potrzebne - HST Veka 82mm Softline biały ® 2950 x 2240 Szyba (48 ): 4TM/18A/4/18A/4TM - 48mm (Ug=0,5 g=50-54% Lt=71-74% Rw=31(-2;-7))

Edytowane przez Niechaj

Takie rzeczy się sporadycznie zdarzają ale jeszcze nigdy mi przez to szyb nie pękła. Właściwości na pewno nie traci. Polecałbym wpisać to w protokół odbioru, żeby mieć jakąś "podkładkę" w razie czego.

Bardziej ciekawi mnie to obciecie progu i xps u gory okna HS. Może jakieś foto zamontowanego tak HSa ?

Cinku, Finlandio dzięki za odpowiedzi. Nie otrzymaliśmy jeszcze żadnych dokumentów, kart gwarancyjnych, rachunku i nie podpisywaliśmy protokołu odbioru, ale też została ostatnia część do zapłaty, więc pewnie przy okazji i dokumenty dostaniemy/podpiszemy. Czyli nie ma jednoznacznego wskazania do wymiany szyby?

Cinku, zdjęcia z xpsem i obciętym progiem

31256085115_7069172745_b.jpg (już zostałam pouczona, żeby klamki nie zostawiać w tej pozycji)

31255928325_a074905f57_b.jpg

30448448593_3a07ddd0fa_b.jpg

31220172236_ca781c3982_b.jpg