builderhouse 07.11.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Czy mieliście jakieś problemy ze złożeniem więźby dachowej. Chodzi o złożenie pod odpowiednim kątem (45stopni) belki, która idzie w koszu dachu z krokwiami znad garażu i części mieszkalnej. U mnie niby jest wszystko jak w projekcie, a nie składa się to tak jak trzeba. Jak było u Was? Artol, żadnych problemów z więźbą nie było. Nie do końca rozumiem o co pytasz. Belka koszowa wychodzi w miejscu przenikania się dwóch płaszczyzn połaci dachowych pod kątem 90 st. względem siebie (chodzi o krzyżowanie się płaszczyzn dachów w kalenicach). Co to znaczy, że nie składa się tak jak trzeba? Sam wykonujesz więźbę? Przecież jak cieśle składają więźbę to widać jak się schodzą krokwie do kosza..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airblade79 08.11.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 ponawiam pytanie odnośnie kanałów wentylacyjnych.robiliście tak jak w projekcie czy daliście je w innych miejscach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 09.11.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 builderhouse, robią mi cieśle, ale coś sygnalizowali i wołali kierownika bo kąt wychodził im nie taki jak trzeba - nie mogli tego optymalnie ustawić. Teraz jakoś to jest ustawione, kierownik to klepnął, ale ja nie jestem w tym specjalistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 09.11.2015 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 builderhouse, robią mi cieśle, ale coś sygnalizowali i wołali kierownika bo kąt wychodził im nie taki jak trzeba - nie mogli tego optymalnie ustawić. Teraz jakoś to jest ustawione, kierownik to klepnął, ale ja nie jestem w tym specjalistą. Doprawdy nie wiem w czym mieli panowie problem. Mają projekt i aksjonometrię więźby. Chyba nie zaglądali do projektu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 09.11.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 ponawiam pytanie odnośnie kanałów wentylacyjnych. robiliście tak jak w projekcie czy daliście je w innych miejscach? Jaką robisz wentylację? Jeżeli grawitacyjną, to trzymaj się projektu. Ja np. robię mechaniczną i wiadomo, że wszystko będzie wyglądało inaczej niż w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 09.11.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 witam, powiedzcie prosze jaką powierzchnię zgłosiliscie do podatku od niruchomości?? Liczyliście cy z zprojektu?? Chyba trzeba będzie samemu zmierzyć. Mi po posadzkach wyszło 273 m kw. po podłogach. Poszerzałem garaż o 1m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airblade79 10.11.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 dzięki builderhouse za odzew, robię grawitacyjną. pytam dlatego, że trochę niefortunnie są puszczone kanały z kuchni, które przechodzą przez pokój zabierając trochę "płaskiej ściany".może ktoś robiący grawitacyjną puścił przewody wentylacyjne w inny sposób.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 10.11.2015 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2015 dzięki builderhouse za odzew, robię grawitacyjną. pytam dlatego, że trochę niefortunnie są puszczone kanały z kuchni, które przechodzą przez pokój zabierając trochę "płaskiej ściany". może ktoś robiący grawitacyjną puścił przewody wentylacyjne w inny sposób. pozdrawiam Jedyne rozwiązania dla Ciebie to: budowa kanałów wentylacyjnych analogicznie jak komin spalinowy kominka, wtedy musisz zmienić rozstaw drzwi balkonowych żeby kanał wentylacyjny zmieścił się między drzwiami balkonowymi. Jeżeli nie zacząłeś budowy, to skuś się na wentylację mechaniczną. Grawitacyjna nie działa jak należy. Mam przykre doświadczenia z WG, bo mieszkam w takim mieszkaniu i dlatego będzie mechaniczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 11.11.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2015 Jedyne rozwiązania dla Ciebie to: budowa kanałów wentylacyjnych analogicznie jak komin spalinowy kominka, wtedy musisz zmienić rozstaw drzwi balkonowych żeby kanał wentylacyjny zmieścił się między drzwiami balkonowymi. Jeżeli nie zacząłeś budowy, to skuś się na wentylację mechaniczną. Grawitacyjna nie działa jak należy. Mam przykre doświadczenia z WG, bo mieszkam w takim mieszkaniu i dlatego będzie mechaniczna. Teraz dopiero widzę jak karkołomne byłoby wykonanie takiego kanału w kuchni w sposób jaki przedstawiłem. Trudna sprawa. Może spróbuj umieścić kanał w okolicy schowka 1/4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airblade79 18.11.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2015 Teraz dopiero widzę jak karkołomne byłoby wykonanie takiego kanału w kuchni w sposób jaki przedstawiłem. Trudna sprawa. Może spróbuj umieścić kanał w okolicy schowka 1/4? schowek zlikwidowałem będę kombinował z wyjściem na zewnątrz przez ścianę. innej opcji chyba nie ma. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 21.11.2015 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2015 Przez ścianę? Kiepsko. Zaryzykuj komin, zabierz trochę płaskiej ściany na górze. Poważnie. Wentylacja w kuchni to ważna rzecz. Albo puść jakiś kanał z wentylatorem wywmiewnym w dowolnym miejscu, byle nie przez ścianę, bo to nie zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 25.11.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Witam galilejczyków.Stoję właśnie przed dylematem dotyczącym okien połaciowych. Sypialnie mam od południa i jak sobie wyobrażę lato i 2 połaciówki 78x140 to mam skojarzenie tylko z sauną. Pytanie, do tych co już mają okres letni za sobą - podtrzymalibyście decyzję o wstawieniu okien jak w projekcie, czy może wstawilibyście tylko 1 , bo wystarcza razem z balkonowym ? Szukam każdego argumentu za i przeciw dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 25.11.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2015 Witam galilejczyków. Stoję właśnie przed dylematem dotyczącym okien połaciowych. Sypialnie mam od południa i jak sobie wyobrażę lato i 2 połaciówki 78x140 to mam skojarzenie tylko z sauną. Pytanie, do tych co już mają okres letni za sobą - podtrzymalibyście decyzję o wstawieniu okien jak w projekcie, czy może wstawilibyście tylko 1 , bo wystarcza razem z balkonowym ? Szukam każdego argumentu za i przeciw dzięki Likwidacja jednej połaciówki to zły pomysł. Na poddaszu jest ciemniej niż na parterze. Przed słońcem możesz chronić się roletą. Tyle tylko, że koszt okna połaciowego z roletką to ok. 3 tysięcy zł za sztukę (przynajmniej tyle było gdy ja dokonywałem wyboru). Velux miał droższe okno i tańszą roletę, Fakro odwrotnie. Ostateczna cena wychodziła na podobnym poziomie w obu przypadkach. Za lukarny zapłaciłem podobne pieniądze, może odrobinę taniej, ale: mam większą przestrzeń w sypialniach i robi to na prawdę sporą różnicę, mam okno, które gdy będę wymieniał, będzie kosztował połowę ceny połaciowych, mam okno o lepszych parametrach termicznych i akustycznych, mam możliwość stosowania rolet zewnętrznych, wewnętrznych, firanek, zasłon. Za co płaciłem przy lukarnach? Robocizna i drewno na więźbę, dodatkowa dachówka, deski i papa oraz okno z roletą elektryczną. Połaciówka się chowa przy takim rozwiązaniu. Może gorzej wygląda bryła domu z zewnątrz (rzecz gustu, mi się podoba), ale w domu się mieszka przede wszystkim, a ogląda się od czasu do czasu. I jeszcze odnośnie temperatury na poddaszu. Nie tylko okna odpowiadają za zbyt wysoką temperaturę. Ma jeszcze znacznie ocieplenie. Ja mam tradycyjnie dechy i papę. Latem, gdy były upały, miałem na górze znośną temperaturę. Przy termoizolacji obędzie się chyba bez klimatyzacji. To tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 26.11.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Poczytaj pomysły z postów wczesniej - jakiś miesiąc temu. Tam opisane jest jak dołożyliśmy do okien balkonowych jeszcze okno takie od pasa w górę (90x150) i zwiększaliśmy tym samym doświetlenie. Na pewno rezygnujemy z jednego okna połaciowego na każde pomieszczenie, co na całym domu daje nie 7 okien a maxymalnie 4. A być może jeszcze coś sie uda wyeliminować - zobaczę doświetlenie jak położą mi membranę. Co do lukarn też zastanawialiśmy się nad tym, ale zrezygnowaliśmy z tego pomysłu ze względu na większe straty ciepła przy tym rozwiązaniu i pogorszenie wyglądu domu z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 26.11.2015 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Ja z kolei mam po dwa okna połaciowe w większych pokojach i jedno w mniejszym. Dla mnie najlepsza opcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 26.11.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Do Arek_A Ja całkowicie zlikwidowałam okna połaciowe mam powiększone balkonowe do szerokości 150cm. Dla mnie wizualnie wgląda bardzo dobrze, lepiej nawet niż w podstawowe wersji. Ale to oczywiście rzecz gustu. Tyle ile tu jest osób każdy podchodzi inaczej i szuka rozwiązania dla siebie. Dlatego właśnie fajne jest to forum ze każdy przestawia swoje rozwiązania można skorzystać lub nie to ty ostateczni podejmujesz decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 26.11.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 (edytowane) Dzięki za tyle odpowiedzi, całe spektrum! Lukarny to faktycznie kwestia gustu, ale na tyle odwagi się nie zdobędę Poszerzenie okna balkonowego to jest jakaś myśl, ale ja nie mogę bo już je rozstawiłem miedzy siebie maksymalnie (między pokojami z jednej strony wstawiłem szafę, z drugiej prysznic) , chyba pójdę w taką samą stronę jak M-M , bo w małym pokoju będzie ciemno (pokój syna od wschodu), do pokoju córki kupię chyba te dwie rolety zewnętrzne (bo w markizy materiałowe zewnętrzne nie wierzę) a do sypialni rodziców rozważę klimę (południowy zachód), która będzie tylko nieco droższa od dwóch rolet. Widzę , że nie ma nikogo, kto zrobiłby tylko jedno okno (czytam wątek od początku) i balkonowe z projektu. Moja żona twierdzi, że na dużej ścianie jak będzie tylko jedno okno połaciowe to kiepsko będzie to wyglądać, może coś w tym jest. Artol, wy macie to w planach (jedno okno plus poszerzone balkonowe), czy już tak zrobiliście? Edytowane 26 Listopada 2015 przez Arek_A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 26.11.2015 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Nie, na ten moment mamy dodane okno 90x150 do balkonówek, które mamy zwężone do 90cm. Z budową jesteśmy na etapie krycia dachu. Połaciówki będziemy wstawiać na wiosnę dopiero. Widziałem bliźniaczy dom jak nasz u kumpla i jedno okno połąciowe w pokoju wygląda OK - nie ma w tym nic dziwnego. Jak dasz 2 może być gorąco jak w szklarni. Kumpel z jednym połaciowym w pokoju miał w lecie (ta fala upałów) 35st, a dach ma ocieplony wełną 35cm.Dzis byłem u tego kumpla i od okna jednak czuć pewien chłód, więc straty ciepła przez połaciowe są też wymierne.Można jednak podejść w ten sposób: skoro przy 1 połaciowym jest i tak tak bardzo gorąco, to można zrobic 2 połaciowe na pokój bo i w jednym i drugim wariancie trzeba dać klimę. Ja widzę, że u mnie 1 połaciówka w zupełności wystarczy. A klime mam w planie tak czy siak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 27.11.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Artol Jak możesz załącz zdjęcie przodu domuciekawa jestem jak wizualnie wygląda dom po dodaniu tego okna obok balkonowego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MPF 27.11.2015 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 My zostawilismy okna polaciowe jak w projekcie .nie zmienilibysmy tego.pokoje sa ladnie doswietlone .polecamy. Zalaczam pare zdjec z lekkim budowlanym nieladem. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts