Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANKIETA - najlepszy kocioł na ekogroszek

czp01

Najlepszy Kocioł na ekogroszek  

71 użytkowników zagłosowało

1. 1. Najlepszy Kocioł na ekogroszek

• RBR Ekouniwersal
      29
    • SKAM-P Premium
      28
    • Kielar ECO2
      0
    • Heiztechnik Q Eko Duo
      1
    • TERMO_ECO
      1
    • KMB-RP PLUS
      5
    • DUOX
      0
    • Klimosz Multi Duo NG
      1
    • Klimosz Ling Combi
      3
    • SEKO Bawaria
      2
    • Defro Eko Duo Uni - rynna
      1

Recommended Posts

To ja się tez dopiszę RBR 11KW ekouniwersal za zgrabność(wysokośc kotła ledwie ponad 105 cm),wydajność(inni mi wciskali min.19kw)łatwość czyszczenia,sterownik super i najwazniejsze za spalanie na poziomie 13-15kg/24h.(pierwszy sezon).

Ja daję mu 9/10 bo zawsze można cos jeszcze poprawić

• Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Swoje propozycje można dodawać do 15 lutego 2013 roku. Następnie uruchomię ankietę, która będzie czynna do końca sezonu grzewczego czyli np. do 15 kwietnia 2013 r . Kotły na liście ankiety umieszczę w kolejności jak są zapisywane, lub np. w zależności od ilości zgłoszeń do ankiety im więcej zgłoszeń tym kocioł wyżej. ( co do powyższych ustaleń oczekuję ewentualnie na inne propozycje lub sugestie)

Czekam na propozycje kotłów do umieszczenia w ankiecie :)

Mam propozycję, żeby każdy mógł przyznać po 1,2,3 punkty 3 różnym kotłom - wtedy ci, którzy znają ich trochę więcej będą mogli głosować na najlepszą trójkę, a ci którzy znają tylko jeden dadzą mu 1,2 lub 3 pkt [lub 0 gdy uznają, że nie jest punktów wart].

Mam propozycję, żeby każdy mógł przyznać po 1,2,3 punkty 3 różnym kotłom - wtedy ci, którzy znają ich trochę więcej będą mogli głosować na najlepszą trójkę, a ci którzy znają tylko jeden dadzą mu 1,2 lub 3 pkt [lub 0 gdy uznają, że nie jest punktów wart].

Problem jest w tym, że zwykli użytkownicy znają najczęsciej jeden kocioł - swój. Instalatorzy, producenci, sprzedawcy troszke więcej ale pozostaje kwestia ich bezstronności. Może wiec krótkie uzasadnienie swojej oceny, tak aby każdy mógł poznać i zweryfikować dla własnych celów, kryteria, które o niej zaważyły. Dla jednego ważny jest kolor, dla innego, łatwość czyszczenia a dla jeszcze innej osoby cieżar itp. Można też wpisywać jego słabe strony, jeżeli wynikaja one z własnych doswiadczeń.

Instalatorzy, producenci, sprzedawcy troszke więcej ale pozostaje kwestia ich bezstronności.

Dlatego też napisałem że nie będę brał udziału w tej ankiecie. Co prawda jestem także zwykłym użytkownikiem i długo tu takim byłem na forum ale swojego nie polecę, choć obecnie kiedy go już ujarzmiłem to w sumie może stać między tymi z najwyższej półki :) coś bym znalazł na plus ale dla "świerzego" użytkownika jednak nie.

Dlatego też napisałem że nie będę brał udziału w tej ankiecie. Co prawda jestem także zwykłym użytkownikiem i długo tu takim byłem na forum ale swojego nie polecę, choć obecnie kiedy go już ujarzmiłem to w sumie może stać między tymi z najwyższej półki :) coś bym znalazł na plus ale dla "świerzego" użytkownika jednak nie.

Dlaczego masz nie pisać ? Publicznie podaj uzasadnienie i po sprawie, każdy będzie miał możliwość sie do tego odnieść.

Swego czasu właśnie zawijan dość trafnie punktował tu na forum rewelacje markietingowców/naganiaczy.

Zawijan fajnie że jesteś ;-) Rozumiem Twoją reakcje, pamietam posty na temat badań atestacyjnych kotłów ale jak widać nie ma metody doskonałej. Częśc producentów badań nadal nie robi lub robią je delikatnie mówiąc w "bliższych sobie ośrodkach badawczych" Z rankingiem jest podobnie - jest niedoskonały ale jako jeden z argumentów wyboru kotła można wpisać to ze został przebadany na deklarowana sprawność.

