Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Olinek, w tym roku tylko styro, siatka i klej. Tynk położymy dopiero po uporządkowaniu obejścia, aby nie zniszczyć i zapobiec brudzeniu się elewacji. Przy drzwiach chciałbym zrobić imitację drewna, choć decyzja jest odłożona na przyszły rok. Coś takiego wpadło nam w oko:

http://allegro.pl/imitacja-drewna-elastyczna-deska-elewacyjna-panel-i6904132114.html

Jeśli chodzi o imitację deskowania -widziałam kilka realizacji tynku firmy ATLAS.

Tynk nakłada się na zagruntowaną ścianę, a później odciska sylikonową formę szerokości ok.20 cm i dł. ok150cm.Ważne, żeby odcisnąć też fugę.

Wygląda to bardzo fajnie.

Objechałam już wszystkie składy budowlane i sklepy w okolicy i nic lepszego nie widziałam.

Myślałam też o płytkach, ale nic mi do tego typu domu nie pasuje.

• 5 weeks później...
  • 1 month później...

Mam pytanie do mieszkających już Galilejczyków , ile zużywacie gazu w taką zimę jak ta? Oczywiście jeśli ogrzewacie gazem.

Ja starałem się budować energooszczędnie, ale bez przesady i zastanawiam się, czy zużycie ok 6 m3 na dzień to dużo czy mało dla tego domu (dla 4 osobowej rodziny) przy takich temparaturach -1 do +5 . PS Wiem , ze to zależy od setek różnych rzeczy, ale pytam tylko z ciekawości. Dla dociekliwych (okna 3 szybowe, wszędzie podłogówka, reku, temp w domu 21,5 w dzień, 20,5 w nocy)

U mnie w grudniu poszło 272 m3 :/

Ale…

Są to pierwsze dni grzania bo z początkiem grudnia podłączyli gaz- starowałem od 9 stC do 22 stC

Bardzo długo otwarte drzwi bo ciągle coś się wnosiło i wynosiło

Sprzątanie po budowie- bardzo dużo ciepłej wody

Święta- przygotowania + sporo gości którzy zostali na noc

100% ogrzewania podłogowego

Temperatura zadania 22 stC

Na ścianach 20 cm styro

Na poddaszu 25 cm piany

Pod posadzką 10 cm PIR

Zobaczymy jak będzie w kolejnych miesiącach, jednak myślę że ten sezon będzie drogi ☹

Pamiętacie Wasze zużycia w pierwszych miesiącach eksploatacji?

Qba30, moim zdaniem Twoje zużycie jest OK.

Moje początki grzania gazem od końca stycznia do końca kwietnia (3 mce) to ok 520m3 , ale nie startowałem od zera. Wcześniej używaliśmy kozy , która ogrzewała cały dom na poziomie 19-20 stopni.

Jak rozmawiałem z instalatorem kotłów Vailianta, zwolennikiem podłogówki, to trzeba się liczyć, że dom o powierzchni ogrzewanej ok 200m2 będzie zużywał od 150 do 200 m3 minimum , i nie mówimy tutaj o mrozach -10 i więcej, tylko takiej pogodzie jaką mamy obecnie. Jak ktoś zużywa mniej to albo nie grzeje wszystkich pomieszczeń, albo pali w kominku codziennie , albo wydał "majątek" na materiały budowlany dla domów pasywnych co pewnie przy obecnych cenach gazu zwróci się za kilkadziesiąt lat.

U nas w grudniu "poszło" 228m3 na podłogówkę i CWU. Temperatura zadana 23 w dzień, 22 w nocy, CWU 43. W salonie często wskakuje na 24st. Modyfikowałem krzywą ale generalnie żona zadowolona to nie kombinuję więcej ;) W kilku pomieszczeniach mamy sterowniki i nieco niższe nastawy, w garażu 14st. Reku z GWC, ściany z Ytonga i 20cm styropianu zwykłego białego 0,04, pod podłogą parteru 20cm styro, na poddaszu wełna 30cm, okna 3-szybowe. Na razie wszystkie opłaty wychodzą mi mniej więcej jak za mieszkanie 68m2 w bloku.

• 2 weeks później...
co macie na podłogach (podłogówce) - płytki, panele czy parkiet?

1. najbardziej efektywne

2. dobre, mogą być efektywne z dobrym podkładem

3. raczej słabo, mało efektywne i kłopotliwe w utrzymaniu

Ja mam standardowo: sień, szatnia, hol, kuchnia, łazienki - kafle, reszta panele, które dopiero odkryłem i... jest super, wcześniej miałem merbau , który wyglądał super tylko w pierwszym roku (na ciemnym szybko widać zużycie podłogi drewnianej - w ogóle za nią nie tęsknię)

Witam.

Ja jestem zdecydowana na winyl.

bardzo praktyczny materiał.

Mam podłogówkę więc sprawdzi się bardziej od paneli.

Moi znajomi mają i są bardzo zadowoleni. W kilku pomieszczeniach ze względu na oszczędności położyli panele i mają porównanie.

Teraz położyli by winyl w całym domu.

Oczywiście w łazienkach i w kuchni płytki.:yes: