Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Domek super tylko czemu tak drogo ?

Czy ja wiem, czy drogo? Za powiększony obrys domu oraz za dodatkowe prace przy stanie zero?

Zdaje się, że tylko jednej osobie z tego wątku , która budowała wszystko samemu (dosłownie) wyszło 180 tys za ten etap , a pozostałym od 220 do 270 tys, za stan otwarty plus pełen dach z oknami połaciowymi, drzwi , okna i bramę, tzw. SSZ.

Pamiętam, że kilka z pierwszych osób pisało, że sam SSO + dach to coś koło 190 tys. , ale to wtedy gdy budowali zgodnie z projektem, bez zmian. A jakby nie patrzyć to było 2-3 lata temu.

Edytowane przez Arek_A

Czy możesz podać namiar na tych fachowców oraz zdradzić ile to kosztuje??

firma ze Świdnicy tel do właściciela firmy Pana Emila 725170 634 .Co do ceny mieliśmy u nich robić ocieplenie, podbitkę i tynki i wówczas obiecali nam zrobić deskę w cenie tynku , ale zmieniła się nam koncepcja i Panowie tylko ocieplili nam dom i zrobili podbitkę , więc nie wiem jaki jest koszt samej deski na elewacji .

Witajcie

Przeglądnąłem chyba cały wątek i widzę ze macię różne koncepcje na ten domek.

Projekt który sobie upatrzyłem to Galilea Bis z pracowni Tooba choć zauważyłem że kilka innych pracowni też go ma. Chciałbym abyście wypowiedzieli się na temat zmian w projekcie jakie sobie wymyśliłem lecz raczej nic nowego to nie będzie. A wiec:

na parterze:

*poszerzenie garażu o 1m

*likwidacja drzwi wyjściowych z kotłowni (tylko to w zależności od wyboru sposobu ogrzewania)

*drzwi wejściowe na takie standardowe (bez tych okienek dookoła)

*okno z jadalni stałe (nieotwierane)

na pietrze:

*likwidacja wszystkich okien połaciowych

*wejście do garderoby z sypialni

*przesunięcie ściany łazienki tak aby obydwa duże okna były w sypialni oraz wejście do niej z sypialni

*pomieszczenie nad garażem przeznaczyć na jakąś siłownię

Wypowiedzcie się proszę na temat tych zmian jak wy to widzicie z perspektywy czasu i waszego doświadczenia. Może zaproponujecie jakieś zmiany, które warto zrobić. Czy jest tutaj ktoś kto buduje ten dom w okolicach podkarpacia i byłby chętny "zaprezentować"? Chciałbym zobaczyć naoczne jak to wygląda. Nie musi być w 100% ukończony.

Druga sprawa to koszty budowy. Dom chciałbym wybudować systemem gospodarczym. Z materiałów to na fundamenty bloczki betonowe, ściany raczej solbet ale ciągle myśle nad ceramiką, strop teriva gdyż mam doświadczenie w układaniu tego stropu (wymienialiśmy stropy w rodzinnym domu i całość była robiona terivą) poddasze ściany z GK, dach hmm to w sumie kwestia ceny pewnie choć ciał dachówkę.

Jest ktoś kto budował dom takim systemem i może się podzielić swoimi doświadczeniami i kosztami jak to wychodziło? Ze wszystkich prac nie podjął bym się dachu chyba że znajomy który ma doświadczenie w tym temacie zdecydował by się na pomoc to wolę dać jemu zarobić.

Pozdrawiam

Witam

Na początku też chciałem dużo zmian,(miedzy innymi te które wymieniłeś) i po ponad pół roku przemyśleń i przeglądania internetu zdecydowałem sie za bardzo nie ingerować w kształt zewnętrzny ze wzgledu na i tak mało atrakcyjny wygląd budynku.Z tego co wymieniłeś to poszerzyłem garażu o 1 metr i zmniejszyłem ilość okien dachowych do po 1szt na pokój.