Karoka 65

Zwrot markietingowców/naganiaczy nie odnosił sie do Ciebie. Mama nadzieje że nie uraziłem, jeżeli jest inaczej daj znać załatwimy na priv

Jak to widzisz aby karoka coś podał w rankingu? On sprzedaje kotły od wielu producentów i ma sobie w swój ogródek sr.ć? Co sobie producent jeden z drugim pomyślą jak on zareklamuje inny kocioł?

Gość Novy!

Ja odradzam kotły Oniwo Eko Plus,z wyłączeniem elektroniki w postaci ecoala,ten jest ok ;)

czp01-łatwiej tworzyć ankiety typu jakich kotłów nie polecasz,stali bywalcy wiedza co kto ma i ile czasu,nie ma ściemy -każdy więc napisze czy warto zakupić czy nie i dlaczego.To jest kompendium wiedzy dla potencjalnych nabywców ;)

Edytowane przez Novy!
add

Swego czasu właśnie zawijan dość trafnie punktował tu na forum rewelacje markietingowców/naganiaczy.

Zawijan fajnie że jesteś ;-) Rozumiem Twoją reakcje, pamietam posty na temat badań atestacyjnych kotłów ale jak widać nie ma metody doskonałej. Częśc producentów badań nadal nie robi lub robią je delikatnie...

Punktował, punktował... co nie za bardzo się podobało niektórym... A teraz nie spodobało się nowemu Panu Moderatorowi, więc - niestety - jednak tu nie jestem (i nie będę). Nie mogę sobie pozwolić na to, aby jakiś samozwańczy moderator, pożal się boże, wycinał moje wpisy. Nie będę brał udziału w tutejszych dyskusjach, na żadnym z wątków. Będę jednak sobie czytał i - słowo daję - każdą durnotę i kłamstwo wypunktuję. A jak!

Jaka "część producentów"? Nikt - poza Ogniwem - takich badań eksploatacyjnych dotąd nie zrobił. Ani u mnie, ani gdzie indziej.

Gość Novy!
Zgadzam się z Tobą Novy!

Kotły Ogniwo Eko Plus, po wyłączeniu elektroniki, są niewiele warte.

To już jest nas dwóch ;) Wie Pan zawsze taka wiedza to plus dla poszukiwaczy kotłów.Pewnie znajdzie się Nas więcej niezadowolonych.Dzięki,pozdrawiam ;)

Przepraszam jak mogę Pana zapytać,co Pan zakupił zamiast Ogniwa?ja też się męczyłem długo z tym sh...m,sprzedał Pan i co Pan zakupił?

Edytowane przez Novy!
add

Jak to widzisz aby karoka coś podał w rankingu? On sprzedaje kotły od wielu producentów i ma sobie w swój ogródek sr.ć? Co sobie producent jeden z drugim pomyślą jak on zareklamuje inny kocioł?

Jego wybór, nie będe go zmuszał, podobnie jak nie będę mu zabraniał. Jeżeli nie sprzedaje jedengo modelu to moim zdaniem nie ma problem. Raczej pozostali producenci przestaną mu dostarczać kotły do sprzedaży? Jest duży wie co robi, a wiarygodność na forum też ma swoją wartość. Zresztą są różne kryteria wyboru, nie każdy musi jeździć BMW czesc osób dla ich potrzeb wystarczy Dacia. Gorzej gdy zwabieni przez reklamę w cenie BMW dostajemy jakość i Daci i trwałść Fiata, a z BMW sa tylko ceny części zamiennych. Dla jednego ważne są miejsca po przecinku dla innego, sposób podłączenia, jescze inna osoba zasugieruje się wagą kotła lub stosunkiem ceny do jakości. Po to właśnie jest uzasadnienie wyboru.

Jeszcze raz wyjaśniam, że ma to być tylko ankieta społeczna, która być może w taki bardzo prosty sposób odpowie nam na pytanie który kocioł użytkownicy forum uważają za najlepszy ( 775 stron wątku Ranking Kotłów na Ekogroszek nie dało tej odpowiedzi) kierując się tylko i wyłącznie swoim doświadczeniem oraz całkowicie subiektywnym odczuciem wolnym od wszelkiego rodzaju marketingu i wszelkich nacisków bo to ankieta anonimowa.

Producenci oraz wynalazcy kotłów, sterowników, itp. itd. nie mają się czego obawiać bo to tylko i wyłącznie ankieta gdzie nasze kotły poddadzą się osądowi społecznemu. Nikt tej ankiety nie zamówił i nikt jej nie lobbuje :)