radekmagister 27.01.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Witam, przymierzam się do budowy domu Atlanta mała pod Zieloną górą http://www.domplan.com.pl/Atlanta%20Mala/Atlanta%20Mala.html Otrzymałem wycenę robocizny i wydaje mi się ona nieco zawyżona, czy moglibyście napisać co myślicie o tej wycenie? W sumie robocizna wyniesie 51tyś netto i materiały 86tyś netto, co i ile mógłbym ewentualnie negocjować? Dodam że w ogóle nie znam sie na budownictwie. Z góry bardzo dziękuje za pomoc. 1 . Etap pierwszy (stan zero) - zebranie humusu - ręczne kopanie wykopów lub szalowanie law - zbrojenie law - betonowanie law (grucha + podajnik) (przy betonowaniu ręcznym koszta mogą wzrosnąć) - izolacja pozioma law - morowanie fundamentów - izolacja pozioma i pionowa fundamentów - ocieplenie fundamentów z drugą izolacją pionową - uzupełnianie wnętrza piaskiem z zagęszczaniem - wykonanie kanalizacji pod posadzkowej na wysokości parteru - wykonanie pierwszej warstwy posadzki (hudziak) robocizna netto 8470zł materiały i sprzęt ciężki 22800zł 2. Etap drugi (parter) - murowanie ścian nośnych - montaż nadproży - montaż podciągów - murowanie kominów z gotowych elementów do wysokości stropu robocizna netto 9100zł materiały netto 13000zł 3. Etap trzeci (wykonanie wieńca łącznie ze stropem) - szalowanie wieńca - montaż stropu - doszalowywanie i stemplowanie stropu - zbrojenie wieńca - dozbrajanie stropu - wyprowadzanie zbrojenia trzpieni - betonowanie stropu i wieńca (grucha + podajnik) (przy betonowaniu ręcznym koszta mogą wzrosnąć) robocizna netto 9900zł materiały netto 14000zł 4. Etap czwarty poddasze) - murowanie ścianek kolankowych - murowanie szczytów - murowanie kominów (do wysokości zgodnej z projektem) - obróbka kominów ponad wysokością pokrycia dachowego - szalowanie trzpieni - szalowanie drugiego wieńca - zbrojenie trzpieni - betonowanie trzpieni i wieńca robocizna netto 7400zł materiały netto 7100zł 5. Etap piąty - wykonanie elementów ozdobnych więźby dachowej robocizna netto 1200zł materiały netto 800zł 6. Etap szósty (wykonanie więźby dachowej) - wykonanie więźby zgodnie z projektem robocizna netto 7000zł materiały netto 12000zł 7. Etap siódmy - wykonanie nadbitki i pokrycia dachowego robocizna netto 8200zł materiały netto 16000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin i Agata 27.01.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Cena ok aczkolwiek można poszukać tańszej, ale czy lepszej nie wiem. Co do cen za materiały poszukaj na własna rękę potarguj ceny i porównaj czy można kupić materiał taniej. Nas sso wyszedł dużo taniej niż twoja wycena a dom mamy troszkę większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 09.04.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Patrząc na ceny, ktore ja dostałem - to moim zdaniem dosc sporo za robocizne.Pewnie wiele zależy od lokalizacji, ja buduje w lubuskiem.Ja taka cene dostalem za dom ponad 170m2 i z o wiele bardziej skomplikowany. Generalnie na jakies 10-12 wycen srednia wycena robocisny byla ponizej 50tys. Ale i była firma z oferta za 90 tys. W tym tygodniu rozpoczynam rozmowy i negocjacje i uscislanie zakresów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts