radekczu 02.04.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witaj,o seksie -to tylko gawędziarze erotomani , ciągle gadają,,,,zresztą co o tym gadać jak raczej wszystko już zostało powiedziane,,, natomiast np.o kaflach,ich mocowaniu itp, raczej nie wszystko,może warto o tym pogadać-zripostować-znaczy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekczu 02.04.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 no tak,,, jak nie o seksie, to nikomu nie chce się popitolić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.04.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Skoro nie chcesz o seksie to o kaflach tym bardziej nie czuję potrzeby. Daniel mnie wyręczył . Na Twoje potrzeby wystarczy. Pytaj jak czegoś Ci mało, ale konkretnie, bo do gawędy musi być nastrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekczu 02.04.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 każdy ma taki nastrój na jaki zasłużył, przykro mi że akurat go Nie Masz1.ps. informacje uzyskane od Daniela-w zupełności mi wystarczą,jest fachowcem,wiec co mówi a co robi widać po jego pracach 2.ps.wrócę tu za jakiś czasi pokaże jak mi wyszedł mój kaflowy komineknie jest to takie straszne, jak to niekorzy malują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielowysis 03.04.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 powodzenia redakczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 13.08.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Pewnie Ci ktoś pomoże, ale wątpię czy w dziale KOMINKI:) Hej Wy minęęęęęęęły 3 miechy a Wy!!!.........znowu gilgacie :D:D:D:D:D:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekczu 13.08.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 o -wątek który przez chwile sobie zawłaszczyłem został podbity,,,,nie gilgam bo nadał mało mam do powiedzenia,a nie chce się narzucać, zresztą lepiej milczeć i wydawać się głupcem - niż coś powiedzieć i rozwiać wszelkie wątpliwości przez te 3 miechy,czytam,czytam,czytam- to i inne fora, moja wiedza jest ciut większa,ale tylko ciut piec postawie, jednak mam juz inne wymagania, zrezygnowałem z wkładu , na rzecz paleniska zduńskiego, niższe koszty, mniejsza szyba-co zapobiegnie przegrzaniu pokoju w którym najczęściej przebywam i duuuuuuuża ilość akumulacji, wszystkie zdobycze techniki i elektroniki wewnątrz pieca chciałbym żeby mój ,,piec,, był bardzo ekonomiczny i bardzo ładny zdaje sobie sprawę że nie ma innego wyjścia, i że musi byc drogi, tzn,dla mnie drogi bo nie kwestionuje samej wartości pieca tzn,kosztów matewriałów,robocizny i patentu ostatnio rozważam możłiwść ,budowania pieca na dwie tury wynajęcie firmy do budowy paleniska i obudowy np.z płyt szamotowych z zamontowaniem masy,a jak dozbieram kasy ,obuduje całość kaflami -zalety-możłiwość szybszego użytkowania pieca,i wykończenia pokoju w ktorym planuje remont -wady-przed rozpoczęciem budowy,musiałbym zdecydować się na rodzaj kafli i podac dokładne wymiary, pomyłka byłaby tragedią, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akumulator 22.11.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 ............. ostatnio rozważam możłiwść ,budowania pieca na dwie tury wynajęcie firmy do budowy paleniska i obudowy np.z płyt szamotowych z zamontowaniem masy,a jak dozbieram kasy ,obuduje całość kaflami -zalety-możłiwość szybszego użytkowania pieca,i wykończenia pokoju w ktorym planuje remont -wady-przed rozpoczęciem budowy,musiałbym zdecydować się na rodzaj kafli i podac dokładne wymiary, pomyłka byłaby tragedią, pozdrawiam Ja równierz rozważam taką opcję , czyli najlepiej przed rozpoczęciem zabudowy zorientować sie jakie chcemy kafle by móc sie w pełni wymiarach zmieścic hmm znowu problem widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekczu 24.11.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Skoro mój post został zacytowany,to wypada mi coś odpisać,chociaż zaznaczam że jest to wypowiedz jedynie teoreetyczna,nie mająca żadnego mojego doświadczalnego odzwierciedlenia, a jest możliwe, że jest ona sprzeczna nie tylko z powszechnie panującą praktyką, ale także ze zdrowym rozsądkiem wg.moich przemyśleń budowanie kominka ,,od środka,, ,jest możliwe, tak jak jest możliwe wybudowanie domu, a późniejsze jego ocieplenie, wymiar kafli-teoretycznie są normy 22x22 , ale rózne kaflarnie produkują kafle o róznych wymiarach, w szczeólnośći gdy chciałbyś zastosować jakies nietypowe, kafle mają wystające elementy na tylnej ściance - a te już bywają róznej wielkośći, wiec dlatego uważam, że decyzja o wyborze kafli musi być przmyślana, i juz na począku stanie się ona ostateczną, kolejną trudnością będzie niewątpiliwie samo łączenie kafli , z uwagi na ograniczony dostęp od ,,tyłu,, i jest b,prawdopodobne że trzeba będzie scalać kafle w moduły, a dopiero potem ich zestawianie,z gotowych elementów do sciany wcześniej obudowanego kominka, pwenie istotnym tez jest że mamy przy jednej budowie dwa razy sajgon w domu -co może spotykać się z calkiem zresztą nieuzasadanionym sprzeciwem naszych Pań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 24.11.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 Witam.To może od razu pozbawię Was złudzeń ... To o czym piszecie i na co liczycie jest albo niewykonalne albo skończy się znalezieniem wykonawcy - obiecywacza, który zrobi "wszystko i za wszelką cenę" byle tylko coś zrobić ...Kafle piecowe i kominkowe nie są materiałem okładzinowym montowanym na wewnętrznej podbudowie tak jak się to robi w przypadku płytek ściennych czy podłogowych (poza nielicznymi wyjątkami, potwierdzającymi jak to zwykle bywa tylko pewną regułę).Zaprojektowanie współczesnego pieca, pieco-kominka czy kominka kaflowego wymaga solidnego projektu oraz wymiarowania projektowego i wykonawczego często na poziomie 0-3 mm, zarówno przy samym posadowieniu paleniska, mas akumulacyjnych, izolacji, jak i elementów konstrukcyjnych samej zabudowy. To wszystko należy jeszcze skonfrontować z samym miejscem posadowienia urządzenia grzewczego.No i najważniejsza sprawa - taki piec czy kominek kaflowy działa i pełni swoje funkcje prawidłowo i w całości tylko jak jest kompletny - niezabudowany w całości nie będzie uzyskiwał ani takich osiągów ani takich efektów grzewczych jak w momencie gdy już będzie wykonany do końca. Często też nie jest w ogóle możliwe jego całościowe lub częściowe użytkowanie (np. w przypadku gdy łączymy konstrukcje ogrzewające w sposób radiacyjny z konwekcyjnym).Same kafle to nie tylko kafle środkowe, o typowym wymiarze. One są często w zdecydowanej mniejszości. Oprócz nich są narożniki, gzymsy, półki zwykłe i płaskie, profile przyścienne, dolne, górne, filarki, wywiewki, wyczystki, korki i rewizje. Same kafle są produkowane w kilkudziesięciu różnych wymiarach, promieniach (przy kaflach łukowych) oraz kilkuset w sumie wariantach kolorystycznych szkliwa. Każda kaflarnia oprócz kształtów typowych, produkuje także tylko swoje kształty kafli, nie powtarzane w innych kaflarniach. Od tego jak ma wyglądać całość zabudowy pieca czy kominka, uzależnione jest także zastosowanie kafli z tej czy innej kaflarni.Ale ... podchodząc do tematu od strony ekonomicznej ... kafle mogą być tylko częścią takiej zabudowy i stanowić jej akcenty ozdobne - reszta może być wykonana z szamotu pokrytego tynkiem, także nie zawsze te koszty muszą być aż tak duże. Można także zrobić taką zabudowę tylko i wyłącznie z tynkowanego szamotu, cegły, kamienia oraz innych materiałów.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekczu 24.11.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2013 no i sprawa się rypła dzięki Forest, pomomo że zgłosiłeś votum separatum - trzeba będzie coś innego kombinować, wiem że może być tylko cześciowo z kafli i wykończony na100 róznych sposobów, cóz z tego - jak mi się marzy właśnie taki cały kafłowy, móze sprzedam nerkę - bardzo zdrowy jestem jakby co coś wymyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew1 09.03.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 WitamMetoda 1-sza jest jak najbardziej trafna. (wiem z doświadczenia)Trzeba pamiętać też o jakości kafli, Kafle wykonywane metodą odlewniczą do takiej obudowy praktycznie się nie nadają ponieważ nie mają dużej wytrzymałości cieplnej w stosunku do kafli robionych z mas plastycznych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew1 09.03.2014 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 WitajNie palcem a młotkiem.Namoczenie w wodzie nic nie daje laikowi, dobry zdun przez namoczenie rozpozna czy to dobry czy zły kafel.Harys : i tu zaczyna się zabawa. Tak naprawdę harys to najprościej źle dopasowane szkliwo do czerepu kafla, ale są dwa rodzaje szkliw transparentne i tzw. kryjące. na transparentnych nie ma możliwości nie pojawienia się harysu, natomiast na tzw. kryjących jest to tak naprawdę niedopuszczalne.Poza tym na jakość szkliwa i jakość samego kafla wpływa bardzo dużo czynników, na które trzeba by się dużo rozpisywać.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 09.03.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Pisz jak masz ochotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.03.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 No i jak tam radekczu? Dalej dumasz, czy już coś zmajstrowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts