olinek1 21.10.2017 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2017 Witam.Mierzwa, czy w tym roku będziesz kładł także tynk? co robisz przy drzwiach? bezie deskowanie? Jeden z wykonawców od ocieplenia ostatnio odradzał mi kładzenie tynku w tym roku.Twierdzi ,że na tynk to już troszkę późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mierzwa.jg 25.10.2017 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Olinek, w tym roku tylko styro, siatka i klej. Tynk położymy dopiero po uporządkowaniu obejścia, aby nie zniszczyć i zapobiec brudzeniu się elewacji. Przy drzwiach chciałbym zrobić imitację drewna, choć decyzja jest odłożona na przyszły rok. Coś takiego wpadło nam w oko:http://allegro.pl/imitacja-drewna-elastyczna-deska-elewacyjna-panel-i6904132114.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek1 27.10.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2017 Jeśli chodzi o imitację deskowania -widziałam kilka realizacji tynku firmy ATLAS. Tynk nakłada się na zagruntowaną ścianę, a później odciska sylikonową formę szerokości ok.20 cm i dł. ok150cm.Ważne, żeby odcisnąć też fugę.Wygląda to bardzo fajnie. Objechałam już wszystkie składy budowlane i sklepy w okolicy i nic lepszego nie widziałam. Myślałam też o płytkach, ale nic mi do tego typu domu nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bgkce 26.11.2017 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2017 Dzień dobry, Rozważamy budowę Galilei BIS 2M w odbiciu lustrzanym.Czy ktoś mógłby pochwalić się realizacją*(niezależnie czy BIS czy klasyczną) w promieniu do 100km od Katowic/Pszczyny? Pozdrawiam i dziękujęBartosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 28.12.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2017 Mam pytanie do mieszkających już Galilejczyków , ile zużywacie gazu w taką zimę jak ta? Oczywiście jeśli ogrzewacie gazem. Ja starałem się budować energooszczędnie, ale bez przesady i zastanawiam się, czy zużycie ok 6 m3 na dzień to dużo czy mało dla tego domu (dla 4 osobowej rodziny) przy takich temparaturach -1 do +5 . PS Wiem , ze to zależy od setek różnych rzeczy, ale pytam tylko z ciekawości. Dla dociekliwych (okna 3 szybowe, wszędzie podłogówka, reku, temp w domu 21,5 w dzień, 20,5 w nocy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airblade79 29.12.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2017 Arek_Au mnie idzie 3 m3 propanu (okna 3 szybowe, dół podłogówka, bez reku, temp w domu 21 w dzień, 20 w nocy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 02.01.2018 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Wow, robi wrażenie, ale powiedz jeszcze, czy: - we wszystkich pomieszczeniach utrzymujesz taką temperaturę?- czy palisz w kominku - czy te 3m3 są bez CWU PS Moje 6m3 jest razem z CWU i bez grzania kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 03.01.2018 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 U mnie w grudniu poszło 272 m3 :/Ale…Są to pierwsze dni grzania bo z początkiem grudnia podłączyli gaz- starowałem od 9 stC do 22 stCBardzo długo otwarte drzwi bo ciągle coś się wnosiło i wynosiłoSprzątanie po budowie- bardzo dużo ciepłej wodyŚwięta- przygotowania + sporo gości którzy zostali na noc 100% ogrzewania podłogowegoTemperatura zadania 22 stCNa ścianach 20 cm styroNa poddaszu 25 cm pianyPod posadzką 10 cm PIR Zobaczymy jak będzie w kolejnych miesiącach, jednak myślę że ten sezon będzie drogi ☹Pamiętacie Wasze zużycia w pierwszych miesiącach eksploatacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airblade79 04.01.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 na razie mam jeden sterownik temp.na dole i on wszystkim steruje,kominek sporadycznie raz w tygodniu,razem z CWU, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 04.01.2018 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Qba30, moim zdaniem Twoje zużycie jest OK. Moje początki grzania gazem od końca stycznia do końca kwietnia (3 mce) to ok 520m3 , ale nie startowałem od zera. Wcześniej używaliśmy kozy , która ogrzewała cały dom na poziomie 19-20 stopni. Jak rozmawiałem z instalatorem kotłów Vailianta, zwolennikiem podłogówki, to trzeba się liczyć, że dom o powierzchni ogrzewanej ok 200m2 będzie zużywał od 150 do 200 m3 minimum , i nie mówimy tutaj o mrozach -10 i więcej, tylko takiej pogodzie jaką mamy obecnie. Jak ktoś zużywa mniej to albo nie grzeje wszystkich pomieszczeń, albo pali w kominku codziennie , albo wydał "majątek" na materiały budowlany dla domów pasywnych co pewnie przy obecnych cenach gazu zwróci się za kilkadziesiąt lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 04.01.2018 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Airbalde79, dopiero się kapnąłem , że 1 m3 propanu to zupełnie co innego niż 1 m3 gazu ziemnego. Gdzieś znalazłem info, że 1m3 propanu to ok 2 m3 gazu, tak więc zużycie mamy w sumie podobne. Jeśli się mylę, to niech ktoś powie jak przeliczyć metr propanu na metr gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 04.01.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 U nas w grudniu "poszło" 228m3 na podłogówkę i CWU. Temperatura zadana 23 w dzień, 22 w nocy, CWU 43. W salonie często wskakuje na 24st. Modyfikowałem krzywą ale generalnie żona zadowolona to nie kombinuję więcej W kilku pomieszczeniach mamy sterowniki i nieco niższe nastawy, w garażu 14st. Reku z GWC, ściany z Ytonga i 20cm styropianu zwykłego białego 0,04, pod podłogą parteru 20cm styro, na poddaszu wełna 30cm, okna 3-szybowe. Na razie wszystkie opłaty wychodzą mi mniej więcej jak za mieszkanie 68m2 w bloku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 05.01.2018 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2018 Jaką macie ustawioną krzywą dla podłogówki? Ja ustawiłem 0,45 i temp zadana na regulatorach w pokojach 22Czy przy podłogówce bawicie się w temperatury dzienne i nocne lub w obniżanie temperatury gdy Was nie ma w domu?Są różne teorie na ten temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek1978 06.01.2018 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 Kuba, ja mam 0,4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
airblade79 09.01.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2018 co macie na podłogach (podłogówce) - płytki, panele czy parkiet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 12.01.2018 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 w 80% panele z dobrym podkładem, pozostałe 20% płytki (kuchnia, łazienki, wiatrołap i gospodarcze na dole)W garażu i kotłowni powiesiłem grzejniki, który są wyłączone a w środku mam ok 8-10 stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek_A 21.01.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 co macie na podłogach (podłogówce) - płytki, panele czy parkiet? 1. najbardziej efektywne 2. dobre, mogą być efektywne z dobrym podkładem 3. raczej słabo, mało efektywne i kłopotliwe w utrzymaniu Ja mam standardowo: sień, szatnia, hol, kuchnia, łazienki - kafle, reszta panele, które dopiero odkryłem i... jest super, wcześniej miałem merbau , który wyglądał super tylko w pierwszym roku (na ciemnym szybko widać zużycie podłogi drewnianej - w ogóle za nią nie tęsknię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaHa 28.01.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2018 Witam serdecznie, zastanawiamy się z mężem nad wybraniem projektu Galilea i mamy pytanie, czy ktoś z Państwa, którzy już postawiliscie swój dom, mieszka na terenie woj. Dolnośląskiego. Chcielibyśmy obejrzeć Galileę w realu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek1 04.02.2018 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2018 Witam. Ja jestem zdecydowana na winyl. bardzo praktyczny materiał. Mam podłogówkę więc sprawdzi się bardziej od paneli. Moi znajomi mają i są bardzo zadowoleni. W kilku pomieszczeniach ze względu na oszczędności położyli panele i mają porównanie. Teraz położyli by winyl w całym domu. Oczywiście w łazienkach i w kuchni płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tweety_191 08.02.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2018 Witam wszystkich, Mam pytanie jak zagospodarowaliście ścianę z telewizorem oraz schody (betonowe) i balustrady?? Mam układ jak w oryginale, czyli kominek przy oknie na taras Będą wdzięczna za pomoc i zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts