Qba30 09.05.2016 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Wykopy, które mogę zlecić komuś innemu jeśli cena będzie mi odpowiadała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 09.05.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2016 Wykopy, które mogę zlecić komuś innemu jeśli cena będzie mi odpowiadała. Sorry, ale sam się prosisz o niepoyrzebne kłopoty i opóźnienia. A i branża budowlana nie działa w oderwaniu od rynku, więc informacje rozchodzą się szybko. Mimo wszystko powodzenia życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 10.05.2016 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 U mnie sytuacja jest troszeczkę inna. Na podstawie kosztorysu ofertowego podpisałem umowę ryczałtową. Wykonawce mam poleconego przez sąsiadkę, której budował dom w górach a wcześniej budował dom jej bratu, siostrze, kuzynce. Gość sumienny i póki co słowny. Na moim rynku lokalnym mało działa bo ma sporo pacy u siebie. W ramach pomocy przekazałem mu namiary na lokalne betoniarnie, hurtownie i osoby ze sprzętem które znam z życia zawodowego. Jak pisze o wykopach to będzie je wykonywała ta sama osoba tylko czy ta osoba wystawi rachunek mi czy wykonawcy to już moja decyzja. Koparkowy wykonuje prace za 85 zł/h a wg umowy za roboty ziemne (ściągnięcie humusu, wykopy pod fundament) mam w ryczałcie za 1 660,00 i zastanawiam się co będzie dla mnie bardziej korzystne. Umowę mam spisaną w taki sposób że jako inwestor mogę wyłączyć wykonawcy pewne elementy z umowy i zlecić je komuś innemu. Oczywiście przez myśl mi nie przechodzi że naglę zlecę wykonanie np. stropu lub dachu komuś innemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttpj 10.05.2016 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Witam, Czy móglby ktos wrzucic zdjęcia z pomieszczeń na górze ze zmodyfikowanej wersji bez okien dachowych?Zastanawiam się nad wyborem projektu Galilea 2m, ale chciałbym uniknąc montowania okien dachowych. W związku z tym zastanawiam się czy jest wystarczająco dużo światła po ich likwidacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 10.05.2016 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 U mnie sytuacja jest troszeczkę inna. Na podstawie kosztorysu ofertowego [...] Umowę mam spisaną w taki sposób że jako inwestor mogę wyłączyć wykonawcy pewne elementy z umowy i zlecić je komuś innemu. Oczywiście przez myśl mi nie przechodzi że naglę zlecę wykonanie np. stropu lub dachu komuś innemu Kuba, masz przed sobą do wydania jakieś pół miliona złotych jak nie więcej, żeby ten dom powstał a najprostszą robotę chcesz rozbijać na ekipy, żeby zaoszczędzić ile, 100, 200zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieall 10.05.2016 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Witam, Czy móglby ktos wrzucic zdjęcia z pomieszczeń na górze ze zmodyfikowanej wersji bez okien dachowych? Zastanawiam się nad wyborem projektu Galilea 2m, ale chciałbym uniknąc montowania okien dachowych. W związku z tym zastanawiam się czy jest wystarczająco dużo światła po ich likwidacji. Witam Nasza Galilea już stoi jest w trakcie wykańczania.Na górze zrobiliśmy wyjścia na taras jak w projekcie i po jednym oknie dachowym w pokojach, moim zdaniem jest wystarczająco światła mieliśmy tez na początku plan żeby całkiem zrezygnować z okien dachowych ale byłoby zdecydowanie za ciemno.W pokoju nad garażem mamy też jedno okno dachowe i dodatkowo zrobiliśmy okno w szczycie 160x160 i to był super pomysł pokój jest jaśniutki i jest widno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 10.05.2016 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Do ttpj U nas zaczynie się teraz wykańczanie- zlikwidowałam całkowicie okna dachowe poszerzyłam balkonowe do 150 cm dla nas zupełnie dosyć światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 10.05.2016 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Wojtek, grosz do grosza i będzie... Wiem, że w skali całej inwestycji taka oszczędność wydaje się być marna ale ja już na takich śmiesznych oszczędnościach (które wyłączyłem z zakresu wykonawcy) zaoszczędziłem blisko 4 000 zł- woda, prąd, geodeta, ogrodzenie tymczasowe, socjal i magazyn dla pracowników i jeszcze jakaś tam drobnica... agnieall Czy możesz wrzucić zdjęcia pomieszczeń? Ja też mam w projekcie po jednym oknie ale zastanawiam się czy by jeszcze nie dorzucić po jednym- właśnie z w/w oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttpj 10.05.2016 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Kurczewskaa, dzieki za odpowiedź. Jak wygląda sytuacja w pomieszczeniu nad garażem?Czy mogłabyś wrzucić zdjęcia z wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 11.05.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 do ttpj Jak będę na budowie to zrobię. Nad garażem podnieśliśmy ściankę kolankową 1 cegłę dwa okna 150X150 pokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mierzwa.jg 12.05.2016 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Witamy wszystkich forumowiczów, nasza przygoda z Galileą 2m dopiero się zaczyna, choć forum już mamy przeczytane w każdą chyba stronę Mamy już działkę i obecnie jesteśmy o krok od kupienia projektu. Czekamy tylko na opinię architekta, który ma ocenić zgodność projektu z uwarunkowaniami lokalnymi. Niedługo później zamierzamy wystartować i jeśli wszystko się powiedzie postawić SSO jeszcze przed zimą... Wprowadzamy podobnie jak wszyscy różne zmiany, m.in: PARTER: 1. Drzwi tarasowe - suwanka 240cm 2. Likwidacja 1/4 3. Poszerzenie garażu o 50cm (brama 5m) PIĘTRO: 1. Zamiana pomieszczenia 2/5 i łazienki 2/6 2. Przesunięcie drzwi do łazienki bliżej osi ściany - utworzenie miejsca na kabinę 3. Przesunięcie drzwi do garderoby od strony sypialni 2/4 4. Rozsunięcie okien szczytowych po 50 cm 5. Likwidacja balkonów 6. Dodatkowe okno dachowe w pokoju 2/5 7. Przeniesienie pralni 2/7 na strych 2/8 8. Włączenie pomieszczenia 2/7 do pokoju (będzie szafa pod zabudowę) 9. Podniesienie ściany kolankowej o 2 bloczki 10. Ściany z bloczka 12 cm Póki co to tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 14.05.2016 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 (edytowane) My już chwilę mieszkamy i ponieważ z forum czerpaliśmy sporo wskazówek i inspiracji, to poczuwamy się w obowiązku zamieszczenia paru fotek. Jak widać nie wszystko jest jeszcze na tip top wykończone [ATTACH=CONFIG]355857[/ATTACH] Edytowane 16 Lipca 2016 przez M-M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M-M 14.05.2016 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 (edytowane) Edytowane 16 Lipca 2016 przez M-M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasz 15.05.2016 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Cudnie z zewnątrz i extra wewnątrz ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichyx1 16.05.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Na początek chciałbym się przywitać. Też z Zoną budujemy ten projekt. Przeglądam forum od jakiegoś roku ale dopiero teraz mam trochę czasu aby samemu coś napisać. Budowę rozpoczęliśmy w lipcu 2015 do zimy udało się postawić mury do stropu, tak sobie przezimowało. Dodam na wstępie że buduję bez ekipy. Mam teścia budowlańca i tak we dwóch ciągniemy pomału(czasem szwagier pomaga ). Przyszła wiosna zabraliśmy się za strop było ciężko ale w majówkę udało się go zalać. Teraz murujemy ścianki kolankowe. Teraz mam mały dylemat na jaką wysokość wyciągnęliście ścianki kolankowe? Zostawiliście różnicie między ścianką kolankową w części mieszkalnej a nad garażem? Na ten moment wymurowałem nad garażem na 3 pustaki, a nad resztą na cztery i zastanawiam się czy nie będzie za mało. Dodam że buduję z pustaka ceramicznego o wysokości 24cm, Drugie pytanie mam co do dachu ile wyszedł wam dach , czym kryliście, czy mieliście deskowane i papowane, czy może montowaliście membranę dachową. (wiem było już o tym pisane) może być orientacyjny koszt. Wykonawca którego chciałem nająć rzucił mi kwotą 80 tyś i uważam że trochę przesadził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurczewskaa 16.05.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 do cichyx1 My mamy 3 cegły nad garażem 4 na mieszkalnej dla nas w zupełności wystarczy ja osobiście nie podnosiłabym więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 16.05.2016 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Cichy, Ja mam ścianki kolankowe jak w projekcie i też jestem zadowolony. Dach - u mnie membrana, łaty, kontrłaty itd. Z tym, że u mnie więcej tego było bo łatowanie pod karpiówkę jest bardziej zagęszczone niż pod zakładkową. Sprawa kosztów całkowitych jest naprawdę indywidualna. Ja miałem samą robociznę wycenioną na prawie 41tys. ale ekipa była z polecenia, mega dokładna i fachowa więc warto było. Dach jest piękny, równiutki. Cena z obróbką kominów, montażem okien, orynnowania, płotków przeciwśniegowych itd. Pozdrawiam.Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 16.05.2016 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Jeszcze mam poradę z własnego doświadczenia, dla tych, którzy będą robić rekuperację. Garaż musi mieć wentylację grawitacyjną. Warto dołożyć jeden kanał do komina w kotłowni i sprawa załatwiona. Ja tego nie zrobiłem no i trzeba było ciągnąć rurę spiro do dachu i zakańczać tym nieszczęsnym kominkiem dachowym. Kominek powinien mieć fi 160mm a nie 110mm jak wszystkie kominki odpowietrzające (nagminnie montowane jako wentylacyjne). Na szczęście istnieje firma, która robi kominki fi150mm, na zamówienie do każdego rodzaju dachówki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 16.05.2016 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 Ja mam 3 pustaki nad garażem i 4 nad czescią mieszkalną - super wysokości ścianek w obu częściach. Nie zmieniałbym tego, jest idealnie - wysoka ścianka a jednocześnie można wyglądać przez połaciówki. Dach - dachówka ceramiczna Creaton, membrana, 3 połaciówki. Dach z oknami wyszedł na gotowo jakieś 75-80tys, w tym 20tys za robociznę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 17.05.2016 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Ja mam wyceny na dach na dachówce (na dachówce ceramicznej, 4 okna, obróbki, akcesoria, orynnowania itp.) w przedziale cenowym ok 55 000 do 80 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts