MPF 22.01.2016 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 A to nasza gorna lazienka . Pralnie zrobilismy w pokoju na dole tam gdzie miala byc garderoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 22.01.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 MPF o ile poniosłeś ściankę kolankową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MPF 22.01.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 O dwa pustaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 22.01.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Tak jak ja, jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 24.01.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Wracając na chwilę do kosztów. Pamięta ktoś z Was ile kosztowało ocieplenie dachu wraz z sufitem na poddaszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 24.01.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Wracając na chwilę do kosztów. Pamięta ktoś z Was ile kosztowało ocieplenie dachu wraz z sufitem na poddaszu? 19450 brutto za komplet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 25.01.2016 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 mam pytanie Jeżeli ktoś z was ma ogrzewanie co na ekogroszek napiszcie ile kw mają wsze piece Z góry dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 25.01.2016 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Witajcie, dostałem właśnie wycenę za wykończenie Galilei 2m. Zakres robót od stanu deweloperskiego do wykończenia pod klucz: czyli - kafle (cały dół) + łazienka na górze- panele podłogowe (cała góra poza łazienką)- regipsy (skosy, sufity podwieszane głównie góra)- montaż drzwi wewnętrznych- biały montaż- malowanie, akrylowanieitp. Cena: 87 000zł. Co Wy na taką wycenę robót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 25.01.2016 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Witajcie, dostałem właśnie wycenę za wykończenie Galilei 2m. Zakres robót od stanu deweloperskiego do wykończenia pod klucz: czyli - kafle (cały dół) + łazienka na górze - panele podłogowe (cała góra poza łazienką) - regipsy (skosy, sufity podwieszane głównie góra) - montaż drzwi wewnętrznych - biały montaż - malowanie, akrylowanie itp. Cena: 87 000zł. Co Wy na taką wycenę robót? Dużo. Bo rozumiem, że to sama robocizna. Jak z materiałem, to bierz w ciemno . Z grubsza licząc: kafle podłogi dół -5 tys. kafle łazienki max 10 tys. panele góra 2,8 tys. zabudowa G-k poddasze 11 tys. sufity podwieszane dół 5 -8 tys. montaż drzwi wew. 1,4 -2 tys biały montaż elektryka 3-5 tys biały montaż sanitarka 3 tys malowanie 5-10 tys. Licząc najdrożej max 57 tysięcy, z czego coś można urwać lub wykonać samemu, np. położyć panele lub pomalować pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 25.01.2016 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 mam pytanie Jeżeli ktoś z was ma ogrzewanie co na ekogroszek napiszcie ile kw mają wsze piece Z góry dzięki za odpowiedź Ja jeszcze nie mam kotła, ale już robię przymiarki. Obojętnie na co będzie kocioł, musi mieć odpowidnią moc. Dokładnie jeszcze nie przeliczałem, ale już wiem, że w projekcie mamy przewymiarowany kocioł o mocy 25 kW. To za duży sprzęt na taki dom. Sądzę, że mieścimy sie w przedziale 15-20 kW. O ogrzewaniu i kotłach dowiesz się z "czyste ogrzewanie". Wpisz w wyszukiwarkę. Bardzo dobrze temat przedstawiony. Ja w swoim domu chcę mieć kocioł na pelet lub gaz, z tym, że wszystko zależy od zachowania się dostawcy gazu. Jak będą "kozaczyć" i stawiać wygórowane warunki, to biorę kocioł na paliwo stałe i precz z gazem na zawsze. Peleciak będzie miał 18 kW, mam już upatrzony model. Sąsiad ma taki i daje radę w podobnym domu. Mam w rodzinie kogoś, kto w podobnej wielkości domu, tylko budowanego z BK ma 14 kW i też nie narzeka, choć jeszcze nie przeżywali ekstremalnych mrozów na poziomie -20 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 26.01.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Dzięki builderhouse, jak zobaczyłem tę cenę to mnie ścięło z nóg. Właśnie liczyłem coś koło 50tys. zł, ale 87 tys to megadużo. Będę jeszcze rozmawiał, bo może faktycznie uwzględnili tam chociażby częściowo materiał. Co do kotła, ja zamówiłem kocioł 15kW gazowy kondensacyjny Buderus GB 162. Moc rzędu 15-20 kW nie jest potrzebna do ogrzewania. Do ogrzewania wystarczy dużo mniej. WIększa moc jest potrzebna do ogrzania wody (żeby nie czekać za długo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 26.01.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 builderhouse wydaje mi się, ze mając dostęp do gazu z sieci to nie ma co nawet oglądać się za kotłem na paliwo stałe.Przy kotłach kondensacyjnych koszt ogrzania CO i CWU naprawdę nie jest wysoki a i biegać obok tego nie trzeba, sprzęt mniej zawodny. Rodzice ogrzewają dom o powierzchni użytkowej 170 m2 piecem z Vailanta i za cały rok płacą średnio 3200 zł- cały pater w podłogówce na górze tylko w łazience podłoga a reszt na grzejnikach. Oczywiście im więcej podłogówki tym taniej do tego można pomyśleć o solarach na lato i myślę, że do 2500 na rok można zejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 26.01.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 builderhouse wydaje mi się, ze mając dostęp do gazu z sieci to nie ma co nawet oglądać się za kotłem na paliwo stałe. Przy kotłach kondensacyjnych koszt ogrzania CO i CWU naprawdę nie jest wysoki a i biegać obok tego nie trzeba, sprzęt mniej zawodny. Rodzice ogrzewają dom o powierzchni użytkowej 170 m2 piecem z Vailanta i za cały rok płacą średnio 3200 zł- cały pater w podłogówce na górze tylko w łazience podłoga a reszt na grzejnikach. Oczywiście im więcej podłogówki tym taniej do tego można pomyśleć o solarach na lato i myślę, że do 2500 na rok można zejść Robiłem rekonesans. domy o podobnej powierzchni jak Galilea to ok 500 zł/m-c w sezonie za gaz. Przy niskich temperaturach może być drożej. Ok. 3-3,5 tys.płacą ludzie za paliwo stałe (pelet, ekogroszek) z podgrzaniem cwu na rok. W sumie mam jeszcze czas. Mam nadzieję, że ktoś się pochwali jak mu wyszedł sezon grzewczy w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 27.01.2016 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 19450 brutto za komplet. Dzięki za odpowiedź. W jednym z postów pojawiała się cena 38 000 więc musiałem zapytać.... Tak w ogóle to chodziło mi po głowie to o czym pisałeś w kontekście poniesionych kosztów przez kolegę daro3 i pokusiłem się o ponowne przejrzenie wszystkich postów z naszego wątku , tak aby podsumować i zebrać wiedzę o kosztach budowy Galilei 2M. Trochę to mi zajęło....mamy prawie 900 postów Pomyślałem, że ułatwię tym wszystkim co poszukuję tej wiedzy i wymienię Wam gdzie znaleźć w tym wątku informacje o kosztach, posty nr: 39, 40, 93, 96, 109, 151, 262, 271, 317, 324, 354, 396, 420, 435, 496, 497 , 494, 546, 558, 582, 588, 648, 665, 695, 697, 717, 823 Zdaje się, że tych postach nie ująłem w ogóle kolegi daro3, bo on budował Galilę Małą z powiększonym garażem, wiec i to trzeba mieć na uwadze. Generalnie jakby podsumować powyższe , to zdecydowana większość mieści się za SSO w granicach 180-190 tys brutto (ja niestety nie ) , a szacunki na stan deweloperski to okolice 450 tys. Pozdrowienia dla wszystkich rozważających zakup tego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 27.01.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 builderhouse, nie patrz tylko na koszty. Pewnie, że na paliwie stałym (ekogroszek czy pelet) wyjdzie taniej niż gaz, ale zwróć uwagę, że przy paliwach stałych dochodzi Ci cała obsługa tego wszystkiego, na dodatek ekogroszek pyli, jest syfu co nie miara, pelet już lepszy, mniej popiołów i nie pyli. Do tego dochodzi składowanie opału, trzeba znaleźć dobrego jakościowo dostawcę (sa duże rożnice w jakości), załatwianie dostaw, układanie tego w kotłowni (ludzie mają tego po sufity w garażu czy kotłowni). Poza tym pomyśl czy będziesz palił w tym piecu na paliwa stałe w lecie, żeby podgrzać CWU, czy może pójdziesz w solary a może pompę powietrze woda? Ja mam gaz i zastanawiałem się tylko czy gaz czy pompa ciepła - ale każdy dostawca pomp ciepła powiedział mi, że jak mam gaz to nie bawić się w pompy bo się nie zwrócą. Gdybym nie miał gazu to co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sushi-KLMD 27.01.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (...) a szacunki na stan deweloperski to okolice 450 tys. ... 450 tyś na stan developerski ? Bardzo mnie to zaciekawiło. Jeśli jest taka średnia to my ją mocno zaniżymy. Chyba, że dla każdego stan developerski oznacza coś innego. My myślimy o stanie "pod klucz" w kwocie 450 - 500 tyś. Arek_A napisz proszę skąd taka kwota. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 27.01.2016 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Przyjmijmy szybko licząc: SSO z dachem 180 000złokna brama drzwi 60 000złinstalacje 80 000złtynki 22 000złposadzki 12 000złelewacje 30 000zł i już jest 384 000zł, więc jeżeli pod klucz ma wyjść 450 000zł to chyba dla domu budowanego na sprzedaż albo budowanego własnymi rękami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 27.01.2016 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Artol,mi też mówią że mając gaz nie warto inwestować w PC.Tak myślę o wspomaganiu kominkiem z płaszczem. Macie orientacje jaka jest różnica cenowa za kominek z dystrybucją gorącego powietrza a kominem z płaszczem wodnym + instalacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 27.01.2016 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 (edytowane) 450 tyś na stan developerski ? ....... Arek_A napisz proszę skąd taka kwota. Pozdrawiam Z powyższych postów. Forumowicze, którzy najczęściej po zrobionym stanie SSO lub SSZ pisali na forum o faktycznie poniesionych wydatkach na poziomie 180-190 tys (SSO) plus 30-50 tys za SSZ prognozowali, w różnym stadium wykończenia, że stan deweloperski wyniesie 450 tys. Ale to już były szacunki, a nie stan faktyczny. Dla mnie stan deweloperski to tak jak w mieszkaniówce, czyli masz gotowy dom z zewnątrz , wraz z chodnikami, bramą wjazdową, elewacją itd, a w środku wszędzie masz instalacje (wodne, co, kanaliza, wentylacja, elektryka z kontaktami itd) plus posadzka i ściany z tynkiem i cekolowaniem. Bez malowania lub malowane na biało raz. Ja jak na tym etapie będę miał na liczniku 450 tys. to będę szczęśliwy (choć myślę, że to mało realne). Po SSZ jest cała masa rzeczy , niektóre boleśnie drogie.... jak rekuperacja, elewacja, podbitka, ocieplenie dachu wraz z sufitami, instalacje , tynki wew., ogrodzenie z murkiem oporowym, brama wjazdowa, wykończenie balkonów, piec, taras, chodniki, podjazd, oświetlenie zewnętrzne... Edytowane 27 Stycznia 2016 przez Arek_A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 27.01.2016 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 builderhouse, nie patrz tylko na koszty. Pewnie, że na paliwie stałym (ekogroszek czy pelet) wyjdzie taniej niż gaz, ale zwróć uwagę, że przy paliwach stałych dochodzi Ci cała obsługa tego wszystkiego, na dodatek ekogroszek pyli, jest syfu co nie miara, pelet już lepszy, mniej popiołów i nie pyli. Do tego dochodzi składowanie opału, trzeba znaleźć dobrego jakościowo dostawcę (sa duże rożnice w jakości), załatwianie dostaw, układanie tego w kotłowni (ludzie mają tego po sufity w garażu czy kotłowni). Poza tym pomyśl czy będziesz palił w tym piecu na paliwa stałe w lecie, żeby podgrzać CWU, czy może pójdziesz w solary a może pompę powietrze woda? Ja mam gaz i zastanawiałem się tylko czy gaz czy pompa ciepła - ale każdy dostawca pomp ciepła powiedział mi, że jak mam gaz to nie bawić się w pompy bo się nie zwrócą. Gdybym nie miał gazu to co innego. Artol, dlatego ja szedłbym w pelet. Pełna automatyka, popiołu mało, a do tego można go wykorzystać jako nawóz. Jedyna niedogodność to logistyka związana z paliwem. Tyle tylko, że jeżeli różnica w kosztach grzania na jeden sezon wyniesie 3 tysiące, to ja powiem tak, chciałbym za wszystkie czynności związane z rozładunkiem, ułożeniem w składziku i wrzuceniem do zasobnika peletu zarabiać 3 tysiące. Mógłbym to robić jako usługa dla innych ludzi i z tego żyć :-}. Co do podgrzania wody w lecie - tylko grzałka elektryczna. Pompa ciepła kosztuje ok.7 tysięcy, plus instalacja. Za takie pieniądze, to mogę prądem grzać wodę prądem do końca życia. A pompa też żre prąd . Solary, dziękuję, same problemy i jeżeli bez dotacji, to się nie opłaca i nigdy się nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts