Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian zamiast wełny na poddasze

fiodork

Recommended Posts

Witam,

Ostatnio pewna osoba sprzedała mi pomysł zastosowania zamiast np wełny styropianu. Ewentualne szczeliny wypełnić pianką poliuretanową. Styropian wsadzać na ciasno. Można użyć też styropianu Organika poddasze, który łamie się co 2 cm.

Z moich szybkich rachub wychodzi że to rozwiązanie jest droższe od wełny. Współczynniki przenikania ciepła są podobne, natomiast styropian na pewno nie zmniejszy swojej grubości w późniejszych latach.

Słyszeliście o czymś takim ? Macie jakieś opinie odnośnie tego rozwiązania ?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

wg mnie jest to złe rozwiązanie ponieważ do ocieplenia poddasza powinny być stosowane materiały niepalne jak wełna mineralna,

płyty gipsowe. Styropian co by nie mówić mimo że jest samogasnący do nich nie należy. Ponadto jak dach pracuje to może być słychać

jego skrzypienie nie mówiąc o tym jak się tam myszy zalęgną. Jest pewno jeszcze wiele innych aspektów, które go dyskwalifikują pomijając

koszty. Tak więc zdecydowanie odradzam takie pomysły.

pzdr

Kilka wyjaśnień - wełny o większych gęstościach są bardziej sprężyste i mało skompresowane w opakowaniach, dzięki czemu po wyjęciu produktu z opakowania szybko uzyskuje on deklarowaną grubość. Skalna wełna produkowana jest ona ze skały bazaltowej. Włókna skalne nie są termokurczliwe, czyli nie będą zmieniać swoich wymiarów pod wpływem różnicy temperatur. Włókna skalne są naturalnym produktem, który nie ulega utlenianiu, jak to często bywa w przypadku materiałów z tworzyw sztucznych. Jeżeli więc struktura włókien nie zostaje naruszona (uszkodzona mechanicznie) to produkt ten zachowa swoje wymiary.

na drugiej fotce widać elektryczną drucianą przycinarkę do styropianu oraz ścinek styropianowy w formie ostrosłupa, to chyba wyjaśnia skąd się bierze odpowiednio docięte płyty

PS pierwsze zdjęcie pochodzi z gazety muratordom, nie mam bladego pojęcia który user je udostępnił

http://m.muratordom.pl/budowa/izolacje/jak-ocieplic-poddasze-uzytkowe-ocieplenie-skosow,18_5141.html

Maszynkę możecie zrobić z prostownika do ładowania aku + drut oporowy , jaki stół z osb + folia na blat coby styro się ładnie ślizgał + prosty pustak z BK jako dystans -> wycinanki powtarzalne :)

Minus taki że trochę wolno cieło ,ale jak potrzebujecie np kilka takich samych szerokości to kilka płyt na raz , np 3 , tylko prąd większy i też da radę.

Jeśli prostownik ma regulowane napięcie i prąd to można łatwo dobrać do długości drutu oporowego.

Grafit dość fajnie cięło , gorzej z podłogowym - jakby wilgotny w środku , dało się odczuć , "suche" płyty bez problemu przecinał a te "wilgotne" jak po nieoheblowanej desce ... ;) Styrodur to już wogóle droga przez mękę - pewnie za mały prąd ...(miałem tylko 12 /24V i prąd min,max)

Powodzenia :)

A możesz powiedzieć ile warstw styropianu dawałeś, jaką grubość oraz jak to kosztowo wyszło w porównaniu do wełny ? Ewentualnie jakieś inne spostrzeżenia ? Oraz czy łączenia uzupełniałeś pianką.

Pozdrawiam,

Dałem 2 warstwy 15 cm pomiędzy krokwie i 12 cm pod krokwie łączenia uzupełniałem pianką.

• 5 months później...

Witam serdecznie

Ja także noszę się z zamiarem ocieplanie poddasza styropianem. Czy mógłby ktoś z ocieplających się styropianem zdradzić w jaki sposób wykonał część pozioma na poddaszu? Czy była to konstrukcja jak do podwieszanego sufitu czy też może styropian był podklejony np do płyty OSM przykręconej do jętek?

Pozdrawiam

Mariusz

• 4 months później...

Też się zabieram za ocieplanie styropianem poddasza. Mam zamiar wkleić płyty między belki więźby, a w przypadku powierzchni poziomych (sufit) przykleić płyty styropianowe do belek wieźby, dodatkowo zabezpieczyć je wkrętami do drewna z podkładkami jak od kołków do ścian zewnętrznych.

Na to siatka i klej. Będzie szczelnie :-)

Jeśli ktoś ma doświadczenia z takim ociepleniem to proszę o informację - zwłaszcza czy po pewnym czasie nie ma problemów z drewnem albo czy nie skrzypi, lub klej nie odpęka od styropianu

Podbijam temat, odwiedze kazdego kto w okolicy Malopolski ociepla obecnie poddasze styropianem:)

Moj plan to na grubosc krokwi warstwa nr 1, pod krokwie 10cm, na to siatka z klejem, i na to chyba od razu farba :p

Ktos wykanczal wewnatrz bez tynkow sama siatka z klejem?

Osobiscie mam awersje do laczen plyt G-K ....

Myślę że styro jest bardziej sprężysty niż płyty karton-gips, a skoro one nie pękają na poddaszach, to styro też da radę.

Nie chcę po prostu wprowadzać metalowych elementów rusztu, bo to mostki cieplne. No i jak bym skleił wszystko na piankę do więźby i płyty między sobą, to będzie fest szczelnie

Myślę że styro jest bardziej sprężysty niż płyty karton-gips, a skoro one nie pękają na poddaszach, to styro też da radę.

Nie chcę po prostu wprowadzać metalowych elementów rusztu, bo to mostki cieplne. No i jak bym skleił wszystko na piankę do więźby i płyty między sobą, to będzie fest szczelnie

Plyty K-G z reguly nie pracuja razem z dachem, mam te same obawy co inni co do pracy styro, ale jak intensywna praca to moze byc? Ile mm/cm wiezba sie odchyla?

Ile jest ws tanie odchylic sie wiezba jesli bedzie juz miala styro pomiedzy belkami i dodatkowo styro naklejony na nie? Jak do tego dojdzie naklejona plyta K-G jeszcze?

Czy ktos wie kto na forum na styro na poddaszu i moglby sie podzielic spostrzezeniami po ostatnim orkanie?

Od biedy mozna i tak dac z 15 cm welny miedzy krokwie, podwiesic K-G typowo i przestrzen zasypac jakims granulatem. Mostki niezauwazalne, juz wiecej strat da najcieplejsze okno polaciowe:)

No tak, ale ja nad piętrem mam belki poziome dolnego pasa dźwigarów, co 80cm. Więc chyba najprościej i najcieplej byłoby mi przylepić i przykręcić kołkami styropian 20cm do belek, a na górę między belkami granulat PUR/styropianowy.

Chyba jeszcze zadzwonię do architekta i się spytam

edit: Po rozmowie z architektem:

Lipa - architekt mówi, że mi w ten sposób wszystko popęka...

Czyli jednak stelarz i wełna

Edytowane przez maciejzi