Z okien dachowych bym nie rezygnował bo moze być zwyczajnie za ciemno.Żona chciałą wejscie do garderoby od sypialni ale praktyczniej jest z korytarza gdyż u nas bedzie to tez miejsce na ubrania dzieci.Poza tym będzie można bezpośrednio z z pralni przejść z ubraniami.Tam tez będzie okno dachowe gdyż prace typu prasowanie i układanie będą często odbywały się w dzień. Schody będą lan epod którymi obniżyłem posadzkę o 0,5 m tak aby wyszła mini piwniczka. Kominek przeniosłem na sciane tam gdzie jest telewizor ale nie za bardzo poddoba mi się to rozwiązanie.Nad garaże będziemy mieli "rupieciarnie" ze schodami z garażu tak aby w garazu stały auta a nie kartony:) .PS. skoro jesteś z Podkarpacia to zapewne znane są Ci skosy betonowe.My będziemy takie robić ale tylko nad częścią mieszkalną. Generalnie polecam rozwiązanie.Niewiele drożej a spokój na.....zawsze. Galilea bis 2 M buduję pod Lublinem wiec jeśli będziesz przejazdem to zapraszam. We wtorek zalewamy pierwszy strop a za miesiąc wchodzą fachowcy od dachu.Wszystko metodą gospodarczą,trochę z własnego materiału i liczę na koszta poniżej forumowych. A budujemy z ceramiki,strop też(akerman).

Edytowane przez przemes83

W naszej Galileii garaż również poszerzony jest o metr. Drzwi wejściowe zostawiliśmy z jedną dostawką względy ekonomiczne :D,, zaoszczędzone,, fundusze przeznaczyliśmy na drzwi tarasowe HST i jesteśmy z nich bardzoo zadowoleni . Kuchnia i salon na max otwarte tylko malutka ścianka w ganku, zamiast ścian wysoka dwustronna zabudowa, powiększona kuchnia wszerz i wzdłuż z wyspą. Kominek na ścianie TV, widziałam taki prawie wykończony w Galileii i nie wyobrażam sobie innego- zakochałam się . Piętro - podobnie myśleliśmy :D, mamy czarny dach i patelnie na działce - strasznie bałam wysokich temperatur w sypialniach. Nasi znajomi nie mają okien połaciowych w Galileii , okna balkonowe mają jak w projekcie 120 i naprawdę nie jest ciemno . Zrobiliśmy dach bez okien połaciowych bo sypialnie wychodzą nam od południa -chcieliśmy zobaczyć jak będzie ww realu, bo mamy zmniejszone okna balkonowe do 110 i o dziwo nie jest źle. Jeżeli już, to wstawimy w pokoju na przeciwko łazienki bo to pokój córki i chciałabym aby miała światło do nauki nad biurkiem i wstawimy jeszcze na strychu bo mamy tam wstawione okno takie jak w kuchni i tutaj uważam ,że troszkę brakuje światła - północna strona i bardzo duże pomieszczenie (powiększone o metr). Też mamy zrobione wejście do garderoby od strony sypialni ( pokoju córki) . Myślałam o zrobieniu dwóch okien balkonowych w jednym pokoju ale po drugiej stronie od frontu , chciałam połączyć dwa pokoje w jedną dużą naszą sypialnię z tuż za oknem zrobić naszą garderobę .Panowie wymurowali mi jeden wielki pokój , popatrzyłam pochodziłam i stwierdziłam ,że przekombinowałam, na drugi dzień kazałam stawiać ścianę jak w projekcie. Teraz sypialnia będzie sypialnią,a z najmniejszego pokoju zrobimy osobną garderobę . Tyle z naszych doświadczeń Edytowane przez nasz

a co do kosztów, to mieliśmy jedną ekipę od fundamentów po sam dach, oszczędności szukaliśmy w materiałach. Nie było najtaniej bo dużo drewna poszło na dach pod karpiówkę, dachówka piekielnie droga, ceramika, schody lane, okna trzyszybowe, 2x HST ,powiększony dom, ścianki piętro murowane ..... - powiem tak można było dużo, dużo taniej ale rekordzistami na forum nie jesteśmy z czego bardzo się cieszymy . Wydaje mi się ,że największe koszty nabijają w większości przypadków fundamenty ale na to wpływu nikt nie ma. Przy odrobinie szczęścia z podłożem i własnym nakładem pracy można dość dużo zaoszczędzić. Nas sama robocizna sporo kosztowała, jak ma się możliwości i zdolności aby zrobić coś samemu to tylko pozazdrościć Edytowane przez nasz

Witajcie. Przymierzamy się do zamówienia okien, drzwi wejściowych i bramy garażowej i zastanawiamy się nad kolorystyką. W jakich kolorach u Was występują te elementy i jeśli możecie wskazać producentów (bo pewnie co producent, to kolor) i wstawić zdjęcia, to będziemy super wdzięczni. Widziałam, że na forum przewijał się kolor "winchester", ja natomiast w miejscach, gdzie wstępnie wyceniali nam okna nie widziałam takiego koloru (raczej są to kolory dąb -chyba złoty i jakieś inne drzewo). Zastanawiam się też nad kolorystyką jak w Galilei Bis - tj. wszystko ciemnosiwe. Obawiam się, żeby czegoś na tym etapie nie spierdzielić, bo słabo byłoby, gdyby np. brama odbiegała sporo kolorem/odcieniem od koloru okien czy drzwi. Nie ukrywam, że zależy nam na czasie, także piszcie proszę :-)

• 3 weeks później...
Witajcie

Przeglądnąłem chyba cały wątek i widzę ze macię różne koncepcje na ten domek.

Projekt który sobie upatrzyłem to Galilea Bis z pracowni Tooba choć zauważyłem że kilka innych pracowni też go ma. Chciałbym abyście wypowiedzieli się na temat zmian w projekcie jakie sobie wymyśliłem lecz raczej nic nowego to nie będzie. A wiec:

na parterze:

*poszerzenie garażu o 1m

*likwidacja drzwi wyjściowych z kotłowni (tylko to w zależności od wyboru sposobu ogrzewania)

*drzwi wejściowe na takie standardowe (bez tych okienek dookoła)

*okno z jadalni stałe (nieotwierane)

na pietrze:

*likwidacja wszystkich okien połaciowych

*wejście do garderoby z sypialni

*przesunięcie ściany łazienki tak aby obydwa duże okna były w sypialni oraz wejście do niej z sypialni

*pomieszczenie nad garażem przeznaczyć na jakąś siłownię

Wypowiedzcie się proszę na temat tych zmian jak wy to widzicie z perspektywy czasu i waszego doświadczenia. Może zaproponujecie jakieś zmiany, które warto zrobić. Czy jest tutaj ktoś kto buduje ten dom w okolicach podkarpacia i byłby chętny "zaprezentować"? Chciałbym zobaczyć naoczne jak to wygląda. Nie musi być w 100% ukończony.

Druga sprawa to koszty budowy. Dom chciałbym wybudować systemem gospodarczym. Z materiałów to na fundamenty bloczki betonowe, ściany raczej solbet ale ciągle myśle nad ceramiką, strop teriva gdyż mam doświadczenie w układaniu tego stropu (wymienialiśmy stropy w rodzinnym domu i całość była robiona terivą) poddasze ściany z GK, dach hmm to w sumie kwestia ceny pewnie choć ciał dachówkę.

Jest ktoś kto budował dom takim systemem i może się podzielić swoimi doświadczeniami i kosztami jak to wychodziło? Ze wszystkich prac nie podjął bym się dachu chyba że znajomy który ma doświadczenie w tym temacie zdecydował by się na pomoc to wolę dać jemu zarobić.

Pozdrawiam

cześć,

Zdecydowanie odradzam Ci ścianki na poddaszu z GK - zrób sobie lepiej np betonu komórkowego.

• 4 weeks później...

Witam po dłuższej przerwie.

Chciałam poradzić osobą, które są na etapie zmian w projekcie, żeby nie rezygnowały z doświetleń

przy drzwiach.

Wejście wygląda ładniej, a dzięki doświetlenią wpadnie trochę światła do wiatrołapu.

Jestem teraz na etapie wyboru materiału na elewację i sposobu deskowania.

Dzisiaj byłam w sklepie, w którym pokazano mi Okładzinę elewacyjną akrylową (taką białą włókninę o szerokości ok. 20cm, którą rozwija się i przykleja na ocieplenie , a później maluje.

Czy ktoś wykańczał elewację takim sposobem?

Proszę o podpowiedź jakie są sposoby deskowania . Chciałabym użyć materiału ja najbardziej praktycznego i trwałego :bye:

• 2 weeks później...

Witam Ponownie!

Od poniedziałku wchodzi do nas ekipa do ocieplenia, podbitki i elewacji

Mam gorącą prośbę.

Jeśli ktoś robił już deskowanie , to bardzo proszę o zdjęcia

Nie wiem jeszcze co wybrać???na pewno nie chcę deski.

Wolałabym imitację desek....., ale nie wiem co????

Co będzie najbardziej wyglądem przypominać deskę i do tego będzie mocne i trwałe ;)

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

mierzwa,

My nie szaleliśmy i daliśmy Arsanit "Fasada n" 20cm grubości, lambda 0,4. Wg doradców ze składu i kalkulatorów przegród 15cm grafitu a 20cm zwykłego styropianu daje zbliżone parametry. I tak musieliśmy schować rolety więc nie było opcji na 15cm gr.

Całość około 217m2 netto (zliczone z projektu).

Majster trochę narzeka, że krzywy ten styropian. Trzeba przeszlifować, podejrzewam jak kazdy inny. Dyskusji na ten temat w internecie bez liku.

Pzdr.

Edytowane przez Wojtek1978