Qba30 09.02.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Ja miejsce pod spocznikiem otwieram od strony łazienki i wstawiam tam pralkę- miejsce wydaje się być dobre, przynajmniej na rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 09.02.2016 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Ja miejsce pod spocznikiem otwieram od strony łazienki i wstawiam tam pralkę- miejsce wydaje się być dobre, przynajmniej na rysunku Pod warunkiem, że zrezygnujesz z prysznica. A gdzie planujesz suszyć bieliznę? Jeżeli na poddaszu, to sądzę, że to złe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 09.02.2016 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Pod warunkiem, że zrezygnujesz z prysznica. A gdzie planujesz suszyć bieliznę? Jeżeli na poddaszu, to sądzę, że to złe rozwiązanie. Poszerzyłem łazienkę kosztem garderoby a pranie planuję suszyć w kotłowni bo będę ogrzewał gazem. Tak to będzie wyglądało http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=344050&d=1453465708 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 11.02.2016 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Kolejne starcia z potencjalnymi wykonawcami za mną- rozpiętość cenowo za SSZ od 150 do 280 tyśśrednie ceny ok 200 000 i te oferty biorę pod uwagę. Z tych firm jedni wyceniają robotę na 100 000 i 100 000 za materiał, kolejni zaś na robotę na 50 000 i materiał na 150 000Zastanawia mnie to, że firmy które kalkulują robotę na 50 000 też są chętne do pracy z materiałem zakupionym przeze mnie.Czy możecie się podzielić informacjami ile Was kosztował sam materiał potrzebny do SSZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 11.02.2016 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 SSZ to masz z dachem i oknami. Okna 50 000zł, sama robocizna za mury i dach 55 000zł, materiały 145 000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 11.02.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 (edytowane) Kolejne starcia z potencjalnymi wykonawcami za mną- rozpiętość cenowo za SSZ od 150 do 280 tyś średnie ceny ok 200 000 i te oferty biorę pod uwagę. Z tych firm jedni wyceniają robotę na 100 000 i 100 000 za materiał, kolejni zaś na robotę na 50 000 i materiał na 150 000 Zastanawia mnie to, że firmy które kalkulują robotę na 50 000 też są chętne do pracy z materiałem zakupionym przeze mnie. Czy możecie się podzielić informacjami ile Was kosztował sam materiał potrzebny do SSZ? To będzie trudne. Bo jak wycenić coś, co zawiera się w kilkuset pozycjach, a dany asortyment otrzymywałeś w partiach? Jak wycenić np. beton, jeżeli jeden leje 15 cm a drugi 10 cm? Poza tym co Ci da wycena np. moja, jeżeli ja buduję z ceramiki, a Ty z BK? Mogę Ci podać rząd wielkości za SSO. 180-200 tys. powinno być ok. Ja miałem wycenę robocizny na 58 tysięcy netto. Weźmiesz fakturę, dolicz vat. Dokonasz zmian, zlecisz roboty dodatkowe, dolicz do rachunku. I nawet gdybym chciał podać Ci rzeczywiste koszty, to jak mam to zrobić? Poświęcić cały dzień na wyciąganie informacji z arkusza kalkulacyjnego? Po prostu nie da się i już . Ekipa i tak będzie Cię próbowała naciągnąć na niektórych rzeczach i zrobi to, bo nie będziesz w stanie przebywać cały czas na budowie. Zamówią 15 m3 betonu, wleją 12 i mają parę stów dla siebie. Kwity będą się zgadzać. Zrób tak. Wybierz ekipę z samą robocizną i zapytaj w której hurtowni biorą materiały. Zrób rekonesans jakie są ceny materiałów w kilku hurtowniach, zestaw to w jeden plik i wybierz najniżesze ceny. Udaj się do hurtowni swojej ekipy i ponegocjuj, że weźmiesz u nich cały materiał na budowę, dogadaj transport na plac i wydawanie materiału w transzach. Powinieneś uzyskać najniższe ceny u jednego dostawcy bez problemu. Jeżeli czegoś nie będzie mógł dać w najniższej cenie, to napewno Ci o tym powie. Ty tylko pilnuj czy ceny umówione są zgodne i czy ilości są ok. I oczywiście pod żadnym pozorem nie podawaj od kogo poszczególne ceny pochodzą. Okna, rolety i brama garażowa 39 tysięcy brutto, drzwi zewnętrzne przód z naświetlami jak w projekcie 8,6 tysiąca, tył ok. 2 tys. brutto. Edytowane 11 Lutego 2016 przez builderhouse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 11.02.2016 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 No, i dziękuję za informację Wiadomo, że każda budowa inna do tego hurtownia, wykonawca no i ceny danym okresie też się różnią. Chciałem się zorientować jak to u Was wychodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 11.02.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Co myślicie o antywłamaniowości bram garażowych z napędem?Są one na tyle pewnie żeby nie stosować dodatkowo drzwi antywłamaniowych pomiędzy garażem a domem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 11.02.2016 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Powinieneś mieć tam drzwi antywłamaniowe żeby nie mieć problemów z ubezpieczeniem domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 13.02.2016 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Powinieneś mieć tam drzwi antywłamaniowe żeby nie mieć problemów z ubezpieczeniem domu Możesz rozwinąć temat? Bo co to znaczy antywłamaniowość? Zamka może nie da się szybko otworzyć, drzwi wypruć, ale szybę można wywalić bezproblemowo. To niby dlaczego wewnętrzne drzwi miałyby spełniać większe wymogi niż zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasz 13.02.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Witam ponownie, postanowione budujemy Galile 2 m , papierologia już się robi. Ze schodami dałam sobie spokój , dziekuję za rady . Do przyszłej soboty musimy zdecydować czy poszerzamy garaż . Z większych zmian to jedynie schody lane, przeniesienie kominka i wydłużenie balkonu od tarasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 13.02.2016 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2016 Witam ponownie, postanowione budujemy Galile 2 m , papierologia już się robi. Ze schodami dałam sobie spokój , dziekuję za rady . Do przyszłej soboty musimy zdecydować czy poszerzamy garaż . Z większych zmian to jedynie schody lane, przeniesienie kominka i wydłużenie balkonu od tarasu. Poszerzajcie garaż! Koniecznie. Bo będziecie mieli swobodę przejścia przy zaparkowanych dwóch samochodach i bedzie miejsce na regał. Jeżeli tego nie zrobicie, będziecie żałować. Piszę to mając przegląd sytuacji. Też miałem wątpliwości, ale 30 cm przestrzeni między zaparkowanymi samochodami to nie jest komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 14.02.2016 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) Możesz rozwinąć temat? Bo co to znaczy antywłamaniowość? Zamka może nie da się szybko otworzyć, drzwi wypruć, ale szybę można wywalić bezproblemowo. To niby dlaczego wewnętrzne drzwi miałyby spełniać większe wymogi niż zewnętrzne? Dlatego że ubezpieczyciel rozróżnia dom jako pomieszczenie mieszkalne oraz garaż jako pomieszczenie do parkowania samochodów (nawet jeśli stanowią całość, jeśli chodzi o budynek). Czyli w rozumieniu ubezpieczyciela (paradoksalnie) te drzwi traktowane są jako zewnętrzne. Z kolei w regulaminie masz napisane: "dom jednorodzinny, dom letniskowy, pomieszczenie gospodarcze, pomieszczenie garażowe, budynek niemieszkalny, w tym garaż, stanowiący miejsce ubezpieczenia, musi spełniać łącznie następujące warunki: (...) wszystkie drzwi zewnętrzne, nie będące drzwiami balkonowymi lub tarasowymi, prowadzące do mieszkania, domu jednorodzinnego domu letniskowego lub budynku niemieszkalnego są zamykane co najmniej na dwa zamki wielozastawkowe lub na jeden zamek wielopunktowy lub na zamek mechaniczno-elektroniczny" Edytowane 14 Lutego 2016 przez M-M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 14.02.2016 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 nasz,poszerzaj garaż!Który komin przenosisz? W jakie miejsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 14.02.2016 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Nasz,Chyba, że tak jak ja budujesz z zamiarem parkowania tam tylko jednego samochodu. Bez poszerzania i garaż i pomieszczenie nad nim i tak wychodzą według mnie całkiem spore.Pozdrawiam, Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasz 14.02.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Postanowione poszerzamy garaż , tym bardziej że oprócz 2 samochodów musi wejść jeszcze motor . Co do kominka to przenosimy go na ścianę pokoju 1/7 bliżej schodów, to pozwoli też przesunąć drzwi tarasowe w kierunku pierwotnego umiejscowienia kominka . Rozwiązanie z kominkiem pochodzi Galilei którą widziałam w realu i w której się zakochałam . Drzwi chciałabym przesunąć aby zyskać miejsce na duży narożnik nie nachodzący na okno. Co do balkonu to muszę przemyśleć ile go wysunąć , chciałabym zyskać zadaszenie nad tarasem . Mam z tej strony patelnię i zero drzew, chciałabym też korzystać z niego i w deszczowe dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 18.02.2016 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2016 2 kwestie: 1. ściana gdzie jest wyjście na taras (ta od jadalni) jest dość pusta (tylko 1 okno tarasowe, po bokach pusto). Jak zaaranżowaliście tę ścianę od zewnątrz? Może jakoś kolorami tynku, drewnem, a może posadziliście jakieś drzewka przed tymi miejscami? Fotki mile widziane.2. Jak macie zaprojektowaną podłogówkę: tzn. jaki rozstaw między rurkami, jaka maksymalna długość pętli, ile pętli, jakie wykończenie podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 20.02.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 2 kwestie: 1. ściana gdzie jest wyjście na taras (ta od jadalni) jest dość pusta (tylko 1 okno tarasowe, po bokach pusto). Jak zaaranżowaliście tę ścianę od zewnątrz? Może jakoś kolorami tynku, drewnem, a może posadziliście jakieś drzewka przed tymi miejscami? Fotki mile widziane. 2. Jak macie zaprojektowaną podłogówkę: tzn. jaki rozstaw między rurkami, jaka maksymalna długość pętli, ile pętli, jakie wykończenie podłogi? 1. Będę robił jak na wizualizacji. Wygląda bardzo dobrze, nie będę się produkował na siłę. Jeżeli chciałbyś coś innego, co wygląda efektownie, pomyśl może o boniach. 2. Podłogówkę zleć doświadczonemu hydraulikowi, bo zepsuć podłogówkę można bardzo łatwo, a naprawić tego już się raczej nie da. Jeżeli chodzi o odległości to przy oknach i drzwiach wejściowych do ok 50 cm w głąb pomieszczenia rozstaw co 10 cm, bliżej środka co 15 cm. Pod meblami kuchennymi, lodówką, kominkiem, brodzikiem, wanną, nie rozkładaj rurek.. Mi wyszło 8 pętli, na górze tylko łazienka z podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duntek 21.02.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Witam, Moze ktoś z Was buduje Galilea 2M lub inna wersje w województwie lubuskim? Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 23.02.2016 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2016 2 kwestie: 1. ściana gdzie jest wyjście na taras (ta od jadalni) jest dość pusta (tylko 1 okno tarasowe, po bokach pusto). Jak zaaranżowaliście tę ścianę od zewnątrz? Na wizualizacji masz drewno i taras. My robiliśmy zgodnie z tym i zapewniam Cię ze to wygląda świetnie i na pewno nie pusto Co do podłogówki to rób fotografie rurek - bardzo się przydaje na poźniejszych etapach, jeśli np chcesz (z różnych powodów) podkuc podłogę. Rozstawu nie podam, bo niestety nie pamietam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts