kezmo 27.01.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Witam. Jako, że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym przywitać wszystkich serdecznie... Właśnie kupiliśmy dom z lat 30-tych, który zbudowany jest z pięknej czerwonej cegły. Zbiłem kawałek tynku na ścianach, które chcielibyśmy "odkryć" i jak na razie jest ok... Mam nadzieję, że cegły wszędzie będą takie piękne bo mamy zamiar wyeksponować je i połączyć z drewnem... W związku z tym mam pytanie do forumowiczów, którzy znają się na rzeczy i mogliby mi pomóc. Jak mam postępować, " krok po kroku" aby uzyskać efekt pięknej ceglanej ściany? Czy jest ktoś w stanie opisać wszystkie czynności, począwszy od zbijania tynków, przez usuwanie resztek zaprawy, fugowanie, impregnowanie itp... Jakich materiałów użyć i jak postępować. Z góry dodam, że piaskowanie raczej nie wchodzi w grę bo niestety nie mamy dostępu do piaskarki i chcemy maksymalnie ograniczyć koszty. Słyszałem o usuwaniu resztek zaprawy poprzez pocieranie cegłą o cegłę lub kamieniem szlifierskim. Może jest jakiś inny mechaniczny sposób. Dodam, że pracy się nie boję.... Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Radek *********************************************************************************** OD REDAKCJI: Stare cegły, stare deski z rozbiórki to może być piękna dekoracja wnętrza, także piękne meble. Zobaczcie nasz film: Zobacz inne filmy murator.tv - Telewizji Budowlanej Muratora Edytowane 29 Listopada 2016 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 27.01.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) jest taka firma REMMERS, producent specjalistycznej chemii min. do tego typu projektów. Tzn. zrywasz tynk, prujesz zaprawę, która sypie się. Cegłę trzeba wypiaskować piaskarką - nie kupuj tylko wypozycz. I dopiero wtedy zaczynasz wyprawiać ścianę środkami profesjonalnymi. Jeśli to budynek wysoki to masz dodatkowe koszta rusztowań + zabezpieczeń typu dobre firanka . Samemu można ale umęczysz sie chłopie jak górnik na przodku. Jak nie nawykły jesteś do fizycznej roboty to poddasz się szczególnie w gorące lato To drewno po to żeby imitować mur szachulcowy ? Jeśli tak to Remmers też ma środki do impregnacji drewna i jego lakierowania. Czołowi producenci okien i drzwi drewnianych uzywają lakierów tej firmy. Polski oddział tej niemieckiej firmy znajduje się w okolicach Poznania. Edytowane 27 Stycznia 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 27.01.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 zalezy jeszcze czy chodzi mu o elewację czy elementy wewnatrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asx 27.01.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Charlie, nie polecam impregnatów firmy Remmers, miałem z nimi do czynienia przy jednej robocie i sztachetki na ogrodzenie wyglądały fatalnie... a raczej impregnat w żaden sposób nie blokował dostępu wody do drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 27.01.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 ja odkuwalem recznie ,a potem szlifowanie albo reczne ,albo szczotakmi na wiertarce ,a na koniec impregnacji ceresitem CT=17,wyszlo ok, tylko kurzu co niemiara ,wiec najlepiej gdy jest cieplo to robic .Tu jest zdjecie jeszcze przed impregnacja http://big-dot.cba.pl/img/1254871359.jpg .Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
s9 pat 27.01.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 CT 17 to jest grunt glebo penetrujący. U mnie używano oleistego preparatu do impregnacji kamienia. Cegła sprawia wrażenie mokrej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 27.01.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Witam ,wlasnie dlatego uzywalem ct-17 bo praktycznie prawie nie poprawialem spoin i pomiedzy cegami zostala stara wapiennna zaprawa.Jak wiadomo taka zaprawa lubi sie troche sypac ,a po zaimpregnowaniu ceresitem nic sie nie dzieje.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kezmo 28.01.2013 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Witam.Chyba muszę sprostować moje pytanie.Chodzi mi o odkrycie cegły wewnątrz mieszkania. Dom jest z pięknej starej cegły, na podłogach są zdrowe deski, którym chcemy przywrócić dawny blask, to samo dotyczy drzwi i futryn, które są dziś pomalowane na biało ale są zdrowe i nie mają żadnych ubytków... Ogólnie rzecz biorąc chcemy w dwóch pokojach odkryć cegłę, w całym domu wycyklinować i zabezpieczyć deski podłogowe, wyszlifować futryny i drzwi i nadać im jakiś ciepły kolor... Zastanawiamy się też na odkryciem cegły na klatce schodowej albo w łazience. Chciałbym wszystko zrobić sam. Zależy nam żeby dom zachował swój stary charakter... Pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 29.01.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Czyszczenie cegły nie należy do przyjemnej i lekkiej roboty ale skoro ja kobieta niezbyt duża sobie poradziłam z cegłą to Ty też dasz radę . Możesz pogrzebać w moim wątku lub poczekaj chwilkę a postaram się opisać mój sposób . Nawiasem mówiąc właśnie skończyłam czyścić cegłę do naszego drugiego kominka , miał być kamień jednak silniejsza jest moja miłość do cegły . Lecę szukać opisu , mam gdzieś wszystko napisane , bo nie Ty pierwszy o to prosisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 29.01.2013 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 (edytowane) szukam i szukam u siebie i znaleźć nie mogę ... szukam dalej , na str 67 post 1350 jest mała fotorelacja zerknij . Edytowane 29 Stycznia 2013 przez kubel30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kezmo 29.01.2013 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 ok poszukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubel30 29.01.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Nie znalazłam więc na szybko . Kucie , wydłubywanie przecinakiem( można użyć innego sprzętu )starej fugi -później pobrudzisz czystą cegłę -, szlifierka lub kątówka ( polecam tylko dla doswiadczonych , można narobić dziur ) z papierem ściernym , nakładasz nową fugę , gotową lub tak jak ja sam zrobisz , na koniec impregnat i gotowe . Jak się zdecydujesz na kątówkę będziesz mieć straszny bajzel , ale pójdzie bardzo szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gravit 20.12.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 (edytowane) A my to robiliśmy również przez piaskowanie lecz była możliwość piaskowania w osłonie wody(beton na posadzkach), więc skuliśmy tynki a następnie powoli męczyliśmy się z oczyszczanie cegły, na końcu użyliśmy impregnatu Remmersa Funcosil WS(ponieważ można go kłaść na mokre powierzchnie). Edytowane 29 Listopada 2016 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts