Artol 17.05.2016 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2016 Różnice w cenie zeleżą od ceny dachówki, drewna, membrany, okien, rolet do okien, sposobu wykończenia kominów, ilości grzebieni itd. To wszystko generuje zarypiste ceny, różnice są wielkie. To pierwszy etap gdzie jest odczuwalna tak wielka róznica cenowa między materiałami. Przycinać mogą na wszystkim a od zewnątrz to cięzko zauważyć. Bierz kogoś z jak najlepszego polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sushi-KLMD 18.05.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 (...)Teraz murujemy ścianki kolankowe. Teraz mam mały dylemat na jaką wysokość wyciągnęliście ścianki kolankowe? Zostawiliście różnicie między ścianką kolankową w części mieszkalnej a nad garażem? Na ten moment wymurowałem nad garażem na 3 pustaki, a nad resztą na cztery i zastanawiam się czy nie będzie za mało. Dodam że buduję z pustaka ceramicznego o wysokości 24cm, Drugie pytanie mam co do dachu ile wyszedł wam dach , czym kryliście, czy mieliście deskowane i papowane, czy może montowaliście membranę dachową. (wiem było już o tym pisane) może być orientacyjny koszt. Wykonawca którego chciałem nająć rzucił mi kwotą 80 tyś i uważam że trochę przesadził My zrobiliśmy 5 pustaków na całości (taki sam pustak max 24cm wys.) - każdy pisze, że jest super - u nas też jest super, chcieliśmy aby bez problemu meble o standardowych wymiarach dosunąć do ściany pod skosami i uważamy, że to była dobra decyzja. Dach nas kosztował w sumie 44 tyś z robocizną: - blacha na rąbek stojący Ruukki Classic Purex - 5 okien Fakro + wyłaz dachowy - membrana - kontrłaty i łaty - rynny i okucia kominów - akcesoria dachowe 80 tyś to chyba jedna z najwyższych wycen bo dach Galilei jest bardzo prosty, ale jeśli chcesz kryć np. dachówką to 60-70tyś pewnie trzeba liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redroza 18.05.2016 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Witam wszystkich budujących GALILEĘ 2M Obecnie mieszkam w Żaganiu (woj. lubuskie), a działkę mamy w okolicach Strzegomia (woj. dolnośląskie) - chcemy wracać na "stare smieci" i tam wybudować dom. Również jesteśmy zainteresowani projektem GALILEA 2M i w związku z tym chciałabym zapytać czy Państwa zdaniem lepiej kupić projekt z pracowni Domplan (stąd jest autor projektu) czy to nie ma znaczenia? - ten projekt jest dostępny w wielu pracowniach i tak się zastanawiam jak to rozwiązać, żeby było dobrze. Dodam, że prześledziłam cały wątek na forum i znalazłam tu wiele cennych informacji. Moje pytanie może wydać się błahe w porównaniu z tym jakie Państwo poruszacie tu tematy, ale dopiero raczkuję w temacie budowy... Pozdrawiam wszystkich budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasz 18.05.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 Domplan dał nam rabat na projekt, inni na zniżki chętni nie byli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasz 18.05.2016 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2016 My też raczkujemy , na dniach powinniśmy dostać pozwolenie na budowę ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redroza 19.05.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Czytałam opinie na temat pracowni DOMPLAN i są pozytywne - ludzie chwalą przede wszystkim to, że nie ma błędów w projektach, a to jest podstawa i właśnie to o co mi chodzi. Ponadto super kontakt i bezproblemowa zgoda na wszelkie zmiany, choć my za wielkich robić nie będziemy. Bo to, że nie dają gratisów tak jak inne pracownie to akurat pikuś - tablica informacyjna i dziennik budowy to groszowe sprawy, a takie właśnie gratisy dają inne pracownie, nie ma się co łakomić na takie rzeczy. Co do zmian, to chcemy:- zmniejszyć okna na 180cm- rozsunąć drzwi balkonowe z łazienki i pokoju tak aby chociaż lekko przesunąć komin bliżej rogu w salonie- może zmniejszyć lekko szer. drzwi balkonowych na poddaszu, bo ponoć w tym rozm. mogą opadać- zredukować ilość okien połaciowych do jednego w każdym pokoju- wstawić okno połaciowe w garderobie- wstawić okno na ścianie na strychu - chcemy tam zrobić siłownię i może zmieści się jeszcze stół tenisowy...- zlikwidować pomieszczenie 1/4I to by chyba było na tyle - zmiany takie bardziej kosmetyczne, nic wielkiego. Chyba, że jakiś pomysł się "urodzi" jeszcze zanim kupimy projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nasz 19.05.2016 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2016 Ze zgodą na zmiany nie było żadnych problemów, obsługa i dostarczenie projektu expresowe, więc chociaż to mogę polecić jak na początek . My też wprowadziliśmy zmiany . Poszerzyliśmy garaż , też dodaliśmy okno na strychu , powiększylismy balkon z tyłu i to na czym mi najbardziej zależało to przestawiliśmy kominek. Pomieszczenie 1/4 tez poszło wek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 20.05.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 "- zlikwidować pomieszczenie 1/4"I Cześć. Nie wiem jak będzie usytuowany Was domek, ale pom.1/4 osłania wejście do łazienki zarówno przed osobami przebywającymi w salonie jak i przed ewentualnie wścibskim wzrokiem sąsiadów i daje poczucie jakiejś tam intymności. W przypadku domowników może nie będzie to miało aż takiego znaczenia, ale gdy ktoś Was odwiedzi, owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artol 20.05.2016 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Nam też ktoś podpowiadał, żeby zlikwidować 1/4, ale zostawiliśmy. Jakoś tak goło bez tego, drzwi od kibla na widoku i to jeszcze przed jadalnią, nie mówiąc już o potencjalnych zapachach wydostających się wprost na jadalnię jak ktoś będzie miał grubsze posiedzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 20.05.2016 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 My też zostawiliśmy 1/4. We wnęce będzie komoda na klucze i inne ... żeby nie leżały na widoku w wiatrołapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieall 20.05.2016 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 My też zostawiliśmy 1/4. We wnęce będzie komoda na klucze i inne ... żeby nie leżały na widoku w wiatrołapie Witam My zrezygnowaliśmy z pomieszczenia 1/4 ponieważ w tym miejscu mamy przejście do kuchni,w miejscu w którym to pomieszczenie powinno się skończyć zgodnie z projektem mamy przeniesiony kominek i jest super nie będziemy musieli przechodzić przez salon do kuchni a i wejście do łazienki przysłania nam komin z kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 20.05.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Drugie pytanie mam co do dachu ile wyszedł wam dach , czym kryliście, czy mieliście deskowane i papowane, czy może montowaliście membranę dachową. (wiem było już o tym pisane) może być orientacyjny koszt. Wykonawca którego chciałem nająć rzucił mi kwotą 80 tyś i uważam że trochę przesadził Niestety jak ktoś chce mieć deskowanie i ceramikę a przy tym okna dachowe jak w projekcie, a jeszcze w miarę ciepłe (jak fakro U5) cena nie che być niższa. I to bez podbitki. Przy okazji zapytam, bo to mnie za chwilę czeka - ile płaciliście za podbitkę i czy robiliście taką jak w projekcie - równoległą do dachu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 20.05.2016 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Dach nas kosztował w sumie 44 tyś z robocizną: Zazdroszczę. Mnie ktoś namówił na deskowanie i ceramikę i teraz już wyjścia nie ma, koszty duuużo wyższe: - drzewo na konstrukcję ok 11 tys - robocizna cieśli, śruby itd. ok 7 tys - deski ok 5 tys plus resztki z budowy - łaty , kontrłaty, papa ok 5 tys - deskowanie ok 6 tys - dachówki, akcesoria, okna połaciowe ok 32 tys - położenie dachówki , obróbka kominów, okna itd. jeszcze nie wiem, ale pewnie coś koło 12-14 tys. I mamy 8 dyszek. Brrrr. Jakbym wiedział to na początku, pewnie bym rozważył membranę.... lub blachodachówkę.... z drugiej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redroza 21.05.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Co do pomieszczenia 1/4 to każdy ma swoje racje. Nam chodzi głównie o to, żeby nie umniejszać salonu - chcę wstawić duży stół w kierunku schodów i trochę mi ta ścianka tam nie pasuje. No ale na naszym etapie to jeszcze mamy czas na zastanowienie się i podjęcie decyzji. Marzy mi się żeby wreszcie na tej naszej działce coś już się robiło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 21.05.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 (edytowane) Zazdroszczę. Mnie ktoś namówił na deskowanie i ceramikę i teraz już wyjścia nie ma, koszty duuużo wyższe: - drzewo na konstrukcję ok 11 tys - robocizna cieśli, śruby itd. ok 7 tys - deski ok 5 tys plus resztki z budowy - łaty , kontrłaty, papa ok 5 tys - deskowanie ok 6 tys - dachówki, akcesoria, okna połaciowe ok 32 tys - położenie dachówki , obróbka kominów, okna itd. jeszcze nie wiem, ale pewnie coś koło 12-14 tys. I mamy 8 dyszek. Brrrr. Jakbym wiedział to na początku, pewnie bym rozważył membranę.... lub blachodachówkę.... z drugiej strony Pocieszę Cię. Jak już zamieszkasz i usłyszysz od sąsiadów o problemie związanym z kunami i zobaczysz co one robią, zrozumiesz jak dobrą podjąłeś decyzję. Tych zwierząt jest tak dużo, że nie ma szans na ich odwiedziny! Kolejna sprawa, Ty możesz zapomnieć o dachu. Nie będziesz robił żadnych remontów. Membranowcy za 15-20 lat będą ściągać dachówkę zeby założyć nową membranę. Dalej, masz na poddaszu kilka stopni mniej niż membranowcy, obejdzie się bez klimy lub spania podczas upałów w salonie. Co jeszcze? Konstrukcja Twojego dachu jest sztywna, zaden wicher nie jest Ci straszny, śpisz spokojnie. Tyle. Też mam dechy z papą i jestem zadowolony, chociaż koszty trochę wyższe i więcej z tym pieprzenia, choćby przy wentylacji dachu.. Ps. Nie rozumiem co napisałeś: -deski -deski na deskowanie U mnie dokładnie deski na deskowanie to 5 tysięcy, robocizna tysiąc. Za drewno więźby płaciłem 16 tysięcy zatem? Edytowane 21 Maja 2016 przez builderhouse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
builderhouse 21.05.2016 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Co do pomieszczenia 1/4 to każdy ma swoje racje. Nam chodzi głównie o to, żeby nie umniejszać salonu - chcę wstawić duży stół w kierunku schodów i trochę mi ta ścianka tam nie pasuje. No ale na naszym etapie to jeszcze mamy czas na zastanowienie się i podjęcie decyzji. Marzy mi się żeby wreszcie na tej naszej działce coś już się robiło... Rób jak uważasz. Podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi będziesz chodzić do kibelka na górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 22.05.2016 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Ps. Nie rozumiem co napisałeś: -deski -deski na deskowanie U mnie dokładnie deski na deskowanie to 5 tysięcy, robocizna tysiąc. Za drewno więźby płaciłem 16 tysięcy zatem? zakup desek to ok 5 tys zł - materiał, natomiast za deskowanie - robociznę płaciłem 20 zł netto za 1 m2 dachu, więc miałeś ponad 5 razy taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 22.05.2016 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Ja projekt kupiłem przez tooba i dostałem niższą cenę niż mogła mi zaproponować bezpośrednio pracownia domplan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieall 24.05.2016 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Witam serdecznie My aktualnie jesteśmy na etapie schodów.Mamy oczywiście schody betonowe jak w projekcie ale musimy je wykończyć deską i tu się zaczyna zagadka czy zrobić te deski lakierowane czy olejowane.A Wy jakie schody zrobiliście lub będziecie robić w swoich domkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichyx1 24.05.2016 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2016 Tez projekt kupiłem przez tooba. Dostałem zniżkę 200zł i jakieś kupony rabatowe których i tak nie użyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts